0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

A növénytermesztés digitalizációja

A globális felmelegedés a mezőgazdasági terméshozamok visszaesésével fenyeget, ez pedig érthető módon növeli a gazdálkodók aggodalmát.

A globális felmelegedés a mezőgazdasági terméshozamok visszaesésével fenyeget, ez pedig érthető módon növeli a gazdálkodók aggodalmát. Újra és újra felmerül a kérdés, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a termelést, hogyan tudják a gazdák megőrizni erőforrásaikat, miközben védik a környezetet és az éghajlatot. A digitalizáció egészen bizonyosan hozzájárulhat ehhez. De vajon milyen irányba fejlődnek majd a technológiák a jövőben, és hogyan alkalmazzák ezeket a gyakorlatban?

A digitalizáció lélegzetelállító sebességgel változtatja meg világunkat, a számítógépes chipek lekörözik az emberi agy teljesítményét. Az agrárdigitalizáció céljai nagyon szerteágazóak, kezdve a gazdálkodás optimalizálásától az erőforrás-takarékos termelésen keresztül az élelmiszerbiztonságig. Mindezek végső soron a mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének megőrzéséhez is hozzájárulnak.

A széles körű tájékoztatást tűzte zászlójára az Österreichische Hagelversicherung biztosítótársaság, ezért rendszeresen jelentkezik ingyenes, bárki által hozzáférhető webináriummal, amelynek keretén belül az adott témában jártas, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek tartanak előadásokat. Legutóbbi webináriumukban arra keresték a választ, hogyan hat a digitalizáció a növénytermesztésre.

A biztosítótársaság vezérigazgatója, Kurt Weinberger felidézte, miként képezi a digitali­záció a gazdálkodók mindennapjainak szerves részét.

A digitális alkalmazások segítenek a növény­vé­delemben és az időjárás előrejelzésében. A precíziós gazdálkodáshoz a gépeket már intelligens technológiákkal szerelik fel, így azok kommunikálnak egymással. Robotok dolgoznak a szántóföldön, és átveszik a növénytermesztési műveleteket, miközben az űrből műholdak szolgáltatnak információt például a tábla optimális műtrágyázásához.
A webináriumot szervező biztosítótársaság vezérigazgatója, Kurt Weinberger szerint a digitalizáció már a gazdálkodók mindennapjainak szerves részét képezi

De mely területeken alkalmazzák még a digitalizálást? Milyen irányba fejlődnek a technológiák a jövőben, és hogyan hasznosulnak a gyakorlatban? Ezeket a kérdéseket járták körbe a szakértők.

Legyen minél hatékonyabb

Martin Mössler 2016-os megalakulása óta az ESA Business Inkubációs Központ (BIC) és a Science Park Graz menedzsere, amely Ausztria legnagyobb és legrégibb high-tech műhelye. Egyedülálló környezetet teremtve figye­lemre méltó sikereket értek el, hogy a startup űrtechnológiai vállalkozások Ausztriában jöjjenek létre és fejlőd­jenek. Eddig mintegy 60 startup vállalkozást támogatnak, amelyek közül sok a Föld megfigyelésével (EO) foglalkozik. A szakember úgy gondolja, hogy ennek épp a biztosítási terület lesz az egyik leggyorsabban fejlődő felhasz­nálója.

Stefan Polly, Alsó-Ausztria Mezőgazdasági Kamarájának munkatársa úgy fogalmazott: a gyorsan fejlődő világban minden eddiginél fontosabb, hogy a gazdálkodók hatékonyan állítsák elő az élelmiszereket. A folyamatok digitalizálásával a gazdálkodók kapcsolódhatnak a legújabb információkhoz és technológiához, amely segít növelni a hatékonyságot és optimalizálni a termelést.

A digitális eszközök számos vonzó lehetőséget nyitnak meg a menedzsment számára, a lehető legkisebbre csökkentik az átfedéseket, és automatizálhatják a feladatokat, például a terménykezelést.

A robotika a mezőgazdaságban egy izgalmas új terület, amely nagy lehetőségeket rejt magában, és olyan feladatokat is megkönnyít majd, mint a vetés, növény­ápolás vagy épp a betakarítás.

Klaus Steinmayr, a Steyr traktorokat gyártó és fejlesztő CNH Industrial Austria GmbH termékmenedzsere azt emelte ki, hogy lényegesen különbözik a mai és a korábbi mezőgazdaság, különösen, ha a pontosság, a hatékonyság, és a megtakarítási lehetőségek szempontjait nézzük.

A lótól a hamarosan teljesen önjáró traktorig mindössze két-három generációnak kellett felnőnie, és a fejlődés még korántsem ért véget: az automatikus vezetés és a területspecifikus alkalmazások, a telemetriai adatokon keresztüli monitorozás és az intelligens szenzorok alkalmazása rövid időn belül nélkülözhetetlen tartozékai lesznek a modern precíziós mezőgazdasági gépeknek.
Forrás: Österreichische Hagelversicherung

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: