0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Szép számmal érkeznek a vadludak

Hamarosan Márton-nap, ezért a vadlibákról sem szabad megfeledkeznünk, amelyek már most is ismét szép számmal érkeztek hazánkba.

A sarkvidéki és tundrazónából induló jelenetős számú nagylilik-csapatok mellett érkeznek az északi térségben költő nyárilúd-csapatok, valamint ugyan egyre kevesebb mennyiségben, de vetési ludak, illetve több védett lúdfaj is.

Az egyetlen hazai fészkelő vadlibánk, a nyári lúd a közelmúltban jelentős állomány-növekedést mutatott, így vadászhatóvá vált.

A hazai állomány nagyobb része októberben a Földközi-tenger felé veszi az irányt, helyükre északon költő nyári ludak, nagy lilikek, vetési ludak, kis lilikek, ritkább vendégként vörösnyakú ludak és rövidcsőrű ludak, esetenként apáca ludak és örvös ludak, valamint kanadai ludak és nílusi ludak érkez(het)nek vizeinkre.

Egyetlen hazánkban költő vadlúdfajunk, a nyári lúd

A klímaváltozás hatására egyes fajoknak változott a vonulási útvonaluk, például a vetési lúdé némileg eltolódott, így jóval kevesebb mennyiségben érkeznek Magyarországra.

Az utóbbi években a kis lilik világállománya vészesen fogyatkozik, ezért világszerte veszélyeztetett, fokozottan védett faj! A rövidcsőrű lúd esetenként magányosan vagy fajtársaival kisebb csapatokban a vetési ludak és a lilikek közé keveredve tér Magyarországra. Szintén védett! Talán a legimpozánsabb kinézetű lúdféle a vörösnyakú lúd, amely elvétve, kisebb csapatokban csatlakozik a vetési ludakhoz és a lilikekhez. Fokozottan védett faj!

A ludak őszi-tavaszi itt-tartózkodásuk alatt főként az őszi vetések növényzetét, gyom- és kultúrnövények magvait fogyasztják. A nagy, nyílt síkságot kedvelik, vízen és szárazföldön egyaránt ott tartózkodik szívesen, ahol messzire ellát. Tömeges megjelenése esetén, a mezőgazdaságban érzékelhető kárt okozhat.

Az invazív kanadai lúd hazánkban is vadászható faj

A ludak az éjszakát a vízen töltik, majd napkelte előtt hajnalban húznak ki a legelőre táplálkozni. Délelőtt aztán jóllakottan a csapat visszatér a vízre inni, majd a déli órákban ismét a legelőre repülnek. Alkonyattal, sötétedés előtt újra felkerekednek, és éjjeli pihenésre vízre szállnak.

Talán, ha idén szerencsénk lesz, az említett fajok mellett ritka kóborlóként hazánkba téved egy-egy apáca lúd, vagy esetleg örvös lúd, a madárbarátok nagy-nagy örömére.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: