0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

A Csádi Köztársaság agráriumának fejlesztését segíti a MATE

Átfogó program indul, nemrég valósult meg egy orvosi misszió, és lesz védelmi eleme is az agrárfejlesztés mellett.
Illusztráció

A Csádi Köztársaság agráriumának fejlesztését segíti a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a Magyarország és Csád által kötött együttműködési megállapodás részeként. A mezőgazdasági program az afrikai országban megvalósuló humanitárius fejlesztéshez és diplomáciai misszióhoz kapcsolódik – írja az MTI.

Máthé László miniszteri biztos, Száhel különmegbízott elmondta, a száheli övezet egy körülbelül 7 millió négyzetkilométeres térség Mauritániától a szudáni partokig, amelynek a Csádi Köztársaság az egyetlen olyan országa, amely a Száhel övezethez képest jelentős stabilitást képez. Az ország megerősítése Magyarország számára közvetett biztonságot jelent – jelentette ki.

A különmegbízott kifejtette, átfogó program indul, nemrég valósult meg egy orvosi misszió, és lesz védelmi eleme is az agrárfejlesztés mellett.

Máthé László hangsúlyozta, Magyarország helyben szeretne segíteni az élelmiszerbiztonság javításával, a klímaváltozás hatásainak csökkentésével. Mint fogalmazott, meg kell előzni, hogy nagyobb tömegek az otthonuk elhagyására kényszerüljenek.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora elmondta, az élelmiszer a legfontosabb stratégiai termékké, emellett biztonsági kérdéssé vált a világon. Magyarországnak már van tapasztalata a mezőgazdasági tudásexportban, hiszen a magyar agrárium ismert és elismert, van kellő technológia, technika, vetőmag, amely kihelyezhető; Afrikában is már több helyen alapítottak mintafarmokat.

Hozzátette: a program erősíti az agrárium külgazdasági tevékenységét is, magyar vállalatok jelenhetnek meg a térségben a technológiájuk kitelepítésével.

Gyuricza Csaba közölte, novemberben indulnak az első képzési programok állattenyésztés, állattenyésztéshez kapcsolódó laboratóriumi eszközök használata, takarmánynövények termesztése témában, decemberben már át szeretnék adni az első okleveleket.

Hangsúlyozta, a térség „élő laboratóriuma a klímaváltozásnak”, így szakembereik a klímaváltozással járó mezőgazdasági átalakulásokat tudják vizsgálni, azt, mi várható a következő évtizedekben Közép-Európában – mondta.

Illusztráció
Forrás: MTI

Magazin ajánló: