
Az idei, 81. kiállításra majdnem minden vármegyéből két-két termelőt hívtak meg a vármegyei területi felelősök ajánlásai és a korábbi évek tapasztalatai alapján.
A kínálat a tökmagtól a tormán és a szarvasgombán keresztül az ínycsiklandó savanyúságokig valóban fergeteges volt, és olyan elismert termékek is helyet kaptak benne, mint a görbeházi galambkészítmények vagy az idei Sajtmustrán aranyérmes Maszlik Családi Gazdaság sajtjai. Érthető, hogy az MNVH bemutatóterét folyamatosan megtöltötték az érdeklődők, kóstolók és vásárlók. A somogyi mézespuszedlisek például csak szombaton 150 kilogramm süteményt adtak el.

Egy rendezvény mindig rizikó, hiszen nem lehet előre garantálni az érdeklődést, a forgalmat és a sikert, de a 81. OMÉK egyértelműen pozitív mérleggel zárult az MNVH standján kiállító termelők számára. Többen kötöttek megállapodásokat kereskedelmi, illetve vendéglátóipari üzletkötőkkel, vagyis új piacok és értékesítési lehetőségek nyíltak meg előttük.
Remekül érezték magukat, hiszen nagyon sok figyelmet és elismerést kaptak, és hálásak voltak az ingyenes részvételi lehetőségért. Bár többen közülük bérelt standon is kiállították a termékeiket az MNVH biztosította helyszín mellett, a legnagobb érdeklődést ott sikerült elérniük.
Fülöp-Sági Judit és Fülöp Dániel kilenc éve tart szőke mangalicát Somogysárdon, és az utóbbi hét évben a feldolgozás vált a fő tevékenységükké. Termékeiket családi receptek alapján maguk fejlesztették és jelentős részben közvetlenül értékesítik.

Vegyszermentes gombatermesztéssel indult a nyíregyházi Gomba Dr. családi vállalkozás, amely néhány éve biotermesztésre és gyógygombákra állt át. Termékeikkel nagyon sokféle egészségügyi problémára kínálnak természetes megoldást. A gombákat gyógyszergyári körülmények között szárítják és porítják, őrleményként, kapszulában, illetve folyékony étrendkiegészítőként kínálják, hogy minél gyorsabban és tökéletesebben tudják kifejteni a szervezetben a gyógyhatásukat.
Ezért van szükség a feldolgozásra” – mondta el az MNVH standján Szondiné Tóth Ágnes agrármérnök. Családjával 8 féle gombát termesztenek és dolgoznak fel. „A shiitaket a japánok régóta az élet elixírjeként ismerik, de az utóbbi években rengeteget fejlődött ezen a területen a tudomány, mi pedig az újabb és újabb eredményeket is figyelemmel kísérjük” – tette hozzá. Mivel főként Ázsiában honos gombákat termesztenek, a megfelelő körülményeket gombaházakban biztosítják.
Oroszné Szatmári Anikó Mezőtúrról, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből érkezett az OMÉK-ra az Ancsa perece elnevezésű, isteni finom sóssüteményével. Mint mondta, a Túri perecnek nagy hagyománya van Mezőtúron, lakodalmak, névnapok, ünnepek elmaradhatatlan része, de a sajátja receptjét maga tökéletesítette. 18 éve foglalkozik vele, és jelenleg már teljes egészében a sütés biztosítja a családja megélhetését. Szarvason, Gyomaendrődön, Szolnokon piacokon, emellett négy Coop üzletben kapható a perece, amiből a legnagyobb forgalmat az őszi-téli időszakban bonyolítják. Oroszné Szatmári Anikó először járt kiállítóként az OMÉK-on, és kezdetben nagyon izgult, de hamar belejött a nagy jövésmenésbe, kínálásba, beszélgetésbe.
Azt is elárulta, hogy a termékének nem a recept a titka, hanem hogy a szíve-lelke benne van. „Az én kezemtől, lelkesedésemtől, tapasztalatomtól sül olyanra.”

A termelői bemutatók mellett egy második standon saját és partnerei szakmai tevékenységét is bemutatta az MNVH. A gyerekeket „Marika népi játszókonyhája” várta, ahol összehasonlíthatták a régi háztartási eszközöket a mai modern változatukkal és egyebek mellett méhviaszgyertyát is készíthettek. Megjelent és interaktív bemutatót tartott a Csomagolásmentes Boltok Egyesülete, a Kislépték Egyesület, valamint a Herman Ottó Intézet is.