0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

A zöldségporok segíthetnek a puffadás legyőzésében?

A green powder, azaz a zöldségporok egy manapság felkapott étrendkiegészítő, amely az elmúlt évtizedben vált népszerűvé.

Az emberek sokféle okból használják ezeket a por állagú készítményeket, de most a puffadásra gyakorolt hatásukról lesz szó. A green powders segíthetnek az emésztési panaszokon? Íme a tények és a mítoszok.

Mi a puffadás?

A puffadás a test hasi részén jelentkező gázosodás és nyomásérzet kifejezése. Ennek oka lehet a gyomor vagy a bélrendszer kellemetlensége. A kapcsolódó panaszok lehetnek emésztési problémák, mint az irritábilis bél szindróma, székrekedés és hasmenés. A vékonybél baktériumok túlszaporodása (SIBO), amely ezeknek az egészségügyi panaszoknak a gyakori jellemzője lehet a puffadás fő kiváltó oka.

Van néhány egyéb organikus állapot is, amely összefüggésben állhat a puffadással, mint például a cöliákia, a hasnyálmirigy elégtelenség, intoleranciák vagy a gyomor-bélrendszeri rosszindulatú daganatok. Az ilyen jellegű betegségek azonban különleges gondosságot igényelnek, és ha Ön ezek közül bármit is észlel, kérjük konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen kiegészítő terméket alkalmazna vagy bármilyen speciális diétát követne.

Most a SIBO-hoz kapcsolódó puffadásról lesz szó, mivel ez a puffadás gyakori oka, és az étkezési szokások megváltoztatásával könnyen kezelhető.

A SIBO a főként káros baktériumfajok megnövekedett szintje miatt fokozott tápanyag-anyagcseréhez vezet a bélben. Normál élettani körülmények között is van a gyomor-bélrendszerünkben gáztermelés, de a káros baktériumok nagy mennyiségű gázt tudnak termelni, ellentétben az egészséges körülményekkel.

A zöldség porok segíthetnek a puffadás enyhítésén?

Köztudott, hogy egyes bélbaktériumok az általuk termelt anyagcseretermékek révén közvetítik az emésztési és immunrendszer működését.

A táplálkozási szokások a bélrendszer egészségének kezelésének legfőbb eszközei, mivel például a rostban gazdag étrend növelheti az emésztőrendszer egészséges baktériumait, míg a feldolgozott élelmiszerek éppen ellenkezőleg hatnak.

Magas rostbevitel esetén mind a jótékony baktériumok, mind azok anyagcseretermékei, a rövid szénláncú zsírsavak száma megnő. Tudjuk, hogy a zöldségeknek magas a rosttartalmuk, és ez jótékony hatással lehet a szervezetre. De mi a helyzet a zöldségporokkal?

Egy 2021-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a zöldségporok hogyan segíthetnek a bélrendszer egészségében. Egereket etettek különböző típusú zöldségporokkal, és megvizsgálták a bélrendszerben végbemenő változásokat.

A kutatók jelezték, hogy a zöldségporok etetése után a bélflórában csökkentek a káros baktériumok, mint a Lachnospiraceae és a Bacteroides, míg a hasznos baktériumok, mint a Firmicutes és a Lactobacillus, növekedtek.

Emellett a bélben megnövekedett a funkcionális metabolitjaik, például a propionsav, más néven rövid szénláncú zsírsavak szintje. A zöldségpor-kiegészítők emellett növelik a vér immunglobulinszintjét is, ami fontos az immunitás általános szabályozásában.

Változik-e a zöldség porokban lévő tápanyag emésztése?

Többféle tudományos módszer létezik az élelmiszerek, étrend-kiegészítők vagy gyógyszerek emésztésének vizsgálatára. Általában laboratóriumi körülmények között végzett mesterséges emésztési modellt, az úgynevezett „in vitro emésztést” használják. Vannak természetesen állatkísérletek vagy klinikai vizsgálatok, amelyekkel betegek tapasztalatait kutatják.

Az emésztést illetően az emésztőrendszerünkben olyan hatékony vegyületek, mint a polifenolok, flavonoidok vagy más antioxidánsok szabadulnak fel a sejtek felvételére. Emésztőenzimeink, vagy az emésztőrendszer környezeti feltételei, mint például a savasság, teszik elérhetővé ezeket a bioaktív vegyületeket, amit orvosilag „biológiai hozzáférhetőségnek” neveznek.

Egy vizsgálat kimutatta, hogy az emésztési folyamat megnövelte a zöldségporok összes fenoljának és flavonoidjának hozzáférhetőségét, míg a C-vitamin és az antioxidáns aktivitás minimálisan csökkent. Ez azért jó, mert fontos, hogy minél több antioxidáns vegyületet érjünk el anélkül, hogy elveszítenénk a hatékonyságukat.

Megfontolandó dolgok

Bár vannak ígéretes tanulmányok a zöldségporok emésztési problémákra és tápanyagellátásra gyakorolt jótékony hatásairól, azonban nem árt óvatosan bánni velük.

A zöld porok számos egészségügyi állítással rendelkező ipari termékek. Számos gazdasági és stratégiai okból a gyártók helytelen vagy hiányos információkat adnak a táplálékkiegészítőik tartalmáról és egészségügyi hatásairól.

Ugyanezen okokból számos adalékanyagot használhatnak, akár olyanokat is, amelyeknek súlyos mellékhatásai vannak. Ezért mindig konzultáljon orvosával és dietetikussal, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítővel kezdene, és mindig tájékozódjon az összetevők listájáról, a gyártási körülményekről és a márkára vonatkozó információkról minden megvásárolt termék esetében.

 

Forrás: https://healthnews.com/

Magazin ajánló: