0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 13.

Első alkalommal szüretelnek Chardonnay-t egy angliai szőlészetben

A klímaváltozás miatt az angol szőlészetek rákényszerülnek a fajtaváltásra, és egyre gyakoribb, hogy melegkedvelőbb növényeket telepítenek a sikeres szüret érdekében.

Az angliai Newent-ben (Gloucestershire járásban) lévő pincészet, a Three Choirs Vineyard 50 éve telepítette az első tőkéket, azonban a fajtaválaszték mára jelentősen megváltozott a klímaváltozásnak köszönhetően. Az eddigi 20 fajta helyett mára 12-t termesztenek.

Illusztráció

Martin Fowke, a pincészet borászati részlegének irányítója a BBC-nek úgy nyilatkozott:

„Ez az év igazi hullámvasút volt – az esős május után egy aszályos június következett.”

Az angol borok különlegességre, hogy hűvösebb klímán készülnek, ezért szép és finom gyümölcsből hasonló tulajdonságú borokat tudunk készíteni, mutatott rá a szakember. Éppen ezért egyáltalán nem örülnek annak, hogy új fajták telepítésére kényszerülnek, mivel ezzel pont az angol borok egyedisége veszik el. Emellett a melegedő klíma további problémákat okoz a szüretnél, illetve újabb betegségek és rovarkártevők telepedhetnek meg. Arra is rámutatott, hogy a szüret a növekvő hőmérsékletek miatt az elmúlt 30 évhez képest már két héttel korábban van.

A klímaváltozás hatásainak mérséklésére pedig a tőkék köré és közé is sövényeket telepítenek, illetve igyekeznek minimalizálni a taposási kárt az ápolási munkák során.

A Chardonnay fajtát három éve telepítették először kísérletképpen, mely sikerrel zárult. Mostanra pedig már megfelelő mennyiség terem belőle a borkészítéshez.

Emellett a borászat folyamatosan bővül, az új szőlőtelepítések mellett idén 50 új tartállyal bővült az üzem.

Forrás: BBC

Magazin ajánló: