Az Egyesült Királyságban és Európa más részein is egyre több ismert étterem séfje mond le a tenyésztett lazacból készült ételek készítéséről, amelyet egyesek tengeri baromfiként emlegetnek, tömeges tenyésztésük miatt.
Az elmúlt évtizedekben a lazac ugyanolyan népszerűvé vált, mint a csirke, különösen azok körében, akik egészségesen szeretnének táplálkozni. A táplálkozási szakemberek évek óta dicsérik a lazachús erényeit, amely vitaminokban, ásványi anyagokban és egészséges zsírsavakban gazdag, ugyanakkor kevés káros telített zsírt tartalmaz.
Egy ideje azonban egyre több séf mond nemet a lazacra. Ez a jelenség különösen az Egyesült Királyságban figyelhető meg, de nem kizárólagosan. A tenyésztett lazacot az éttermek Európában és világszerte is egyre inkább leveszik az étlapjukról.
A kezdeményezés létrehozói arra ösztönzik a szakácsokat, hogy olyan halételeket tálaljanak, amelyek fenntarthatóbb alternatívái a lazacnak. Válasszák például a tőkehalat, a nagy rombuszhalat vagy a pisztrángot.
A világ számos környezetvédelmi szervezete és több mint 150 étterem, szálloda és vendéglátóipari vállalat lett a kampány partnere. A kezdeményezést gasztronómiai újságírók, Michelin-csillagos séfek és többek között az amerikai Patagonia ruházati márka is támogatja. Az Egyesült Királyság mellett Dániából, Kanadából és Izlandról is egyre többen csatlakoznak a tenyésztett lazac ellenes kampányhoz.