0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Hűvösödő idő, érkező eső

A hétvégén egy lelassuló markáns frontrendszer érkezik fölénk, mely nagy területen hozhat jelentős csapadékot, jó esély van tehát arra, hogy a repce számára fontos fölső talajréteg hazánk nagyobb részén kellően átnedvesedik.

A múlt hét közepe óta kissé változékonyabbra fordult időjárásunk. Szerdán este egy hidegfront érkezett, melynek hatására péntek estig az északnyugati országrészben, valamint hazánk északi, északkeleti harmadán többfelé, az Alföld más részein foltokban hullott 5-15 mm csapadék, de néhol egy-egy kiadósabb felhőszakadás is előfordult. A hétvégén az ország keleti felén elszórtan voltak záporok, egy-egy zivatar is kialakult, de a legtöbb helyen száraz, nagyrészt napos idő volt a jellemző. Kedden újabb gyenge front érkezett kisebb esővel, záporokkal, néhol zivatarral, de az ország nagyobb része ezúttal is kimaradt a csapadékból.

Az elmúlt 10 nap során inkább csak az északi országrészben hullott 10 mm-t meghaladó csapadék, hazánk nagyobb részén alig esett, ami a meleg, napos időben hamar elpárolgott.

A 30 napos csapadékösszeg szinte országszerte jelentős, 20-70 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. Az elmúlt napokban előfordult záporok nyugaton és északon átnedvesítették a felső talajréteget, azonban a mélyebb rétegek az ország nagyobb részén kritikusan szárazak.

A hőmérséklet az elmúlt napokban mintegy 4-5 Celsius fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál. A csúcsértékek jellemzően 25 és 30 fok közé emelkedtek, csak a tartósabban felhős napokon és részeken maradt ez alatt. A derült éjszakákon a 10 fok közelébe süllyedő minimumok és a hajnali ködfoltok azonban már az őszt jelzik.

A kukorica és napraforgó is beérett, a napraforgó aratása sokfelé zajlik. Az optimális szemnedvességhez a száraz, meleg időjárás kedvező. Az őszi káposztarepce jellemzően már a csírázás, kelés fázisában van, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, azóta azonban az ország nagyobb részén egyre jobban kiszáradt a talaj, kiadós csapadékra lenne szükség a növény optimális korai fejlődéséhez.

A folytatásban továbbra is jobbára meleg levegő áramlik fölénk, csak a borongósabb, esős napokon esik vissza a hőmérséklet. Szombaton nyugat felől egy frontrendszer éri el térségünket, így a hét végén mindkét nap sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Összességében nagy területen hullhat jelentős, 10-20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. A jövő hét első felében aztán ismét szárazra és naposra fordul az idő, azonban hajnalonként párásságra, foltokban ködre lehet számítani. A talaj tehát a hét végén várhatóan sokfelé megázik annyira, hogy a repce fejlődése ideális lehessen. A hőmérséklet csúcsértéke szombaton és vasárnap a borongós és tartósan csapadékos területeken 20 fok alá esik vissza, de a jövő héten már ismét a 25 fok körüli értékek lesznek a jellemzőek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: