Különös élőlénycsoport
A gombák megismerése és fogyasztása egyre népszerűbb, látva az ilyen témájú tanfolyamokra jelentkezők számát. Az interneten a gombász témájú csoportokban, fórumokon is nagy élet tapasztalható.
A kiállítás három napja alatt a látogatók friss és liofilizálással (fagyasztva szárítva) tartósított példányokat tekinthettek meg rendszertani csoportosításban, és minden faj mellett piktogramok mutatták, hogy a faj mérgező, nem ehető, ehető, vagy ehető és árusítható, sőt azt is jelezték, ha egy egy faj csak feltételesen ehető, például 20 perc hőkezelést követően. A rendezvény fajgazdagságát látva sokan kedvet kaphattak arra, hogy jobban megismerjék ezeket a különleges élőlényeket, melyek se nem állatok, se nem növények, hanem az élőlények egy külön csoportját képviselik. Az állatokhoz, a rovarokhoz annyiban hasonlítanak, hogy kitint tartalmaznak a sejtjeik, míg a növényekkel annyi a hasonlóságuk, hogy jellemzően nem képesek helyváltoztató mozgásra…
Elindult az őszi gombaszezon
Vannak olyan gombafajták, amik akár egész évben szedhetők, de a legideálisabb időszak a gombaszedésre a tavasz és az ősz. Ennek oka, hogy a gomba szereti a nyirkosabb, esősebb időszakot. A gombászás nem csak kellemes időtöltés, de kirándulással kiegészülve tartalmas program is lehet, nem beszélve arról, hogy az erdei gombának számos ismert pozitív élettani hatása van. Néhány egyszerű, de nagyon fontos szabályt mindenképpen be kell tartani.
Évente száz-kétszáz gombamérgezést jelentenek be Magyarországon, de például 2010-ben, amikor az időjárás az átlagosnál csapadékosabb volt, 332 mérgezéses esetet regisztráltak. A gombamérgezések 25-35 százaléka 14 év alatti gyermekeket érinti, többségében azért, mert a szabadban játszó gyermek „kíváncsiságból” kóstolják meg a gombát.
Az egyik legveszélyesebb gomba a gyilkos galóca: évről-évre előfordul, hogy egész családok kerülnek miatta súlyos, életveszélyes állapotba. A gyilkos galóca mellett több más, hazánkban megtalálható gombafaj is képes komoly mérgezést okozni, ráadásul a súlyos tünetek késleltetetten is jelentkezhetnek. A lemezes gombák között több mérgező faj is létezik. Ezek hatásása a belső szervek vagy az idegrendszer zavarait okozza.
Erre figyeljünk gombaszedéskor
Kezdetben csak egy gombához értő szakember társaságában szedjünk gombát, aki segít megismerni melyik faj szedhető, és melyik az, amelyik véletlenül se kerülhet a kosárba. Nagy felelőtlenség mindenféle ismeret nélkül leszedni, hazavinni és elkészíteni a gombát. Minden esetben a gombászás után az első dolgunk az legyen, hogy felkeresünk egy gombavizsgáló szakellenőrt, aki megállapítja, hogy biztosan ehető példányokat találtunk.
Sok gombafaj nő az turistautak mellett vagy közvetlen közelükben, nem szükséges letérni a kijelölt ösvényről, így nem zavarjuk meg az erdő állatait, növényeit a kelleténél nagyobb mértékben. Ősszel a vadászati szezon is elkezdődik, ebben az időben délutántól kora reggelig erdőjárási tilalom lehetséges, ezt is érdemes figyelembe venni, amikor gombaszedésre indulunk.
Fontos tudni, hogy az egyébként ehető fajok is okozhatnak problémát. Egyik az egyéni érzékenység, azaz lehet, hogy egy gomba ehető, de valakinél mégis emésztési problémát okoz.