0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

A gesztenye reneszánsza

Reneszánsza van a szelídgesztenyének, vagyis van jövője, hangzott el a Galambokon tartott Gesztenyés Napon. A hagyományos rendezvényen mindent megtudhattak az érdeklődők, ami a kedvelt gyümölccsel kapcsolatos.
A szelídgesztenyefa nagyon hasznos növény. Harminc méter magasra is megnő, egyike a leghosszabb életű fáknak.

A virága jó méhlegelő, a gesztenyeméz különleges csemege. Az apró szemű gesztenyét évszázadokon keresztül nem csak a vaddisznók fogyasztották, de a házi disznókat is ezzel takarmányozták. A nagy szemű gesztenyét megfőzték és tésztát készítettek belőle, amely egyes vidékeken a kenyeret is helyettesítette. A gesztenyefa metszés nélkül is szép, formás koronát nevel a számára kedvező üde talajokon, ahol évente legalább 700 milliméter csapadék hullik. Hazánk éghajlata kedvez a gesztenyének.

A Gesztenyés Nap vendégeit kulturális csoportok bemutatói, kézművesek és őstermelők gazdag kínálata várta, a gyermekek pedig érdekes foglalkozásokon vehettek részt. De a felnőttek is „tájékozódhattak” a gesztenye tulajdonságairól. Elhangzott: a gesztenye reneszánszát éli, olyannyira, hogy a megtermő mennyiség nem fedezi a keresletet. Önmagában és egyéb formában is szívesen fogyasztják az emberek. Ráadásul a lisztérzékenyeknek gesztenyelisztet készítenek belőle, ezért még inkább szükség van a nagyobb termésre.

A szelídgesztenye – amellett, hogy igazi finomság – nagyon egészséges. Rendkívül sok szénhidrátot (100 grammja 28-44 gramm szénhidrátot, azon belül 17-25 százalék keményítőt) tartalmaz. Ugyancsak gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás. Ennélfogva nem kifejezetten fogyókúrás étel, de a többi hasonló felhasználású magnál valamivel soványabb.

Száz grammja feldolgozatlanul – például cukor hozzáadása nélkül – 180-210 kcal energiát rejt, és 8,1 gramm növényi rostot is megeszünk vele. Vitamintartalma kevésbé markáns. Leginkább C-vitamint lelhetünk benne, E- és B1-, B2- és B6-vitamin mellett. Az ásványi anyagok közül sok káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül vas, cink, mangán és réz található benne jelentősebb mennyiségben.

Illusztráció

A lényeg az íze, hangoztatták Galambokon. Úgy fogalmaztak, hogy talán nincs ember, aki ne szeretné, mikor vaslapon sütik és árulják az utcákon az illatos gesztenyét a nagy hidegben.

De közkedvelt édesség a gesztenyepüré tejszínhabbal. Érdekes módon, csak az egykori monarchia országaiban terjedt el, más országokban szinte ismeretlen.

A vásárlók általában friss gesztenyéből a nagy szemű fajtákat szeretik, lehetőleg azt, amelyiknél a hártya nem nő bele a termésbe, hiszen azt könnyebb pucolni. Százból kilencvenkilencen a nagyobb méretű gesztenyét választják a piacon a kisebbek helyett. A legjobban teszik azonban, ha vesznek mindkettőből, megkóstolják, és az alapján döntenek még több vásárlásáról.

Az érdeklődők a sütési és főzési, valamint a pucolási technikákról is kaptak tanácsokat. A hozzáértők elmondták, hogy ha a gesztenyét nem is könnyű megpucolni, technikák erre is léteznek. Sütéskor kereszt alakban kell bevágni, attól a gesztenye héja szétnyílik, úgy pedig már könnyű leszedni. A főzésére nincs igazi módszer. Félbevágjuk, vagy egészben vágjuk le a héját. Hogy ez mennyire könnyű, az a héj vastagságától függ.

Az elhangzottak szerint a gesztenyének van jövője. S amíg van gesztenye, addig természetesen lesz Gesztenyés Nap is.

A Gesztenyés Napon kulturális csoportok is bemutatkoztak
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: