A virága jó méhlegelő, a gesztenyeméz különleges csemege. Az apró szemű gesztenyét évszázadokon keresztül nem csak a vaddisznók fogyasztották, de a házi disznókat is ezzel takarmányozták. A nagy szemű gesztenyét megfőzték és tésztát készítettek belőle, amely egyes vidékeken a kenyeret is helyettesítette. A gesztenyefa metszés nélkül is szép, formás koronát nevel a számára kedvező üde talajokon, ahol évente legalább 700 milliméter csapadék hullik. Hazánk éghajlata kedvez a gesztenyének.
A Gesztenyés Nap vendégeit kulturális csoportok bemutatói, kézművesek és őstermelők gazdag kínálata várta, a gyermekek pedig érdekes foglalkozásokon vehettek részt. De a felnőttek is „tájékozódhattak” a gesztenye tulajdonságairól. Elhangzott: a gesztenye reneszánszát éli, olyannyira, hogy a megtermő mennyiség nem fedezi a keresletet. Önmagában és egyéb formában is szívesen fogyasztják az emberek. Ráadásul a lisztérzékenyeknek gesztenyelisztet készítenek belőle, ezért még inkább szükség van a nagyobb termésre.
Száz grammja feldolgozatlanul – például cukor hozzáadása nélkül – 180-210 kcal energiát rejt, és 8,1 gramm növényi rostot is megeszünk vele. Vitamintartalma kevésbé markáns. Leginkább C-vitamint lelhetünk benne, E- és B1-, B2- és B6-vitamin mellett. Az ásványi anyagok közül sok káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül vas, cink, mangán és réz található benne jelentősebb mennyiségben.

A lényeg az íze, hangoztatták Galambokon. Úgy fogalmaztak, hogy talán nincs ember, aki ne szeretné, mikor vaslapon sütik és árulják az utcákon az illatos gesztenyét a nagy hidegben.
A vásárlók általában friss gesztenyéből a nagy szemű fajtákat szeretik, lehetőleg azt, amelyiknél a hártya nem nő bele a termésbe, hiszen azt könnyebb pucolni. Százból kilencvenkilencen a nagyobb méretű gesztenyét választják a piacon a kisebbek helyett. A legjobban teszik azonban, ha vesznek mindkettőből, megkóstolják, és az alapján döntenek még több vásárlásáról.
Az érdeklődők a sütési és főzési, valamint a pucolási technikákról is kaptak tanácsokat. A hozzáértők elmondták, hogy ha a gesztenyét nem is könnyű megpucolni, technikák erre is léteznek. Sütéskor kereszt alakban kell bevágni, attól a gesztenye héja szétnyílik, úgy pedig már könnyű leszedni. A főzésére nincs igazi módszer. Félbevágjuk, vagy egészben vágjuk le a héját. Hogy ez mennyire könnyű, az a héj vastagságától függ.
Az elhangzottak szerint a gesztenyének van jövője. S amíg van gesztenye, addig természetesen lesz Gesztenyés Nap is.
