0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Versenyképesek a hazai gluténmentes termékek

Míg korábban csak nagy német gyártók csomagolt termékei voltak elérhetőek Magyarországon a cöliákiások számára, a hazai gyártás mostanra nemcsak felvette ezekkel a versenyt, hanem jobb minőségű kenyereket és péksüteményeket képes előállítani.
2023 Gluténmentes friss kenyere a Greenpass Kft. Free Pékségének K1 kovászos kenyere lett, amely egyben a MAGOSZ Innovációs Különdíját is elnyerte (Fotó: NAK)

Egyebek mellett erről beszélt dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára az év gluténmentes kenyere és péksüteménye verseny eredményhirdetésén.

A tavaly indított gluténmentes termékverseny célja az innováció ösztönzése és az adománygyűjtés – húzta alá Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere Program projektvezetője, az esemény háziasszonya.  2022-ben egy tonna gluténmentes lisztet, szárazárut és tartós kenyeret sikerült összegyűjteni olyan családok részére, amelyeknek túl nagy anyagi terhet jelent a cöliákiás diéta betartása.

A díjazott gyártók az üzletszervezéshez, a piacbővítéshez is szakmai segítséget kapnak a szervezőktől, de a versennyel a fogyasztók is jól járnak, hiszen ellenőrzött minőségű, innovatív és ízletes új termékek tűnnek fel a boltok polcain.
Koltai Tünde, Szabolcs Péter, Felkai Beáta Olga, Győrffy Balázs és Cseh Tibor András a szervezők képviseletében (Fotó: NAK)

A hazai gluténmentes pékáru gyártásban és élvezeti értékben is óriási fejlődésen ment keresztül a mögöttünk álló időszakban – emelte ki a verseny főszervezője, az AMUREX GM Hungária Kft. ügyvezetője, Szabolcs Péter, aki 16 éve foglalkozik gluténmentes termékekkel. A kezdeményezésben inspirálta a Pékszövetség hasonló versenye, a hazai gluténérzékenyeket tömörítő egyesületben, valamint a MAGOSZ-ban pedig azonnal partnerekre talált. A szervezők mellett a résztvevőknek is köszönetet mondott, akik a piaci, gazdasági nehézségek ellenére is nagy számban és sokféle termékkel neveztek. Mint mondta, a verseny kiváló lehetőség számukra, hogy termékeikkel megismertessék a fogyasztókat és a forgalmazókat.

A verseny célja az innováció ösztönzése és az érintett családok támogatása (Fotó: NAK)

A közösségi médiában megjelenő sok fals információ zavart okoz azok körében, akiknek életre szóló terápia a gluténmentes étrend – húzta alá Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke. Hozzátette: ez a fő oka, hogy az egyesület nevében „lisztérzékeny” helyett cöliákia szerepel az idei évtől.

A friss és hiteles tájékoztatás érdekében hamarosan a gluténmentes akadémiát is elindítják.

Mint mondta, a verseny zsűrije fele-fel részben szakemberekből, illetve érintettekből állt. Vakon kóstolták a kizárólag hazai gyártók által és hazai alapanyagokból előállított termékeket. A díjazottak lehetőséget kapnak az egyesület magazinjában történő bemutatkozásra, és valamennyi gyártónak érdemes kapcsolatba lépnie a szervezettel, amely a nemzetközi versenyekre jogosult nevezni a hazai termékeket. Az exportpiacokra jutni elsősorban az előre csomagolt áruval lehet.

Pazarolunk

A kenyér alapvető élelmiszerünk, de az utóbbi évtizedekben sokat veszített becsületéből – mondta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára -, mivel ez az egyik olyan élelem, amiből a legtöbbet pazarolunk. A szemléletváltáshoz hozzájárulnak az olyan kezdeményezések is, amilyen az innovatív gluténmentes kenyerek és pékáruk versenye. Az AM középpontba állítja az innovációt az új támogatási ciklusban. 2024-ben mintegy 300 millió forint összegű pályázati felhívásra lehet számítani az élelmiszeriparban, amiben kiemelt szempont lesz az újítás.

Száz emberből átlagosan egy gluténérzékeny, amely számára életen át tartó diétát jelent

– mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Itthon ez százezer embert jelent, amely komolyan veendő tömeg és piac is egyben. Jó, hogy a gyártók figyelmet szentelnek ennek a területnek, hiszen Magyarországon a kapacitás és a szaktudás is rendelkezésre áll a fejlődéséhez. A NAK hiánypótló kiadványt jelentetett meg a gluténmentes élelmiszerekről, idén pedig gluténmentes munkacsoportot is alakítanak. A versenyt remek lehetőségnek nevezte a gyártók és termékek piaci bemutatkozására, aminek segítésében a kamara a jövőben is rendelkezésre áll.

A MAGOSZ, a NAK, a Magyar Cöliákia Egyesület és az AMUREX GM Hungary Kft. által szervezett verseny fővédnökségét Nagy István agrárminiszter látta el.

A rendezvényen többen is megfogalmazták: „ég és föld a különbség” a tíz-tizenöt éve és jelenleg elérhető gluténmentes kínálat között (Fotó: NAK)

2023 Gluténmentes friss kenyere a Greenpass Kft. Free Pékségének K1 kovászos kenyere lett, amely egyben a MAGOSZ Innovációs Különdíját is elnyerte. A kategória második helyezettje a Szafi Products Kft. kovászos veknije, harmadik pedig a Magyar Gluténmentes Pékség Kft. teljes kiőrlésű kovászos kenyere lett.

Töltött péksütemény kategóriában a Becker és M Kft. fahéjas babkája végzett az élen, míg második helyre a Greenpass Kft. Free Pékségének leveles szilvás papucsa, harmadikra pedig a Szafi Products Kft. besztercei szilvás levele került.

Az év gluténmentes töltetlen péksüteménye a Lavina Kft. No-no magvas szendvicsalapja lett, míg második helyen a Szafi Products Kft. bécsi sajtos-tökmagvas szendvicsalapja, harmadikon pedig a Magyar Gluténmentés Pékség Kft. kelt tésztás kakaós csigája végzett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu