0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Nem mindegy, tavasszal honnan kezdjük újra – az év utolsó növényvédelmi előrejelzése

A szezon végének egyik legfontosabb feladata a telelőre vonuló károsítókat a lehető legnagyobb mértékben gyéríteni, hogy tavasszal minél kevesebbüket lássuk viszont. Hogy találkozni fogunk velük, az nem vitás, de hogy mennyivel, az rajtunk is múlik.

A kedvező nedvességi viszonyok miatt a meztelencsigák aktivitása nem csökken, sőt nemcsak éjjelente, hanem nappal is rendszeresen táplálkoznak. A károsító fajok száma a legutóbbi vizsgálatok szerint 26, és ebből 7 tekinthető a hazai faunára idegenhonos, azaz invazív kártevőnek. Ezen fajok közül a spanyol meztelencsiga (Arion vulgaris) a legkártékonyabb. Napjainkra országosan elterjedt, hatalmas károkat okoz, főként házikertekben.

Terjedését a nemzetközi árukereskedelem döntően elősegíti, de ugyanez mondható el a többi idegenhonos fajról is.

Jelenleg a fiatal, nyár végén kikelt, néhány centiméteres csigákkal találkozunk,

kártételük kiterjed a levél- és gyökérzöldségekre egyaránt. A mostani védekezési megoldásokkal csökkenthetjük a létszámukat, de tavasszal a most lerakott petékből kikelő egyedekkel is számolni kell majd.

Selyemfényű puszpángmoly fiatal hernyói

Véget ért a selyemfényű puszpángmoly idei rajzása, mely az átlagosnál melegebb év hatására egyes helyeken jóval meghaladta a korábbi évjáratokat. A június közepén kezdődött rajzás kis szünetekkel október közepéig tartott, komoly károkat okozva a még meglévő puszpángbokrokban.

Az októberben rajzó és tojásrakó lepkék lárvái már csak kisebb károkat okoztak, de tavasszal folytatják táplálkozásukat a növényeken, így érdemes áprilistól kezdődően átvizsgálni a puszpángbokrokat, illetve feromonos csapdával figyelni a lepkék rajzáskezdetét.

A hosszúra nyúlt „vénasszonyok nyara” miatt még az ázsiai márványos- és a zöld vándorpoloskák is aktívan táplálkoznak, a kifejlett imágók pedig keresik téli búvóhelyüket. Mindennapos probléma, hogy a legapróbb réseken is bejutnak a lakásokba és más védett helyekre. Élénk röptükkel bárhol szembesülhetünk. Most nyugalomba vonulnak, de a tél folyamán a lakáson belül is aktívak lehetnek. A lakásból kitessékelve a fagyos időben elpusztulnak.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: