0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Eat-Lancet diéta: A jövő étrendje

Az EAT-Lancet étrend, más néven planetáris étrend, az EAT-Lancet Bizottság által kidolgozott étrendi keretrendszer, amely két konkrét célt szolgál: az emberi egészség előmozdítását és az élelmiszertermelés környezeti hatásainak csökkentését.

Az étrendet úgy tervezték, hogy egyensúlyt teremtsen az egyén optimális táplálkozása és a bolygó és ökoszisztémái hosszú távú fenntarthatósága között.

Az EAT-Lancet jelentés

A jelentés bemutatta a „planetárisan egészséges diéta” koncepcióját, amelynek célja az emberi egészség és a fenntarthatóság egymással összefüggő kihívásainak kezelése. A jelentés ajánlásai világszerte jelentős érdeklődést és vitát váltottak ki, mivel az étrendi minták radikális megváltoztatását javasolta az emberek és a bolygó jólétének biztosítása érdekében – írja a healthnews.com.

Mi az EAT-Lancet Bizottság?

Az EAT-Lancet Bizottság az EAT Alapítvány és a The Lancet, két olyan kiemelkedő nemzetközi intézmény együttműködése, amelyek az élelmiszerrendszerekkel, az emberi egészséggel és a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos globális kihívások kezelésére összpontosítanak.

A bizottság a táplálkozás, az egészségügy és a fenntarthatóság nemzetközi szakértőiből áll. Kiterjedt kutatásaik során ezek a szakértők felismerték, hogy a táplálkozással összefüggő betegségek/halálozások és a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlatok által okozott környezeti károk növekvő terhei miatt sürgősen át kell alakítani élelmiszerrendszereinket.

Az EAT-Lancet Bizottság az étrendet úgy alakította ki, hogy az táplálkozás szempontjából megfelelő legyen, a különböző szervezetek, például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiái által megállapított ajánlott tápanyagbevitel alapján.

Melyek az étrendi irányelvek?

Az EAT-Lancet étrend alapelvei a következők:

Növényi alapú. Az étrend a növényi alapú élelmiszerek fogyasztását hangsúlyozza, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket, dióféléket és magvakat. Ezek az élelmiszerek képezik az étrend alapját, és a napi táplálékbevitel jelentős részét kell, hogy kitegyék.

A növényi alapú élelmiszerek vitaminok, ásványi anyagok, élelmi rostok és fitokemikáliák gazdag forrásai, amelyek jótékonyan hatnak az általános egészségre és a betegségek megelőzésére.

Csökkentse a vörös húsokat és a cukrot. Az EAT-Lancet diéta a vörös húsok (például marha- és sertéshús) és a hozzáadott cukor fogyasztásának csökkentését javasolja. Ennek oka a hústermelés környezeti hatása, valamint a túlzott hús- és cukorfogyasztással járó egészségügyi kockázatok.

Kevesebb állati eredetű élelmiszer. Az étrend mérsékelt mennyiségben tartalmaz állati eredetű élelmiszereket, például tejtermékeket, tenger gyümölcseit és baromfit. Ezek az élelmiszerek fontos tápanyagokat, például kalciumot, D-vitamint, omega-3 zsírsavakat és kiváló minőségű fehérjéket biztosíthatnak.

Megfelelő tápanyagbevitel. Az EAT-Lancet étrend célja, hogy az optimális egészséghez szükséges összes alapvető tápanyagot biztosítsa. A táplálkozás megfelelőségének biztosítása érdekében figyelembe vesszük a makrotápanyagok (szénhidrátok, fehérjék és zsírok) és mikrotápanyagok (vitaminok és ásványi anyagok) ajánlott bevitelét.

Fenntarthatóság. Az EAT-Lancet a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok előmozdításával igyekszik csökkenteni az élelmiszertermelés környezetre gyakorolt hatását. Az étrend az üvegházhatású gázok kibocsátásának, a vízfogyasztásnak, a biológiai sokféleség csökkenésének és a földterületek degradációjának minimalizálására is összpontosít.

Egy tipikus EAT-Lancet tányér összetétel.

forrás: https://healthnews.com/nutrition/diets/eat-lancet-diet-the-diet-of-the-future/ Fordítás: Tóth-Gál Enikő

Láthatja a különbséget e tányér és a megszokott táplálkozási piramis között. Nagyobb hangsúlyt kapnak a gyümölcsök, a zöldségek és a növényi fehérjék, és sokkal kevesebbet az állati eredetű termékek, például a hús és a tejtermékek. Az emberi táplálkozás és a környezeti fenntarthatóság terén végzett kiterjedt globális kutatások alapján ez az az étrend, amelyről úgy vélik, hogy egyensúlyban tartja az emberek és bolygónk egészségét, biztonságát és hosszú élettartamát.

Az EAT-Lancet étrend céljai

A planetáris étrend célja a közegészségügyi eredmények javítása a rossz táplálkozási szokásokhoz kapcsolódó krónikus betegségek kockázatának csökkentése révén, mint például:

• Elhízás
• Cukorbetegség
• Szív- és érrendszeri betegségek
• Gyulladásos betegségek

Az étrend célja továbbá az élelmiszertermelés környezeti lábnyomának minimalizálása, beleértve az üvegházhatású gázok kibocsátását, a vízfogyasztást és az ökológiai biodiverzitás csökkenését.

Etikai aggályok

Az EAT-Lancet étrend figyelembe veszi az intenzív állattenyésztéssel kapcsolatos etikai aggályokat, beleértve az állatjólétet és az antibiotikumok használatát az állatállományban. Az állati termékek iránti kereslet csökkentésével összhangban van az állatok jogaihoz és a fenntarthatósághoz kapcsolódó etikai megfontolásokkal.

Az EAT-Lancet Bizottság szerint a bolygó egészségét szolgáló étrend elfogadásával számos fenntartható fejlődési célt érhetünk el.

A felmérés szerint az ilyen étrendi változtatások alkalmazása segíthet a 2050-re tervezett közel 10 milliárdos globális népesség táplálásában, miközben tiszteletben tartja a bolygónak az ekkora népesség fenntartásához szükséges igényeit.

Az EAT-Lancet felmérés kritikusai aggályokat fogalmaztak meg a javasolt étrend megvalósíthatóságával és kulturális elfogadhatóságával kapcsolatban. Azzal érvelnek, hogy az élelmiszerek elérhetőségének és a kulturális preferenciáknak a regionális eltérései miatt az egyének és közösségek számára kihívást jelenthet az étrend általános elfogadása.

A kritikusok megkérdőjelezik a tudományos bizonyítékokat és az egyes élelmiszercsoportok, például az állati eredetű élelmiszerek csökkentésének lehetséges nem szándékolt következményeit is, amelyek olyan fontos tápanyagokat biztosíthatnak, mint a fehérje, a vas és a B12-vitamin.

Az étrend testreszabása

Az EAT-Lancet Bizottság elismeri, hogy a bolygó egészségét szolgáló étrend kontextusfüggő kiigazítására van szükség a különböző kultúrákhoz, hagyományokhoz és helyi élelmiszerrendszerekhez való alkalmazkodás érdekében. Hangsúlyozza, hogy a javasolt étrendi iránymutatások globális referenciapontok, és a végrehajtás során figyelembe kell venni a regionális és egyéni eltéréseket. A helyi élelmiszer-ellátottságon, kulturális szokásokon és táplálkozási szükségleteken alapuló testreszabás döntő fontosságú mind a fenntarthatósági, mind a népegészségügyi célok eléréséhez.

Ezek az étrendi iránymutatások referenciapontként kerülnek bemutatásra, és szükség szerint kiigazíthatók.

Ez egy rugalmas keretrendszer, amely a kulturális preferenciákhoz, a helyi élelmiszer-ellátottsághoz és az egyéni táplálkozási igényekhez igazítható.

Az egyéni eltérések figyelembevétele

Fontos szem előtt tartani, hogy bár az EAT-Lancet diéta tudományos kutatásokkal alátámasztott, és célja, hogy táplálkozási szempontból megfelelő legyen, elengedhetetlen az egyéni eltérések és az egyedi táplálkozási igények figyelembevétele. Az olyan tényezők, mint az életkor, a nem, az aktivitási szint és az alapbetegségek befolyásolhatják a tápanyagszükségleteket. Egyes egyéneknek, például a terhes vagy szoptató nőknek, illetve bizonyos betegségekben szenvedőknek további tápanyagszükségleteik lehetnek, amelyek különleges figyelmet és kiigazítást igényelhetnek.

Mindig a legjobb, ha konzultál egészségügyi szolgáltatójával vagy regisztrált dietetikussal, mielőtt jelentős változtatásokat eszközölne az étrendjében. Ők személyre szabott útmutatást tudnak adni az Ön egyedi körülményei alapján, és biztosítani tudják, hogy az Ön táplálkozási szükségletei teljesüljenek.

Továbblépés

Az EAT-Lancet-jelentés közzététele óta annak ajánlásai befolyásolták a politikai vitákat, a kutatási kezdeményezéseket és a közbeszédet az élelmiszerrendszerekről és a fenntarthatóságról. A kormányok, nemzetközi szervezetek és közösségek erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy politikáikat és gyakorlatukat összhangba hozzák az EAT-Lancet Bizottság által megfogalmazott elvekkel. A kutatás, a szakpolitika-fejlesztés és az együttműködés folytatása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az EAT-Lancet-jelentés jövőképét megvalósítható és megfelelő stratégiákká alakítsuk az egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszer-jövő felé.

 

Forrás: healthnews.com

Magazin ajánló: