Habár a legtöbb helyen zöldségként hivatkoznak rá, a sütőtök valójában gyümölcs. Annak ellenére, hogy gyakran képezi desszertek alapját, önmagában nem túlzottan édes, ezáltal tökéletes sós alapanyag. Klasszikus őszi csemege, mely nem véletlenül sokak kedvence. A Cleveland Clinic dietetikusa kifejtette az egészségre gyakorolt számos pozitív hatását is.
Egészséges
Julia Zumpano dietetikus hangsúlyozta, méltatlan, hogy a sütőtök fogyasztását szinte kizárólag az őszi hónapokra korlátozzuk. A szakember javasolja, hogy minél gyakrabban fogyasszuk és színesítsük vele étrendünket.
Jót tesz a szemnek
A-vitaminban gazdag, ez nem csak az immunrendszer erősítéséhez, de a kitűnő látáshoz is hozzájárul.
Luteint és zeaxantint is tartalmaz, melyek védik a szemet a jellemzően időskorban jelentkező problémáktól, mint például a szürkehályogtól – hangsúlyozta a dietetikus.
Szívbarát
Az aranybarna gyümölcs káliumban gazdag, mely makroelem elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez. Tartalmaz továbbá C-vitamint, rostokat és olyan antioxidánsokat, melyek hozzájárulnak szívünk egészségéhez.
Támogatja az immunrendszert
Egy adag sütőtök elfogyasztása fedezi a felnőttek számára ajánlott napi C-vitaminszükséglet 19%-át, mely vitamin segít elkerülni a szabadgyökök általi sejtkárosodást. Emellett tartalmaz A- és E-vitamint, továbbá rostokat is.
Karotinoidokban gazdag
A karotinoidok olyan színes vegyületek, melyek a sárga és piros növények élénk színét adják, tehát a sütőtök mellett a sárgarépa és a paradicsom is tartalmazza ezeket a természetes antioxidánsokat.
Laktat
Ha súlyvesztés a cél, a sütőtök kiváló választásnak bizonyul. Amellett, hogy adagja mindössze 50 kalóriát tartalmaz, emellett 3 gramm rostot is, melynek köszönhetően hosszú ideig garantálja a teltségérzetet – hangsúlyozza Zumpano.
Egészséges magok
Ki ne dobjuk a sütőtökmagokat! Ehelyett inkább távolítsuk el őket a növény belsejéből, ezután tisztítsuk meg, fűszerezzük és pirítsuk őket, így készítve finom házi ropogtatnivalót.
Ízletes fehérjeforrás, amelyet könnyedén magunkkal is vihetünk. Sőt, salátákhoz, zabkásákhoz, házi készítésű granolákhoz is érdemes hozzáadni, vagy akár joghurthoz, ha egy kis ropogós hatásra vágyunk.
Felhasználása
Sütőben megsütve kitűnő köretet készíthetünk belőle.
Pürésítés után kiválóan alkalmas levesek vagy szószok sűrítésére, akár még paradicsomszószhoz is adhatunk belőle.
Próbáljuk ki, hogy natúr vagy vaníliás joghurthoz adunk sütőtökpürét! Egy kis mézzel kiegészítve tökéletes egészséges nyalánkság.
Gyümölcsös smoothie-k alapjaként is megállja helyét.