MARHAHÚS IMPORTBÓL
A marhahúsra is igaz, hogy a francia gazdálkodók nem tudják megtermelni a belső szükségletet, pedig az ország Európa legnagyobb marhahústermelője. Miközben a hús jelentős részét adó tejhasznú állomány folyamatosan csökken (de ennek ellenére a tejtermelés volumene nőtt!), ezzel párhuzamosan csökken a marhahús aránya a teljes hústermelésben. Negyven évvel ezelőtt még 40 százalékos volt, jelenleg kb. 26, és várhatóan tovább csökken.
Franciaország még sosem importált olyan nagy mennyiséget marhahúsból, mint 2022-ben, náluk is többet csak Olaszország vásárolt külföldről. Látható, hogy azok az országok a legnagyobb exportálók, amelyek jelentős tejtermelők. Ez a francia exportra is igaz.
Érdekes, hogy a francia marhahúsexport meghatározó része a húshasznú borjak továbbhizlalási célú exportja Olaszországba, bár a tendencia lassul. Tavaly összesen 1,06 millió állatot exportált Franciaország (hím- és nőivarú 4-16 hónapos állatokat továbbhizlalásra), ami 82 ezerrel kevesebb, mint 2021-ben. Az elsődleges célpiac Olaszország, oda kerül az állatok 82%-a (875 ezer, vagyis -5% 2021-hez képest), Spanyolországba 87 ezret szállítottak (-29%), Algéria 60 ezret vásárolt (+46%).
André Sergent, a bretagne-i regionális agrárkamara elnöke ennek kapcsán megjegyezte: noha még mindig Bretagne-t tartják a legdinamikusabb állattartó régiónak, a legtöbb termékpályán csökkenő tendenciát mutatnak a számok. A legnagyobb probléma a jövedelmezőség és a generációváltás. A breton gazdák fele a következő 10 évben nyugdíjba megy, és egyelőre nincs, aki átvegye a helyüket. Minden bizonnyal elkerülhetetlenül tovább nő a gazdaságok átlagmérete, és ezzel együtt a gazdaságok által tartott állatállomány nagysága is.