0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 3.

Együtt a Nivegy-völgyi Borpikniken

Ragyogó napsütés, mesés panoráma, izgalmas borok és ízletes ételek várták a borkedvelőket október első hétvégéjén a Balaton-felvidéki Dobosi Birtokközpontban a Nivegy-völgyi Borpikniken.

Ragyogó napsütés, mesés panoráma, izgalmas borok és ízletes ételek várták a borkedvelőket október első hétvégéjén a Balaton-felvidéki Dobosi Birtokközpontban a Nivegy-völgyi Borpikniken.

Az idén harmadik alkalommal megrendezett esemény mostanra elérte a célját és a célközönségét is, és a borászok teljes mértékben át tudták adni a Nivegy-völgyi életérzést: a borokat, a vendégszeretetet, a gyönyörű völgy látványát, a szőlő tiszteletét és azt az összefogást, aminek itt évszázados hagyománya van.

Szakmailag is igazán eredményes volt a rendezvény, sok közös gondolat elindult a nap során. Idén először egy nemzetközileg is elismert borászat, az osztrák Domäne Wachau is jelen volt boraival és eszmeiségével. A délelőtti mesterkurzuson Szik Mátyás örökös sommelier bajnok, borászati tanácsadó, és Pintér Zsolt, a Kóstolom Borbár és a WineGroup egyik tulajdonosa a Nivegy-völgyi termékpiramist hasonlította össze a híres Wachau borvidéki mintával.

A Nivegy-völgyi eredetvédett borokban és a helyi összefogásban óriási potenciál van, az építkezéshez pedig sok hasznos, jól működő példát lehet beemelni a szomszédainktól. A Domäne Wachau szövetkezeti mintára épülő borászat, akik önállóan nehezen tudtak volna a piacra lépni magas minőségű borokkal, közösségként viszont komoly nemzetközi sikerekre tettek szert.

A Balaton környékén is elindult egy erős közösségi együttműködés a BalatonBor kapcsán, amit a következő években szeretnének még magasabb szintre emelni.

A közösségi bormárka turisztikailag is sokat tudna segíteni a régió fejlődésében, ennek jelentősége az osztrák példán is jól látható. A gondolatébresztő előadáshoz a két borpiramis különböző lépcsőfokain elhelyezkedő borokat kóstolhattak a résztvevők, ezzel is szemléltetve a hasonlóságokat és a különbözőségeket.

A tanulságos mesterkurzus után a borászok a saját boraikat kínálták az ország számos pontjáról érkezett borkedvelőknek. S hogy milyen fontos az együttműködés, azt az is erősítette, hogy az ételeket két Balatoni Kör tag food truck, a Creative Kitchen Truck és az Egy Csipet Nádas biztosította. A környezetnek, a kellemes élő zenének, a jó boroknak és a finom falatoknak köszönhetően mosolygós és elégedett emberek töltötték meg a Dobosi Birtokközpont területét.

„Lesz folytatás!” – ígérte el Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője, aki az esemény ötletgazdája és főszervezője is egyben.

„Azt tervezzük, hogy az október eleje ezentúl erről fog szólni nálunk, de több borász felvetette, hogy tavasszal is tartsunk hasonló eseményt, hiszen a vendégek visszajelzései alapján szükség és kereslet is van az ilyen jellegű rendezvényekre.”

A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: