0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Tudta? -legtöbbünk konyhája tele van trópusi gyógynövényekkel

A bors, mint narancsbőr elleni bedörzsölő, a fahéj, ami baktériumölő, valamint vérnyomás és koleszterinszint csökkentő. A vanília pedig nyugtat. Ne csak az ízük miatt használjuk ezeket…

Trópusi és szubtrópusi eredetű fűszereket szép számmal használ a magyar konyha is, ilyen például a fűszerpaprika is, ám azt kevesebben tudják, hogy ezek mindegyike rendelkezik valamilyen gyógyhatással is. Érdemes e fajokra nem csak, mint ízesítőkre nézzünk…

Bors

Van belőle fekete, melynek termését éretlenül szedik le, mossák, blansírozzák, ez fertőtleníti és fekete színt ad a termésnek. Ezt követően napon szárítják.
A fehér bors termésit éretten szedik (amikor azok pirosok lesznek) majd legalább egy hétig áztatják, ekkor a termésfal felpuhul, így eltávolíthatóvá válik. Itt a fűszer a kőmag, ami kevésbé csípős, mint a fekete bors, ahol az éretlen maghéj is bele van darálva.
A zöld borsot teljes érés előtt szedik le, forrázzák, szikkasztják majd lehűtik, ezután kén-dioxid oldattal kezelik, ennek köszönhetően rögzül a zöld színe. Végül megszárítják. Kevéssé csípős, kissé gyümölcsös aromájú fűszer lesz így belőle.
A piros bors elkészítéséhez a bors termését teljesen éretten szedik le, és azonnal szárítják, vagy sós lében elteszik. Elég ritka termék.

A borsot több indiai gyógyászati rendszerben is alkalmazzák. Serkenti az emésztést, javítja az étvágyat, segíti a gyomornedv elválasztást és bedörzsölő szerként is alkalmazható ízületi gyulladások esetén.

Fokozza a vér-, és nyirokkeringést így narancsbőr kezelésben is segítségül szolgálhat. Egyik hatóanyaga a piperin gátolja a zsírok lerakódásáért felelős gének aktivitását ezért a fogyókúrák során is hasznos lehet. Egyéni érzékenység alapján a túlzott fogyasztását kerülni kell, mert egyeseknek irritálhatja az emésztőrendszerét túl nagy dózisban. Gyomor-, nyombélfekély, vagy májproblémák esetén kerülni kell a bors fogyasztását.

Fahéj

A fajéj is szinte minden konyhában megtalálható fűszer, bár karácsony környékén többször előkerül, mint általában. A fűszert a fa kérgéből állítják elő, a kéreg belső része szükséges ehhez, a külső részt előbb kemény munkával el kell távolítani. Emésztési zavarokra használható, serkenti az emésztést, étvágyjavító.

Enyhíthetők vele a gyomorgörcsök, illóolaja erős antiszeptikus, antibakteriális tulajdonságú. Erős antioxidáns emellett segít a vércukorszint egyensúlyának a fenntartásában, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Gyömbér

A gyömbért már háromezer éve termesztik, ez egy évelő lágyszárú növény, mely gyöktörzsdarabokkal szaporítható, és ez a része adja a fűszert is. Gyógyhatásai között említésre érdemes a gyomorerősítő és hányingert csökkentő hatása, de lázcsillapító és meghűlést gyógyító hatása is közismert. Bőrön át bedörzsölve enyhíthetők vele a reumatikus fájdalmak.

Kurkuma

A kurkuma rokonságban áll a gyömbérrel. Emésztés serkentőként, továbbá láz-, és fertőzések esetén használta a népi gyógyászat. Azt pedig már klinikai vizsgálatok is igazolták, hogy hatóanyaga a kurkumin antibakteriális és gombaölő hatású. Jelenleg is folynak kutatások a szív-, és érrendszeri betegségekkel és a cukorbetegség kezelésében lehetséges szerepével kapcsolatban.

Szegfűszeg

A szögre emlékeztető alakjáról kapta a magyar bevét ez a fűszer. A XVIII. századig csak az indonéziai Maluku-szigeteken termesztették, és a monopóliumuk megtartása miatt még a madarakat is távol tartották, nehogy átvigyenek belőle más szigetekre. De ez nem sikerült, mert a növény mégis kijutott eredeti termőhelyéről és ma már az egész trópusi vidéken termesztik.

Fogfájás esetén illóolaja helyi érzéstelenítő-, és fertőtlenítőszerként ismert, hiszen vírus, gomba és baktériumölő hatású. Régen szegfűszeg olajjal átitatott vattacsomót szorítottak a fájó fogra, de a szájüregi betegségek és ínygyulladás kezelésekor is jó eredménnyel használták. Erős antioxidáns, emellett belsőleg étvágyjavító, szélhajtó hatása kapcsán vált gyógynövénnyé. Rosszullét és hányinger csillapításában is segíthet. Légtér fertőtlenítésre is használható, ezért légúti betegségek is megelőzhetők vele.

Vanília

Először az aztékok használták a kakaóból készült csokoládé italok ízesítésére. Ez egy orchideafélék közé tartozó kúszónövény, ami akár 15-20 méter magasra is felkapaszkodik a fákra. Termése nyugtató, szorongásoldó hatású, emellett baktériumölő, görcsoldó és sebgyógyító hatása is ismert.
Jellegzetes ízét a Bourbon módszernek köszönheti, tehát ez a speciális feldolgozás is hozzájárul a jellegzetes íz kialakulásához. A leszedett terméseket forró vízzel, vagy gőzzel kezelik, majd textilbe csavarva fermentálják, azután szárítják a 30 százalékos nedvességtartalom eléréséig.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu