0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

A gluténmentes diéta csökkentheti a fibromyalgia tüneteit

Egy olasz tanulmány szerint a glutén elhagyása segíthet enyhíteni a fibromyalgia okozta fájdalmakat és a tünetek súlyosságát.

A fibromyalgia krónikus fájdalom, amely ízületi és izomfájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat okoz. A nőket jobban érinti, mint a férfiakat, és kihívást jelenthet a hatékony kezelése.

Most egy, a The Italian Journal of Rheumatology című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a gluténmentes étrend ígéretes megközelítés lehet a fibromyalgiás tünetek enyhítésére.

A vizsgálatban 20, átlagosan 54 éves, posztmenopauzában lévő nő vett részt, akiknél fibromyalgiát diagnosztizáltak, de nem volt kórtörténetében cöliákia (gluténérzékenység). A résztvevők háromféle diétás időszakot csináltak végig. Először hat hónapig gluténmentes étrendet követtek, majd három hónapig nem korlátozták a glutén fogyasztását, majd újabb hat hónapig ismét gluténmentes étrendet.

Az egyes fázisok után a kutatók a résztvevők tüneteit a széleskörű fájdalomindex (WPI) és a tünetek súlyossági skálájának (SS) pontszámai alapján értékelték.

A tudósok megállapították, hogy a gluténmentes első hat hónap után a résztvevőknél 24%-kal csökkent a széles körű fájdalomindex-pontszám, és 36%-kal a tünetek súlyossága.

Miután azonban a második fázisban újra gluténtartalmú ételeket vezettek be, a résztvevőknél 21%-kal nőtt a széles körben elterjedt fájdalom, és 74%-kal emelkedett a fibromyalgiás tüneteik súlyossága.

Amikor a vizsgálat harmadik fázisában a kutatók korlátozták a glutént, a résztvevők fájdalomindex-pontszámai 24%-kal csökkentek, a tünetek súlyossága pedig 36%-kal mérséklődött.

Emellett a résztvevők testtömegindexében (BMI) a három fázis során nem történt jelentős változás, ami arra utal, hogy a fájdalom és a súlyosság javulása valószínűleg inkább az étrendi változásoknak, mint a súlycsökkenésnek köszönhető.

Bár a vizsgálat új betekintést nyújtott az étrend lehetséges előnyeiről a fibromyalgiában szenvedő egyének számára, csak kisszámú résztvevőt vizsgált, akik mindannyian nők voltak. Ezért további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy az eredmények hasonlóak lennének-e a fibromyalgiás férfiak és nők nagyobb csoportjánál.

Miért enyhítené a gluténmentes étkezés a fibromyalgiás tüneteket?

A kutatók szerint a fibromyalgiához néha irritábilis bél szindróma (IBS) társul, egy gyomor-bélrendszeri zavar, amely átfedésben lehet a cöliákiával vagy a gluténérzékenységgel. Szerintük ez az átfedés magyarázhatja a vizsgálatban megfigyelt javulást.

Továbbá, bár a tudósok nem mértek gyulladásos markereket a vizsgálatban résztvevőknél, a gyulladás szintén szerepet játszhat, mivel egérkísérletekben a glutént agyi gyulladással hozták összefüggésbe.

A gluténmentes étrend és a fibromyalgia közötti összefüggések még mindig nem tisztázottak teljesen. Ezért mielőtt a fibromyalgiában szenvedő emberek elfogadnák ezt az étkezési tervet, fontolóra kell venniük, hogy beszéljenek az egészségügyi szolgáltatójukkal, hogy meghatározzák, hogy az étrend biztonságos és megfelelő beavatkozási stratégiát jelentene.

Forrás: healthnews.com

Magazin ajánló: