0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 15.

Tejsavval gyorsítható a pontyhizlalás

A tejsav az egyik legelterjedtebb savanyító ágens a halászati termelésben, ennek ellenére a pontyra gyakorolt hatásáról meglepően kevés adat áll rendelkezésre.

Az információk hiánya különös ahhoz képest is, hogy ízletes, tömör húsának köszönhetően sok országban igen népszerű halfaj. A ponty gyorsan nő, és viszonylag széles környezeti feltételek között megél. – mondta Dr. Morteza Yousefi, a RUDN Egyetem Állatorvostudományi Tanszékének docense.

Egy iráni kísérletben a tejsav pontynövekedésre (Cyprinus carpio), a bélrendszerük emésztő- és antioxidáns enzimjeinek aktivitására, baktériumflórájára és génexpresszióra gyakorolt hatását vizsgálták egy kísérletben. A biológusok négy hasonló összetételű haltáp hatását hasonlítottak össze: a tejsav nélküli kontrollt három különböző mennyiségű – 2,5, 5, és 10 g/kg tejsavas kiegészítésű tápéval.

A kísérlet szerint a tejsav gyorsítja a halak gyarapodását. Az 5 g/kg tejsavtartalmű táp esetében ugyanannyi idő alatt 94 százalékkal nőtt a halak élősúlya, míg tejsav nélküli táppal csak 78 százalékkal.

A tejsav mindegyik vizsgált koncentrációban jelentősen növelte a fehérjék lebontásában részt vevő tripszin és kimotripszin enzimek mennyiségét, azonkívül számos immunvédekezésért felelős gén aktivitását. Emésztőrendszerükben a hasznos Lactobacillus-fajok populációja a kontrollhoz képest 2-6-szorosára nőtt, míg a patogén Aeromonas sp. és Vibrio sp. baktériumoké a felére-negyedére csökkent.

A mérési eredmények összegzésével 5 g/kg táp dózisban határozták meg a tejsav optimális koncentrációját az iráni biológusok.

Forrás: NATURE WORLD NEWS

Magazin ajánló: