0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Paradicsomi állapotok

Idén sok termelő jelent meg a Szarvashoz közeli rendezvényen, hogy egyeztessék termesztési tapasztalataikat és megismerjék, hogyan válaszoltak az új és a régebbi fajták az időjárási viszonyokra.

Bár sokan hiányolták, tavaly nem rendezték meg a feldolgozóipari paradicsomban érdekeltek szokásos szakmai napját. Roszik Attila a Moroko-Farm Kft. ügyvezetője ezt növényvédelmi gondokkal indokolta: Csabacsűd környékén például száz hektáron a sztolbur megfelezte a termést, az állomány nem a legszebb arcát mutatta. Talán ezért is, idén sok termelő jelent meg a Szarvashoz közeli rendezvényen, hogy egyeztessék termesztési tapasztalataikat és megismerjék, hogyan válaszoltak az új és a régebbi fajták az időjárási viszonyokra. Az eseményt a DélKerTÉSZ, a FruitVeB, az Orosco Kft., a Nunhems Kft., a Pomodoro-Agro Kft. és a Moroko-Farm Kft. jegyezte.

Idén szerencsésnek mondhatják magukat a paradicsomtermesztők, hogy a fitoftórafertőzés elmaradt. Egyetlen negatívumot könyvelhettek el, az pedig a sztolbur, de az is a tavalyinál öt héttel később érkezett, így jelentős kárt nem okozott.

Igyekeztek olyan technológiai megoldásokat választani, amivel a káros környezeti hatásokat mérsékelni tudják, kezdte előadását a házigazda Roszik Attila. Mint elmondta, ezen a területen a precíziós gazdálkodás nem működik, aminek főleg az időjárás-előrejelzés hiányossága az oka. Sok gazdát foglalkoztat viszont, miként lehet előkészíteni a talajt úgy, hogy az a növény számára legkedvezőbb legyen. Idén 150 hektár ipari paradicsom termesztését tartotta kezében a Moroko-Farm Kft., ebből 116 hektár palántázott, a többi helyrevetett. A szakember elmondta, hogy a palánták minősége a nevelőt dicséri, a növények nagyon jól fejlődtek, ritkítás helyett sűrített tőállománnyal indíthatták a ter­mesztést. Amíg tavaly a helyrevetettek egy részét kifújta a homokvihar – alig győztek öntözni –, idén júliusig jó volt a csapadékellátás, de aztán szinte sivatagi állapotok alakultak ki.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: