0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Hogyan nevelhetünk óriási tököket?

Nemrég egy amerikai gazda több, mint egy tonnás tökével került be a Guiness rekordok könyvébe. Ha ekkorát nem is szeretnénk a kertbe, de azért jó lenne egy méretes példány, oda kell figyelünk pár dologra.

Sokan termesztenek tököt, és ősz táján Magyarországot is ellepik a sárga Halloween típusú tökök. Most ne menjünk bele, hogy nálunk van-e létjogosultsága ennek a kelta ünnepnek vagy sem, ugyanis a tökfaragás kis hazánkban is régi hagyomány október-november környékén.

A tökök alapvetően igényes növények: sok fényre és tápanyagra van szükségük, de az erős napfény is károsíthatja a termést.

A Homes&Gardens portál hat pontba gyűjtötte össze, mire figyeljünk oda, ha óriásokat szeretnénk nevelni otthon:

1. Vetőmag

Bár sok fajtából lehet nagyobb példányokat nevelni egy kis odafigyeléssel, mégis érdemes olyat választani, melynél a forgalmazó kifejezetten óriás méretet ígér.

2. Ültetés

A legideálisabb, ha áprilisban bent kezdjük nevelni a tökpalántát, vagy ha rendelkezésre áll fűtött fóliasátor vagy melegház, akkor ott. A talaj hőmérsékletének 20 fok fölött kell lennie ahhoz, hogy gyorsan fejlődjön a növényünk. Ha már a sziklevelek mellett megjelent az első igazi levél is, akkor át lehet ültetni, ez általában pár hét. Szabadföldbe csak a fagyok elmúltával kerülhetnek ki. Olyan helyet válasszunk, ahol bőven van helye növekedni. A töveket pedig 2,5-3 méterre helyezzük el egymástól.

3. Elhelyezés

Az óriás méretű fajtáknak rengeteg helyre és sok napsütésre van szükségük. Ezért olyan nyitott helyet keressünk a kertbe, ahol nyugodtan fejlődhetnek, de a széltől védve vannak.

A szakértő szerint 30-50 négyzetméterre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően kiterülhessenek az indák és a levelek, amivel elég napfényhez jut a fejlődéshez.
A tök indái messzire kúsznak, nagy helyre van szükségük

A talaj típusa sem mindegy. Tápanyagban gazdag és jó vízellátottságúnak kell lennie. Érdemes az ültetés előtt érett trágyát vagy komposztot bedolgozni a talajba. Ezzel javul a szerkezete és a vízmegtartása is, valamint megfelelő tápanyagot biztosít a tökök gyors fejlődéséhez.

Bár a tökök kifejezetten igénylik a sok napsütést, a szélsőséges időjárástól óvni kell őket. Az extrém hőségtől vagy hidegtől takarással vagy árnyékolással lehet védeni, hiszen az erős napsütéstől megéghet a termés. Az nagy szél szintén kárt tehet az indákban és levelekben, amitől szélfogók felállításával óvhatjuk meg a tököt.

4. Tápanyag

Öntözni, öntözni, öntözni… a tökök vízigényes növények, ezért figyelni kell rá, hogy megfelelő legyen a talaj nedvességtartalma. Azonban nem szabad túlöntözni sem. Mindig a talajt öntözzük, mert a vizes levelek olyan betegségek melegágyává válhatnak, mint a lisztharmat.

Tavasszal a tökök jobban igénylik a magasabb nitrogéntartalmú tápanyag-utánpótlást, mely segíti a levélzet fejlődését. Később azonban a virágzáshoz és termés-érleléshez több foszfort és káliumot érdemes adni nekik.

A heti vagy kétheti tápoldatozás/műtrágyázás elegendő ahhoz, hogy a növények minden szükséges tápanyagot megkapjanak.

Fontos, hogy ne vigyük túlzásba a műtrágyázást, mivel a túl sok műtrágya miatt a tök túl gyorsan nő, és elkezd leszakadni a tövéről.

(Főleg Amerikában) vannak olyan óriás töktermesztők, akik

a gyorsabb növekedés érdekében tejjel vagy cukoroldattal „etetik” a növényeket, ezzel többlet kalciumot és káliumot biztosítanak a tököknek. Léteznek azonban más alternatívák is ugyanezen tápanyagok biztosítására, például a komposzt, előre bekevert speciális tápoldatok vagy a tengeri moszat készítmények.

5. Metszés

Ha a tök már megerősödött, akkor érdemes visszavágni. Ha nem nyúlunk hozzá, akkor sok hajtást hozva szétterül, és rengeteg virág fejlődik rajta. A sok virág sok kis tököt fog eredményezni, ezért érdemes a virágok számát korlátozni. Ha a virágokból már elkezdenek a kis tökök formálódni, hármat hagyjunk meg, és minden más virágot vágjunk le. Ezzel arra késztetjük a növényt, hogy minden energiáját abba a három termésbe fókuszálja, és ezek nagyobbra nőnek.

Ha már megvan a három termés, amit szeretnénk megtartani, érdemes a növény további hajtását is visszavágni. Ha nem tesszük, a tök tovább fog kúszni az indáival, amiknek fejlesztése a termésektől vonja el a tápanyagot. Ne engedjük 3 méternél hosszabbra nőni az indákat, és a mellékindákat is vágjuk vissza, ha 2,5 méternél hosszabbra nőttek.

6. Betakarítás

Honnan lehet tudni, hogy a tök megérett a leszedésre? Több jele is lehet: a teljes termés külseje egyszínű, vastag (nem tudjuk a körmünkkel benyomni), és megütögetve üres hangzású. A szára pedig barna és elfásult.

 

Forrás: www.homesandgardens.com

Magazin ajánló: