A szőlész-borász szakma teszi a dolgát, a borlovagok pedig eddig is összekötő kapcsot jelentettek a fogyasztók és az ágazat szereplői között. Miért is ne tehették volna meg, hogy a borrendek tagjai is véleményt alkossanak a borokról.
A borverseny védnöke Nyitrainé Sárdy Diana, a MATE Budai Kampusz főigazgatója, Koczor Kálmán, az MBOSZ elnök-nagymestere és Orbán Gergely, a Soós István Borászati Technikum igazgatója
Ez pedig egy 30-40 borból álló sor végén nem is egyszerű. Csak az tudja, aki már próbálta. A szakmai elvárások mellett figyelembe kell venni a fajtát, a termőhelyet, az évjáratot és még ezernyi szempontot. Ráadásul ott lebeg a szemünk előtt, hogy a bor gazdája egy vagy több éven át foglalkozott vele, nagyon sok időt és energiát fektetett bele, mire a poharakba került. Így egyféle intimitás, bizalom más kezébe adni az ítéletet. Ezért is felelősségteljes munka kiérezni a szőlész-borász gondolatait, elképzelését, nem szabad elhamarkodottan dönteni. Ráadásul sablonokban sem gondolkodhatunk, hiszen annyi tényező határozza meg, milyen is a jó bor, hogy megfelelő empátiával kell hozzá közelíteni.
Miközben egy sportteljesítmény pontosan mérhető, itt a szubjektumnak nagyobb szerepe van. Egy nagyon sokszínű termékről kell véleményt mondani, s azt egyértelmű pontozással kifejezni. Mennyivel könnyebb helyzetben lennénk, ha a borász jelenlétében, szavakkal fejezhetnénk ki észrevételünket.
Az idei, első Borlovagok Borversenyére 223 tételt neveztek a gazdák, melyből 20 határon túlról érkezett. Az öt bizottság munkájában a szakma prominensei, oktatók, kutatók, borászok vettek részt. A helyszín – mint oly sok borversenynek -a budafoki Soós István Borászati Technikum Tangazdasága volt. Ahogyan a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége honlapján is olvasható: „A borrendek és tagjaik a kulturált borfogyasztás zászlóvivői, elkötelezettjei, nagykövetei. Lovagi igényességgel, jó értelemben vett kérlelhetetlen szigorúsággal, tekintélyükkel nagyban hozzájárulnak az általuk képviselt vidék borainak minőségvédelméhez, hírnevének elmélyítéséhez.”