0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Elkészült az első becslés a katasztrófák mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról

Harminc év alatt 3800 milliárd eurónyi termés és jószág veszett oda. A kontinensek közül Ázsia vesztesége a legmagasabb.
Illusztráció

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet jelentése szerint a költségek csaknem felét az aszályok okozzák, de az áradások, viharok, kártevők, egészségügyi válságok és háborúk is egyre nagyobb kárt okoznak – írja a euronews.com.

„A katasztrófák soha nem látott mértékű károkat okoznak a mezőgazdaságban. A katasztrófák növekvő súlyossága és gyakorisága – ami az 1970-es évekbeli évi 100-ról az elmúlt 20 évben évi 400 eseményre emelkedett – veszélyezteti az élelmezésbiztonságot és aláássa a mezőgazdasági ágazat fenntarthatóságát,” mondta a szervezet vezető közgazdásza, Maximo Torero.

Illusztráció

Ázsia a leginkább érintett kontinens, de globálisan és átlagosan évente 123 milliárd euró a veszteség. Ez a világ éves mezőgazdasági bruttó hazai össztermékének 5 százaléka.

A katasztrófák az alacsony és közepes jövedelmű országoknak okozták a legnagyobb relatív veszteséget, akár a teljes mezőgazdasági GDP 15 százalékát.

A jelentés azt is megjegyzi, hogy ez a szám magasabb is lehet, ha a halászat és akvakultúra, valamint az erdészet alágazatainak veszteségeiről rendszeres adatok állnának rendelkezésre.

A jelentés hangsúlyozza, hogy sürgősen javítani kell a katasztrófáknak a mezőgazdaság valamennyi alágazatára gyakorolt hatásáról szóló adatokat és információkat, hogy olyan adatrendszerek jöjjenek létre, amelyek alapként szolgálhatnak, és amelyekre hatékony intézkedéseket lehet építeni.

Illusztráció
Forrás: euronews.com

Magazin ajánló: