0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 9.

A csigák nem pusztulnak el ősszel – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A szeptember végi eső ismét előcsalogatta a meztelencsigákat, érdemes őket minden eszközzel gyéríteni. A bukszusok fő ellensége, a selyemfényű puszpángmoly ellen is esedékes még a védekezés, a telelőre vonuló poloskákat pedig zárjuk ki a lakásokból.

Az érőfélben levő almafajták színesedéséhez jól jött a szeptember utolsó hetében érkezett csapadék és a magasabb páratartalom, mert a korábbi meleg-száraz idő akadályozta a piros almák színeződését.

Egyes fajtákon erősödött a kalciumhiány okozta gyümölcsfoltosodás, de ezen a helyzeten már nem lehet javítani.
Tavasszal ott folytatják majd, ahol abbahagyják a károsítást

A gyümölcshullás és a moníliás gyümölcsrothadás folytatódik. A nedvesebb viszonyok ismét előcsalogatták a meztelencsigákat, így egyebek között a hullott gyümölcsből is jókorát lakmároznak. A kártevő gyérítése minden lehetséges eszközzel még most is hatásos, hiszen a csigák nem pusztulnak el ősszel, hanem télire elvermelik magukat egy üregben, tavasszal pedig ott folytatják majd, ahol abbahagyják a károsítást.

A csonthéjas gyümölcsfák őszi lombhullása a nappalok rövidülésével egyre erősödik, már nemcsak a sztigminás és blumeriellás levélfoltossággal fertőzött levelek, hanem az egészségesek is sárgulnak és hullnak.

Házikertekben a pázsitokról rendszeresen el kell távolítani a lombot, mert alatta, különösen, ha nedves a levél, könnyen bepállik a fű. A még aktívan fejlődő gyepre ebben az időszakban már csak foszfor-, kálium- és magnézium-túlsúlyos tápanyagot szabad kiszórni, ami elősegíti a pázsitok télre felkészítését.

Javában zajlik a szőlő betakarítása, a hangyák és a darazsak mellett sok katica, feltehetően harlekinkatica is táplálkozik a sérült bogyókon. Sokat nem tehetünk ellenük a szüret felgyorsításán kívül.

Az idei, viszonylag bőséges fügetermés dézsmálói a harlekinkaticák. Az érett fügében csoportosan táplálkoznak, ezzel értéktelenné teszik a termést.
A meleg szeptemberi időben még sok helyen rajzik a selyemfényű puszpángmoly

A még szabadföldön levő paprika, paradicsom, káposztafélék termésén összpontosulnak a zöld vándorpoloskák és az ázsiai vándorpoloskák. A tömeges károsítás miatt nagyon sok a szívogatástól foltos termés, melynek esztétikai és gazdasági értéke lecsökken. A károsítás mellett már elkezdtek védettebb zugokba vándorolni is, ezért tartsuk zárva vagy szúnyoghálóval védjük a lakások nyílászáróit.

A hosszan tartó meleg időben még sok helyen intenzíven rajzik a selyemfényű puszpángmoly, ezért az áttelelő hernyók ellen még most is védekezésre kényszerülnek a kerttulajdonosok.

A késői rajzás miatt a hernyók a fagyokig fognak károsítani,

de a téli kényszernyugalom után tavasszal folytatják táplálkozásukat a bukszusbokrokon.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: