0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

A magas koleszterinszint növelheti a demencia kockázatát, állítja egy új tanulmány

Egy új tanulmány szerint a "jó koleszterin" túl magas vagy túl alacsony szintje enyhén növelheti a demencia kockázatát idősebb felnőtteknél.

A nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin, más néven „jó” koleszterin, felszívja a vérben lévő koleszterint, és visszaviszi a májba, amely aztán kiöblíti a szervezetből. A jó koleszterin egészséges szintje segíthet megelőzni a szívbetegségeket és a stroke-ot.

A Neurology című folyóiratban megjelent új tanulmány azonban azt állítja, hogy a HDL-koleszterin kóros szintje növelheti a demencia kockázatát, amely tágabb értelemben a memória, a nyelv, a problémamegoldás és más gondolkodási képességek elvesztésére utal.

A kutatók 184 367, átlagosan 70 éves ember adatait elemezték, akiknek a vizsgálat kezdetén nem volt demenciájuk. A résztvevők kitöltöttek egy felmérést az egészségmagatartásukról, és megmérték a koleszterinszintjüket.

Az átlagos HDL-koleszterinszint 53,7 milligramm/deciliter (mg/dl) volt, míg az egészséges szintnek a férfiaknál 40 mg/dl, a nőknél pedig 50 mg/dl feletti érték számít. HDL-koleszterinszintjük alapján a résztvevőket öt csoportba osztották.

A kilencéves követési időszak alatt 25 214 embernél alakult ki demencia. A legmagasabb HDL-koleszterin-szinttel rendelkezőknél 15%-kal magasabb volt a demencia aránya a középső csoportba tartozókhoz képest.

Eközben a jó koleszterin legalacsonyabb szintje 7%-kal magasabb demencia kialakulásának kockázatával járt együtt, még az egyéb kockázati tényezők, például az alkoholfogyasztás, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség figyelembevétele után is.

„A demencia kockázatának emelkedése a HDL-koleszterin magas és alacsony szintje esetén egyaránt váratlan volt, de ezek a növekedések kicsik, és klinikai jelentőségük bizonytalan” – mondta a tanulmány szerzője Maria Glymour, ScD, a Bostoni Egyetem munkatársa közleményében.

A tanulmány nem talált kapcsolatot az LDL-koleszterin, amelyet néha „rossz koleszterinnek” is neveznek, és a magasabb demenciakockázat között.

„Eredményeink kiegészítik azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a HDL-koleszterin hasonlóan összetett összefüggéseket mutat a demenciával, mint a szívbetegségekkel és a rákkal”. ~Maria Glymour, ScD

Az eredmények azonban nem biztos, hogy az általános népességre vonatkoznak, mivel a résztvevők önkéntesek voltak. Ráadásul a tanulmány bár összefüggést mutat, okozati összefüggést nem.

A koleszterin szintentartása

Bár a magas rossz koleszterinszint nem növeli a demencia kockázatát, de perifériás artériás betegséget, magas vérnyomást és stroke-ot okozhat.

Fontos, hogy az egészséges koleszterinszint fenntartásáról beszéljen orvosával. Addig is fontolja meg a következő életmódbeli döntéseket:

Kövesse az egészséges étrendet, amely kevés telített és transzzsírt, sót és hozzáadott cukrot tartalmaz. Válasszon olyan élelmiszereket, amelyeknek természetes módon magas a rosttartalma.

Tartsa fenn az egészséges testsúlyt, mivel a felesleges testzsír befolyásolja a szervezet azon képességét, hogy eltávolítsa az LDL-koleszterint a vérből.

Tornázzon rendszeresen. Minden héten törekedjen 2 óra 30 perc mérsékelt intenzitású testmozgásra, például élénk gyaloglásra vagy kerékpározásra.

Hagyja abba a dohányzást és korlátozza az alkoholfogyasztást.

A tanulmány szerint a túl alacsony vagy túl magas koleszterinszint szerepet játszhat a demencia kialakulásában. A demencia megelőzésére vonatkozó ajánlások azonban egyelőre változatlanok maradnak.

Forrás: healthnews.com