Belsőleg is
A bőrvédelem nem merül ki abban, hogy különböző termékeket kenünk rá, hanem étkezéseink során a bőr számára hasznos tápanyagokat juttathatunk a szervezetünkbe. Érdekes belegondolni, hogy mi, emberek bármikor árnyékba húzódhatunk, illetve bekenhetjük testünket védelmet adó készítményekkel, a növények többsége viszont kénytelen nyáron is fegyelmezetten kint „állni” a napon, napközben is. Az egyedüli módja, hogy e komoly hatás ellenében életben maradjanak, ha alkalmazkodnak és kiépítik védekezőrendszerüket.
Ha szoktatás nélkül tennénk őket a tűző napra, megégnének. Csodálatos módon a maguk számára termelt anyagok (pl.: antioxidánsok, vitaminok) a mi védelmünket is szolgálhatják.

levele is megéghet
Három héten keresztül napi 30 mg béta-karotin fogyasztásával el lehet érni egy enyhe narancsszínű védőréteget. Ez az elszíneződés erősíti a napsugarakkal szembeni toleranciánkat, és lehetővé teszi, hogy kétszer-háromszor annyi ideig legyünk a napon a leégés kockázata nélkül. A bőr egészségének és védelmének érdekében ezért fogyasszunk gyakran magas béta-karotin-tartalmú zöldségeket, gyümölcsöket (sárgarépa, édesburgonya, spenót, kelkáposzta, cékla, piros- és sárga-paprika, sárgabarack, sárgadinnye, mangó, papaja, homoktövis, nyers kakaó, gojibogyó).
Szüksége van ugyan néhány hétre, hogy igazán kifejtse áldásos hatását, de ez jó érv arra, hogy minél gyakrabban fogyasszunk paradicsomos ételeket.
A cseresznye, meggy, fekete áfonya, kék szőlő magas antociántartalma védi mind a gyümölcsöt, mind a fogyasztóját a napsugárzás káros következményeitől.
A katechinek erős antioxidánsokhoz méltóan megvédik a bőrt a napsugárzástól, csökkentik az UV-A-sugárzás okozta bőrkárosodás mértékét, valamint javítják a bőr hidratáltságát. A színesebb szőlőkben, szamócában, málnában, földimogyoróban, kakaóban található rezveratrollal szintén erősíthetjük a védekezésünket.
Már napi 20 gramm jó minőségű étcsokoládé megduplázza a bőr ellenállását az UV-sugárzással szemben. E-vitamin-tartalmuk miatt a mértékkel fogyasztott olajos magvak (napraforgó, mandula, dió), hidegen sajtolt növényi olajok és az avokádó is védenek az ártalmas szabad gyökök károkozásaival szemben.
A C-vitamin a környezeti hatások okozta oxidatív károsodásokkal szemben igyekszik megvédeni a bőrt. Az omega-3 zsírsavak erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, vigyáznak a bőr egészségére, rugalmasságára és hidratáltságára.
De szóba jöhetnek egyéb hasznos hatóanyagok is. A sötétzöld levelű zöldségekben levő lutein is segít megvédeni a bőrt a kiszáradást és ráncosodást kiváltó oxidatív károsodásoktól. A hisztidin serkenti az UV-sugárzást elnyelő urokánsav termelődését. Jelentősebb forrásai: szójafehérje, tofu, hüvelyesek, karfiol, kelkáposzta, tökmag, búzacsíra, mogyoróvaj.
Védőhatása közel 48 órán keresztül kitart. Semlegesíti a szabad gyököket, segíthet megelőzni a bőrrákot és legfőbb okozóját, a leégést. Forrásai: brokkoli, brokkolicsíra, karfiol, kelbimbó, káposzta, vízitorma.
A belső védelem legalább olyan fontos, mint a külső szerek, eszközök. Akkor járunk a legjobban, ha élünk a fényvédelem minden fajtájával.