0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 1.

Kísérletből szociokulturális esemény

Fóliasátrakban állítottak be kísérletet a Wageningen Egyetem kutatói azzal a céllal, hogy megnézzék, miként lehet féltrópusi növényeket termeszteni Hollandiában.

Több fajból összesen 48 fajtát ültettek, egyebek között spárgababot (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis), balzsamkörtét (Momordica charantia), kínai uborkát és thai bazsalikomot, amelyek külföldről érkeznek a holland vásárlókhoz.

A vártnál nagyobb termésmennyiséget tudtak leszedni, így szüreti ünnepet szerveztek, ahol a meghívott vendégeknek előadásokat tartottak a kezdeményezésről, majd különleges vacsorát szolgáltak fel a kísérletben szereplő féltrópusi növényekből.

A fogások a növények származási országának jellegzetes életei voltak, így akik megkóstolták őket, Thaiföldre, Nigériába és Suriname- ba utazhattak képzeletben.

Fontos társadalomtudományi in­formációkat is hordoz a kísérlet. Hollandiában a nagy mennyiségben termesztett ismert növények (kukorica, burgonya) mellett a különlegességek leginkább külföldről érkeznek. Azonban a bevándorlók, akik a saját kultúrájukat is vitték magukkal Hollandiába, a kertjükben, ablakukban próbálják megtermeszteni a saját ételeikhez használt alapanyagokat. Tehát ez a kísérlet felveti azt a kérdést is, hogy érdemes őket megkérdezi ezekről a növényekről, hiszen jól ismerik azokat.

A kísérlet eredményeivel elégedettek, egyszerűnek ítélik meg ezeknek a növényeknek a termesztését, amivel tovább bővülhet a Hollandiában termeszthető növények köre.

 

 

Forrás: wur.nl

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: