NEGATÍV REKLÁM
Thierry Meyer, a sertés szakmaközi szervezet (INAPORC) korábbi elnöke úgy látja, a húsfogyasztás csökkenésében komoly szerepe van a „negatív reklámnak”, és a tendencia miatt a vágóhidak jövője is egyre bizonytalanabb. Számítani kell üzemek bezárására. Kérdés, hogy „bármi áron” törekedni kell-e a kisebb, de versenyképtelen vágóhidak életben tartására közpénzből a területi lefedettség biztosítása érdekében, vagy sem?
André Sergent szerint szakmabeliként nagyon nehéz elfogadni, hogy egyre kevesebb a termelő, de nincs mit tenni, mint tudomásul venni. Vincent Chatellier a sertéshús kapcsán kifejtette, hogy az EU27-ekben hosszú évek óta folyamatosan csökken a fogyasztása. Bár a termelés folyamatosan meghaladja a fogyasztást, de csökkenő tendenciát mutat.
Az EU legnagyobb sertéshústermelője Spanyolország (23%), ezt követi Németország (20%), Franciaország a harmadik (10%). A negyedik-ötödik Lengyelország és Hollandia, egyaránt 8-8 százalékos részesedéssel. Dánia az EU27-ek termelésének 7, Olaszország 6 százalékát adja. Franciaországban 20 év alatt 0,5 millióval csökkent a kocák száma, 1,3 millióról 800 ezerre. Még szerencse, hogy a technológia fejlődésének köszönhetően ezt nagyrészt ellensúlyozni tudták a termelők, akárcsak a tejhasznú tehénállomány esetében, egyre több egy állatra jutó tej termelésével.
Az export és az import mennyisége szintén nagyjából egyensúlyban volt-van, sőt, az utóbbi 10-12 évben folyamatosan pozitív. De ha a termelés tovább csökken, előfordulhat, hogy Franciaország ebből a húsféleségből is elveszíti önellátó képességét. Az ország sertéshús-külkereskedelme még mennyiségi többletet mutat, de az értéke egy ideje deficites. Ahhoz, hogy legalább a mennyiség ne váljon deficitessé, „nagy levegőt kellene vennie” az ágazatnak, és komoly modernizálást kellene végrehajtania. A termelők nagyon hatékonyan tudnak termelni (egyre több kocánkénti malac, egyre kisebb takarmányfölhasználás 1 kg hús előállításához), de már nem versenyképesek a világpiacon.
Hiába rendkívül hatékony a termelés, ha a környezetvédelmi előírások és ha a lakosság olykor hisztérikus ellenállása miatt gyakorlatilag lehetetlen új sertéstelepet építeni, sőt, a meglévők modernizálása is egyre nehezebb.
Kulcskérdés a járványügy, mert megkerülhetetlen az export szempontjából. Nehéz megvédeni az állományokat a betegségek behurcolásától, de más opció nincs. Thierry Meyer a sertéspestis kapcsán hangsúlyozta, eddig csak Franciaországnak sikerült zónamegállapodást kötnie a kínai hatóságokkal, vagyis nem sújtaná az összes francia termelőt, ha a betegség megjelenne az országban.