0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Mi az, aminek semmi keresnivalója sincs a multivitaminokban?

Mindig voltak és lesznek is, akik elhárítják maguktól a vitaminszedés gondolatát. Vagy, mert nem hisznek benne, vagy csalódtak egy készítményben- egyszerűen nem éreztek semmi javulást akkor sem, amikor lelkiismeretesen beszedték-,

vagy azért, mert feleslegesnek gondolják, hiszen fogyasztanak zöldségeket és gyümölcsöket. Pórul járhatunk, ha csak az általunk elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványi anyagtartalmára bízzuk az egészségünket. Ez a legtöbb esetben csak egyfajta vegetálásra lehet elegendő, ami messze áll attól, ahogyan éreznünk kellene magunkat, amikor mindennel rendesen el van látva a szervezetünk.

Szegény zöldségek

A zöldségek és gyümölcsök egyre nagyobbak, egyre szebbek, egyre könnyebben nevelhetők. Viszont egyre kevesebb fitonutrienst találunk bennük. A termések tápanyagértékei az utóbbi ötven évben az intenzív termelési módszerek miatt folyamatos zuhanásban vannak, egyes esetekben már teljesen el is tűntek.

Ember legyen a talpán, aki képes annyi mai zöldséget elfogyasztani, amennyi fedezni tudja a vitaminszükségletét. Ez talán csak a szumósoknak sikerül.

A táplálékkiegészítők piaca jócskán túltelített, ennek ellenére szüntelenül új készítményeket fejlesztenek. Ebből a zavarba ejtő kínálatból elképesztően nehéz választani. Sokan az orvosuk, a kollegájuk vagy a szomszédasszonyuk javaslatára kezdenek el szedni valamit. Ezek után cseppet sem meglepő, hogy csalódnak a haszontalan készítményben. Sajnos, nem minden vitaminkészítő számára fontos a mi egészségünk, ezért jó, ha megtanulunk néhány elvet, amivel kiszűrhetjük a legsilányabb minőségű termékeket.

Felesleges extrák

Ahhoz, hogy a különféle porok tablettaformába tömörüljenek szükségesek bizonyos adalékanyagok. Viszont a szervezetünk számára ezek feleslegesek vagy akár károsak is lehetnek.

A gyakran fellelhető szilícium- dioxid éppen ilyen, mivel gyártási technológiától függően tartalmazhat olyan nanorészecskéket, melyek sejtméregként viselkednek. A szupermodern liposzómális készítmények esetében pedig különösen minden szempontból magas minőségű összetételt kellene biztosítani, mert ebben az esetben egyáltalán nem szerencsés, ha a kifogásolható vegyületek is maximális hatékonysággal szívódnak fel.

Tényleg jó az minden egyben?

A szakértelem a csomagolásnál nyilvánul meg a legegyértelműbben. Mint tudjuk, a vitaminok közül némelyik nagyon jól érvényesül egymás társaságában, sőt így hozzák ki magukból a legjobbat. Míg vannak olyanok, akik kissé ellenségesek, vagy egyszerűen túl vehemensen próbálják érvényesíteni az érdekeiket. Az a készítmény tekinthető magas színvonalúnak, amely -a bioaktív formák alkalmazása mellett- ennek is figyelmet szentel, és a vitaminokat csoportosítva, külön kapszulába helyezi. Ha csak egy tablettával szeretnénk bejuttatni mindent, akkor bizonyosan csak a gyártó zsebét tömjük, mert ez kivitelezhetetlen.

Egy tisztességes napi vitaminadag, a legszükségesebb ásványokkal kiegészítve elég nagy térfogatot tesz ki, képtelenség annyira összetömöríteni, hogy egy tablettába beleférjen.

Aktív és inaktív

A vitaminok különféle formákban léteznek. Az aktív molekulaformák azért hasznosabbak, mert ezek hasznosulása a legbiztosabb. Az inaktívak értéke ezzel szemben igencsak megkérdőjelezhető, mert több enzim, ásványi anyag, vitamin jelenléte szükséges a felszívódásukhoz. Ezek közül, ha csak egyetlen is hibádzik, az gyakorlatilag olyan, mintha nem vettünk volna be semmit, mert átszalad rajtunk, és a vizelettel távozik. A növényekben sincs instantvitamin. Az azokban található vegyületeknek is több átalakulási folyamaton kell átevickélniük, mielőtt teljesen a szervezetünkbe épülnének. Ezek a folyamatok szintén igénylik az előbbiekben említett hozzájárulásunkat.

Többet vagy jobbat?

Mindenki szeret jól járni. Ebben az esetben akkor járunk jól, ha a drágább, de jobb alapanyagokat tartalmazó készítményeket választjuk. Ebből kifolyólag, ha az ásványi anyagok felhozatala sok oxid végűt tartalmaz, már tehetjük is le. Ezeket főként azért használják, mert olcsók és általában kisebb térfogat is elegendő belőlük. Viszont nem igazán hasznosulnak és még csak nem is túl biztonságosak, mert a szervezetben való feldolgozásuk oxidatív stresszt okoz.

Káros molekulaformák

Azt gondolnánk, hogy a vitaminok mind ártalmatlanok és az egészségvédelmet célozzák meg. De ez ma még csak egy távolba vesző álomkép. Ezért kell rászoktatnunk magunkat arra, hogy a táplálékkiegészítők összetételét is ugyanúgy elolvassuk, mint az élelmiszerekét vagy a kozmetikai cikkekét.

Nem szerencsés azt a multivitamint választani, amelynél a felsorolásban cianokobalamint, folsavat, kalciumot, vasat, vagy oxidokat látunk, illetve ha nem találunk benne jó biológiai hasznosulású magnéziumot.

Nehéz ellenfél

Míg magnéziumból és cinkből legtöbbünknek nem jut elég és ajánlott pótolni, a kalciumot tényleg csak azoknak ajánlott szedni, akiknek bizonyítottan hiányuk van belőle. Ebben az esetben pedig kizárólag jól hasznosuló kalciumot tartalmazó kapszulát fogyasszunk. A kombinált készítményeket messzire érdemes elkerülni. Már csak azért is, mert a kalcium nincs jó viszonyban több vitaminnal és ásványi anyaggal sem.

Ami feltétlenül kellene

A magnézium kitűnik az ásványi anyagok közül, mert többszáz folyamat, átalakulás kulcsfigurája. Hiánya miatt nem csak ingerlékenyebbek vagyunk vagy izomgörcsöt tapasztalunk, hanem vitaminhiányosak is leszünk. Annak ellenére, hogy törekszünk egészségesen táplálkozni, és szedünk vitaminokat. Ezért különösen fontos megkeresni, hogy van- e magnézium a kiszemelt multivitaminban, és ha van, mennyi és milyen formában. Nincs okunk megkönnyebbülni, ha csak magnézium- sztearátot látunk, mert az csupán egy segédanyag.

Megnyugodhatunk viszont, ha olyan jól hasznosuló, szerves formákat találunk, mint a magnézium- citrát, -laktát, -malát, vagy -glicinát.

Akinek nem szükséges, ne szedje!

A felelőtlen vaspótlás nagyon veszélyes. Vasat legfeljebb diagnosztizált, rendkívül súlyos vashiány esetén javasolt pótolni. De akkor is csak addig, amíg feltétlenül szükséges, tehát folyamatos kontroll mellett. Enyhébb esetben illetve intenzíven sportolóknál inkább az étrend vastartalmának fokozására és a vasfelszívódás megnövelésére helyezzük a hangsúlyt.

Hagyjuk nyugodtan figyelmen kívül azokat a reklámokat, amelyek azt sugallják, hogy fáradtság esetén temérdek vasra van szükségünk. A fáradtság, kimerültség olyan általános tünet, ami mögött rengeteg egyéb ok állhat, aminek jobb utánajárni, mert komoly dologról is szó lehet.

Szervezetünk megfelelő működéséhez, jó teljesítőképességünkhöz nélkülözhetetlen, hogy testünk megkapja a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb fitonutrienseket. Ezért létfontosságú, hogy tiszta élelmiszereket fogyasszunk és jó minőségű vitaminkészítményt válasszunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu