0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 9.

Franciaország szigorít a növényi termékek állati eredetű elnevezésének tilalmán

Ismét döntés született Franciaországban, amely célja az állatnevekkel ellátott növényi eredetű élelmiszerek tilalma. Az olyan elnevezések, mint a „vegetáriánus steak” vagy a „zöldséges szalonnacsíkok”, félrevezetőek a fogyasztók számára.

A francia szakminiszter ismét bejelentette, hogy betiltják az olyan állati eredetű termékek elnevezéseit, mint a filé, a steak és a sonka a növényi eredetű élelmiszereken. 2020. június 10-én a francia címkézési törvény már megtiltotta az állati eredetű termékek elnevezésének használatát a növényi eredetű élelmiszereken. Az ezt megvalósítani hivatott rendeletet azonban az államtanács vizsgálata után felfüggesztették, részben azért, mert a leírások „túl homályosnak” bizonyultak. A párizsi kormány ezért egy új rendeleten dolgozik.

Az új rendelet keretet biztosít az állati eredetű élelmiszerek hagyományos megjelölésére használt elnevezések használatához a Franciaországban előállított és/vagy forgalmazott növényi fehérjéken alapuló élelmiszerek leírása, kereskedelmi forgalomba hozatala vagy reklámozása során. A rendelet azokra az élelmiszerekre vonatkozik, amelyek részben vagy egészben növényi fehérjét tartalmaznak.

Marc Fesneau mezőgazdasági és élelmiszer-szuverenitási miniszter nyilatkozatában kiemelte, hogy ez az új döntés tükrözi azt a törekvést, hogy a törvényben előírtak szerint véget vessenek a megtévesztő állításoknak azzal, hogy húskészítményekre utaló elnevezéseket használunk az azokat nem tartalmazó élelmiszereknél.

A rendelet csak a Franciaországban gyártott vagy forgalmazott termékekre vonatkozik. A termelők a határozat közzétételétől számított három hónapot kapnak címkézésük kiigazítására, és lehetőséget arra, hogy a határozat hatálybalépése előtt előállított vagy felcímkézett élelmiszereket forgalomba hozhassák a készletek kimerüléséig, de legkésőbb a kihirdetést követő egy éven belül.

Forrás: Agroberichten Buitenland

Magazin ajánló: