0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Gombák versengtek, melyik a legszebb

Hét végén a Magyar Természettudományi Múzeum a Magyarhoni Gombász Egylettel együttműködve megtartotta szokásos őszi gombakiállítását, melyen gombaszépségversenyt is rendeztek. Erre saját gyűjtésű gombákkal nevezhettek a látogatók.
Piros galambgomba -szép de nem ehető

Különös élőlénycsoport

A gombák megismerése és fogyasztása egyre népszerűbb, látva az ilyen témájú tanfolyamokra jelentkezők számát. Az interneten a gombász témájú csoportokban, fórumokon is nagy élet tapasztalható.

Az egyre nagyobb érdeklődés nem véletlen: a természetjárás sok szempontból előnyös aktív kikapcsolódási forma és olcsó hobbi, s ha már kirándulunk, előbb-utóbb gombákkal is találkozunk, melyek körül sok ehető, sőt vannak köztük gasztronómiai szempontból különleges fajok is.
A taplófélék igen látványos fajok

A kiállítás három napja alatt a látogatók friss és liofilizálással  (fagyasztva szárítva) tartósított példányokat tekinthettek meg rendszertani csoportosításban, és minden faj mellett piktogramok mutatták, hogy a faj mérgező, nem ehető, ehető, vagy ehető és árusítható, sőt azt is jelezték, ha egy egy faj csak feltételesen ehető, például 20 perc hőkezelést követően. A rendezvény fajgazdagságát látva sokan kedvet kaphattak arra, hogy jobban megismerjék ezeket a különleges élőlényeket, melyek se nem állatok, se nem növények, hanem az élőlények egy külön csoportját képviselik. Az állatokhoz, a rovarokhoz annyiban hasonlítanak, hogy kitint tartalmaznak a sejtjeik, míg a növényekkel annyi a hasonlóságuk, hogy jellemzően nem képesek helyváltoztató mozgásra…

Sokan szeretik a rántott „hungarocellt” – óriás pöfeteg

Elindult az őszi gombaszezon

Vannak olyan gombafajták, amik akár egész évben szedhetők, de a legideálisabb időszak a gombaszedésre a tavasz és az ősz. Ennek oka, hogy a gomba szereti a nyirkosabb, esősebb időszakot. A gombászás nem csak kellemes időtöltés, de kirándulással kiegészülve tartalmas program is lehet, nem beszélve arról, hogy az erdei gombának számos ismert pozitív élettani hatása van. Néhány egyszerű, de nagyon fontos szabályt mindenképpen be kell tartani.

A gyilkos galócát minden kezdőnek alaposan meg kell ismernie! Ha ugyanis ezt is beleszedjük a kosárba, akkor a gomba szakellenőr az egészet elkobozza, hiszen a gyilkos galócából egy kis darab ételbe kerülése is elég a tragédiához.

Évente száz-kétszáz gombamérgezést jelentenek be Magyarországon, de például 2010-ben, amikor az időjárás az átlagosnál csapadékosabb volt, 332 mérgezéses esetet regisztráltak. A gombamérgezések 25-35 százaléka 14 év alatti gyermekeket érinti, többségében azért, mert a szabadban játszó gyermek „kíváncsiságból” kóstolják meg a gombát.
Az egyik legveszélyesebb gomba a gyilkos galóca: évről-évre előfordul, hogy egész családok kerülnek miatta súlyos, életveszélyes állapotba. A gyilkos galóca mellett több más, hazánkban megtalálható gombafaj is képes komoly mérgezést okozni, ráadásul a súlyos tünetek késleltetetten is jelentkezhetnek. A lemezes gombák között több mérgező faj is létezik. Ezek hatásása a belső szervek vagy az idegrendszer zavarait okozza.

Az egyetlen (alapos hőkezelés után) ehető taplóféle a sárga gévagomba

Erre figyeljünk gombaszedéskor

Kezdetben csak egy gombához értő szakember társaságában szedjünk gombát, aki segít megismerni melyik faj szedhető, és melyik az, amelyik véletlenül se kerülhet a kosárba. Nagy felelőtlenség mindenféle ismeret nélkül leszedni, hazavinni és elkészíteni a gombát. Minden esetben a gombászás után az első dolgunk az legyen, hogy felkeresünk egy gombavizsgáló szakellenőrt, aki megállapítja, hogy biztosan ehető példányokat találtunk.

Saját felhasználásra egy szedés alkalmával maximum 2 kg gomba kerülhet a kosárba. Lehetőleg csak az ehető, vagy annak vélt gombát szedjük le, és ne tapossuk el a többi fajt se, hiszen azok is hozzátartoznak az erdőhöz, annak szerves részei, megvan a maguk haszna, még ha étkezési értékük nincs is.

Sok gombafaj nő az turistautak mellett vagy közvetlen közelükben, nem szükséges letérni a kijelölt ösvényről, így nem zavarjuk meg az erdő állatait, növényeit a kelleténél nagyobb mértékben. Ősszel a vadászati szezon is elkezdődik, ebben az időben délutántól kora reggelig erdőjárási tilalom lehetséges, ezt is érdemes figyelembe venni, amikor gombaszedésre indulunk.
Fontos tudni, hogy az egyébként ehető fajok is okozhatnak problémát. Egyik az egyéni érzékenység, azaz lehet, hogy egy gomba ehető, de valakinél mégis emésztési problémát okoz.

Rengeteg faj képviseltette magát az idei kiállításon is
Másik gond a gombás ételmérgezés, ami nem egyenlő a gombamérgezéssel. Míg utóbbit a gomba méreganyaga okozza, előbbinél az ehető gomba nem megfelelő elkészítése, vagy könnyen romló ételről lévén szó az egyébként ehető gombából készült de megromlott étel okozza a bajt.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: