0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Kíméljük magunkat – hordómozgatás erőlködés nélkül

A technika fejlődése sokat segít az embereknek, köztük a méhészeknek is. Idén májusban vásároltam egy csodás eszközt. Nem tagadom, nagyon megkedveltem – ezért is gondoltam, hogy bemutatom a Méhészet szaklap olvasóinak.
Balra a Szerző, jobbra felesége, középen pedig „BeeLui”, a fejlesztő-gyártó

Ez az eszköz nem más, mint egy mézeshordó-szállító molnárkocsi – újragondolva, modernizálva. Különösen ajánlott vándorméhészeknek, akik kint, a vándortanyán pergetnek, de az otthoni mézházzal rendelkező méhészetekben is sokszor kell megmozgatni a mézzel teli hordókat.

A közel kétmázsás „mutatvány” nemcsak nagy erőfeszítésbe kerül, hanem – különösen meredek pallón, rámpán történő mozgatáskor – igen balesetveszélyes is.

Nem beszélve a sok méhcsaláddal rendelkezőkről, akiknek a hordók nagy száma miatti gyors, egymás utáni fel-le pakolásnál kifejtett munka – különösen igaz ez a mézfelvásárlókra – nemcsak hosszú, hanem már rövid távon is károsíthatja az egészségét. A magam példáján keresztül ajánlom fiatal méhésztársaimnak, hogy ne idős korban – amikor már fizikailag is érződik a kemény munka hatása – döntsünk munkánkat megkönnyítő eszközök beszerzéséről, hanem már évekkel korábban.

Az eszköz gyártója, ORBÁN LAJOS kaposvári „eszközújító”, fejlesztő személyesen hozta el motorizált „molnárkocsiját”. A gyakorlati bemutató alatt, amely fél óráig tartott, kérdéseket tettem fel Lajosnak.

• Mi késztette arra, honnan jött az ötlet, hogy elkészítse ezt a motoros mézeshordó-szállító molnárkocsit?

A kérdés megválaszolására igazából nem is engem, hanem azokat az embereket kellene megkérni, akik sűrűn pakolnak 200 kilós hordókat. Ha egymás után akár 20-30 hordót megmozgatunk egy hagyományos kétkerekű kiskocsival, ráadásul ezt nem sík terepen végezzük, és nem egy alkalommal a szezon során – no, ez már komoly hatással, nyilván káros hatással van testi egészségünkre. Azokat az embereket kell megkérdezni arról, hogy milyen ízületi problémákkal küzdenek, akik nap mint nap végzik mindezt (például mézfelvásárlók, molnárok, zsákos lisztet kiszállítók stb.).

A molnárkocsinak az egész tömege nem több 30 kilogrammnál

• Miért nem terjedtek el korábban, évekkel ezelőtt ezek az eszközök?

Ennek több oka is van, talán igény sem volt rá, hiszen régen divat volt „belehalni” a munkába, nem számított annyira a munkavédelem, a munkavégzés minőségének körülménye, mint napjainkban, így igény, kereslet hiányában elmaradt a fejlesztés is – a piac nem tartotta szükségesnek ezt az eszközt. De technikai oldala is van annak, hogy elmaradt a fejlesztés.

Például az eszközöm mai megjelenését nagyban köszönhetjük az akkumulátorok fejlődésének. Míg régen egy 15 kilós akkucsomag lett volna képes ellátni ezt az eszközt, addig manapság elég hozzá egy 3,5 kilós is.

Így lehetséges az, hogy ennek a molnárkocsinak az egész tömege nem több 30 kilogrammnál. Visszatérve az akkumulátorhoz: a 24 V-os lítiumion-akkumulátor 5 óra folyamatos működést biztosít. Töltési ideje 6 óra.

• Van benne elég erő ahhoz, hogy a teherautóra rakodás is könnyen menjen?

A meghajtásról egy 500 W-os motor gondoskodik. Ennek kapcsolását és vezérlését a jobb oldali felső karon helyeztem el. Nagyon jól áttételezett differenciálműves meghajtásának köszönhetően rendkívül könnyen lehet a hordókat mere­dek felüle­ten mozgatni. Lejt­menetben kapcsolható motorfékkel rendelkezik. Robusztus kerekeivel nehéz terepen is elboldogul. Ergonomikus kialakításának köszönhetően nem érezzük fájdalmasnak a munkát ezzel a príma eszközzel.

A meghajtásról egy 500 W-os motor gondoskodik

Miután átvettem és kifizettem az új „játékszeremet”, rögtön kipróbáltam. Nagyon élveztem a munkát vele, könnyedén tologattam fel-le a mézeshordókat. Észre sem vettem, úgy elszaladt az idő – két órát gyakoroltam. Nagyon elégedett vagyok az eszközzel.

Hajtós Béla,
Bogács

 

Forrás: Méhészet