0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Növényorvos a közterületen: még érdemes gyéríteni a csigákat

A csapadékos és meleg nyár kedvezett a kórokozó gombák terjedésének.
A szlovákiai Chateau Ruban borászat szép bukszusbokrai. Fotó: Zsigó György

Az idén sok gond volt a meztelencsigákkal. A közterületeken idáig csak csapdázással védekezhettünk ellenük, ami nehezen kivitelezhető, bizonytalan hatású eljárás volt. A helyzeten javít, hogy a nyáron egy növényvédő szernek minősülő csigaölő készítményt engedélyeztek, III. kategóriás lett és közterületi engedélyt is kapott.

A Csigaölő Natural csigaölő szer néven forgalmazott készítmény vas-foszfátot tartalmaz és közterületen is használható.

A tavaszi palánták védelmére gondolva még a telelőre vonulásuk és a tojásrakásuk előtt érdemes lenne gyéríteni a csigákat.

A készítmény engedélyokiratának 4. pontjában az szerepel, hogy a csigaölő szer a közterületi utakon és egyéb területeken a meztelen csigák és házas csigák ellen használható 1 g/m2 (40 pellet) dózisban. Évente legföljebb négyszer juttatható ki, és a kezelések közt legalább tíz napnak el kell telnie. A kezelés idejére (fenológiai állapot szerint) vonatkozóan nincs korlátozás.

Kerti tó mellett sütkérező spanyol
csupaszcsigák

A csapadékos és meleg nyár kedvezett a kórokozó gombák terjedésének. Gyepen, rózsán, mahónián és például az örökzöld orbáncfüvön is küzdöttünk a rozsdagombákkal és szinte mindegyik dísznövényen terjedt a lisztharmat.

Talán a legféltettebb közterületi fánk a vadgesztenye, melynek a lisztharmata főleg a lehullott levelekben telel át, hasonlóan a levélbarnulást okozó guignardia gombához, melynek a tünetét gyakran összetévesztik az aknázómoly kárképével.

De míg a moly aknái dupla falúak, ürülékkel teleszórtak és gyakran az élő hernyó is megtalálható bennük, addig a gomba által okozott foltok kicsit szabályosabbak, levélértől levélérig terjednek, és ezeket nem lehet „felnyitni”. Tehát ahol tavaszig nem tudják biztosan összeszedni és megsemmisíteni a lehullott leveleket, ott még érdemes permetezni (amennyiben engedi a költségvetés).

A lisztharmat ellen két felszívódó és két kéntartalmú kontakt készítmény közül választhatunk, a guignardia ellen pedig a réztartalmú gombaölőkkel védekezhetünk. Ezekkel a kezelésekkel már a jövő évi lombot védjük.

Lisztharmat és guignardia tünetei
vadgesztenye levelén

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakmai felügyeletével működő országos előrejelző csapdahálózatban rajzik a selyemfényű puszpángmoly. A most repülő imágók lárvái még ősszel tarrá rághatják a bokrokat. Ezek a kisméretű hernyók telelnek majd át a levélkékből szőtt hernyófészkekben. Kora tavasszal onnan indítják a kártételüket. Befejezik az őszi „vacsorájukat”, lerágják az épen maradt és a frissen kihajtott leveleket. Tehát késő őszig folyamatosan figyelni kell a hernyókra.

A tojásokból kikelő lárvákat a bokrok belsejében lehet megtalálni, és akkor kell indítani a védekezést is. Nagy nyomással a sövények, bokrok belsejébe kell bejuttatni a rovarölő szert.

Ahol nem találunk sok hernyót, ott nem kell permetezni, mert a hernyófészkek kicsipkedésével is megvédhetjük a puszpángot.

A növényorvosok november közepéig követik a rajzásukat, érdemes hetente rákattintani a táblázatra, például a www.zsigogyorgy.hu/novenyvedelem oldalon. Úgy látom, hogy egy kis odafigyeléssel meg lehet védeni a bukszusokat és még sokáig szépen díszítenek.

Zsigó György

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: