0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Ki látja el hússal a franciákat?

A rennes-i SPACE állattenyésztési kiállítás és vásár alkalmából szervezett sajtóbeszélgetésen elhangzottak alapján kijelenthető, hogy marha- és baromfihúsból jó ideje nem képes elegendőt előállítani a francia mezőgazdaság.

INGATAG BAROMFIPIAC

A baromfihúsról elmondható, hogy az egyetlen húsféle, aminek az európai fogyasztása nő, és az EU27-ek termelése meg is haladja a keresletet. Csakhogy az ukrán baromfihús importja (különösen a nagyobb tömegre hizlalt brojlercsirke esetében) ingataggá tette a piacot.

Azonban a francia piac már évek óta nem önellátó.

A FranceAgriMer adatai szerint 2021-ben csak 88 százalékos volt az ország önellátása, ha a belső fogyasztás és a bruttó francia termelés mérlegét (a hazai piacon értékesített és az exportált mennyiség együttesét) nézzük, és tavaly tovább csökkent, 82,7 százalékos volt.

Lengyelország viszonylag rövid idő alatt vált a legnagyobb európai termelővé, már az EU-27ek baromfihús-termelésének 21 százalékát adja. A kétezres évekig Franciaország vezetett, de mostanra a negyedik helyre csúszott vissza (11%). A második helyezett Spanyolország részesedése 13, a harmadik helyen álló Németországé 12 százalék, Franciaországot Olaszország (9%) és Hollandia (7%) követik. A hat ország együtt az EU-27-ek baromfihús-termelésének 73 százalékát adja.

A franciaországi termelés 1997 óta csökken. Olyan kevés húst, mint jelenleg, sok évtizeddel ezelőtt állított elő az ország. Csak az utóbbi bő két évben 40-45 százalékkal emelkedett a termelés költsége.

Franciaország ma 400 ezer tonnás deficitet mutat. Az ország baromfihúsmérlege mennyiségben 2016-ban volt deficites először, és azóta egyre súlyosbodik a helyzet. Eközben Lengyelország már 2 millió tonnás pozitívumot mutat. Húsz év alatt a francia export az egykori felére esett, az import a négyszeresére nőtt, a 700 millió eurós pozitívumból 400 millió eurós deficit lett. Így ma a francia baromfihús-fogyasztás 42-43 százaléka import.

A tíz legnagyobb beszállító rangsorában Magyarország a kilencedik, Brazíliát megelőzve. A francia piacra baromfihúst szállítók sorában Lengyelország áll az első helyen, utána sorrendben Belgium, Hollandia, Németország, Írország, Spanyolország, Románia és Olaszország következnek, majd a már említettek szerint hazánk, végül Brazília.

A szakmabeliek szerint a francia baromfiágazat képtelen standard minőségű olcsó baromfihússal ellátni a piacot, ezért a vendéglátásban és a közétkeztetésben inkább importot használnak. A „világ legjobb minőségű francia baromfihúsa” legföljebb a vasárnapi asztalon fordul elő.

2021 óta 30 millió baromfit kellett leölni a baromfi-influenza miatt, az ágazat emiatti éves veszteségét 500 millió euróra becsülik. Ezt tovább súlyosbítja az időveszteség, amire az elpusztult szülőállományok regenerálódása érdekében van szükség, különösen a víziszárnyasok esetében. Attól kell tartani, hogy 2023-ban a kacsa és a pulyka esetében deficites lesz a francia termelés, ami ember­emlékezet óta nem fordult elő.A vakcinázást a jelenlegi állapot szerint csak a hízott máj és a pecsenyekacsa előállítására tartott állományokban vezetik be, más fajoknál nem.

Rendkívül komoly föladat lesz az uniós előírások szellemében biztosítani a vakcinázott állományok nyomon követhetőségét, de a francia piaci szereplők érdekében mindenképpen meg kell tenni.

Ami a francia állattenyésztés jövőjét illeti, Marcel Denieul szerint több mint kétséges, hogy az egyre kevesebb termelő képes lesz úgy növelni a termelését, hogy kompenzálni tudják a gazdaságok számának a csökkenését.

André Sergent egyelőre bizakodó. A mezőgazdasági szakgimnáziumokban sokan tanulnak, és a kormány szívén viseli a francia mezőgazdaság jövőjét. A legjelentősebb francia állattenyésztő régiónak számító Bretagne klímája változóban van, de egyelőre alkalmas mezőgazdasági termelésre.

Yann Nédélec, az ANVOL baromfihús szakmaközi szervezet igazgatója szerint az a legfontosabb, hogy a franciák továbbra is francia húst akarjanak enni, és hogy hozzá is jussanak. Vincent Chatellier viszont úgy látja, ehhez először is az állattenyésztéssel és a húsfogyasztással szembeni hangulatnak kell(ene) javulnia.

Somogyi Norbert
(Magyarország nagykövetsége, Párizs / SZTE MGK, Hódmezővásárhely),

Bartha Péter
(Magyarország nagykövetsége, Párizs)

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság