Az információk hiánya különös ahhoz képest is, hogy ízletes, tömör húsának köszönhetően sok országban igen népszerű halfaj. A ponty gyorsan nő, és viszonylag széles környezeti feltételek között megél. – mondta Dr. Morteza Yousefi, a RUDN Egyetem Állatorvostudományi Tanszékének docense.
Egy iráni kísérletben a tejsav pontynövekedésre (Cyprinus carpio), a bélrendszerük emésztő- és antioxidáns enzimjeinek aktivitására, baktériumflórájára és génexpresszióra gyakorolt hatását vizsgálták egy kísérletben. A biológusok négy hasonló összetételű haltáp hatását hasonlítottak össze: a tejsav nélküli kontrollt három különböző mennyiségű – 2,5, 5, és 10 g/kg tejsavas kiegészítésű tápéval.
A kísérlet szerint a tejsav gyorsítja a halak gyarapodását. Az 5 g/kg tejsavtartalmű táp esetében ugyanannyi idő alatt 94 százalékkal nőtt a halak élősúlya, míg tejsav nélküli táppal csak 78 százalékkal.
A mérési eredmények összegzésével 5 g/kg táp dózisban határozták meg a tejsav optimális koncentrációját az iráni biológusok.