0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 1.

Továbbra is akcióvezérelt a fogyasztók vásárlása

A DélKerTÉSZ, az általános kiskereskedelmi trendekkel szembemenve, növelte az áruházláncoknak átadott termésmennyiséget, ellenben költségeit jelentősen megemelte az EPR-díj, amit nem tudnak beépíteni az átadási áraikba.

Az ötszáz szentesi zöldségtermelőt tömörítő DélKerTÉSZ november 8-án, Budapesten tartott sajtótájékoztatót, ahol egyebek mellett a termelői árak alakulásáról, az EPR-ről, azaz a környezetvédelmi termékdíjról, a szektor utánpótlás-kérdéséről, valamint az élelmiszerárak és az -ellátás kérdéséről is szó volt. 

Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke elmondta, az idei év első hét hónapjában 7 százalékkal megnőtt a szövetkezet belföldi nagy áruházláncokba való beszállított termékmennyisége. Ez azért is jó eredmény, mert a kiskereskedelmi forgalom, azon belül is az élelmiszer-fogyasztás lecsökkent. „Azonban az egyértelműen látszik, hogy a fogyasztók elsősorban az akciós termékeket keresik a zöldség-gyümölcs esetében is” – tette hozzá. Ebben a termékkörben összességében egyelőre még nem csökkent a fogyasztás, az alacsony árak megtartották a vásárlókat.

A termelői árak növekedése azonban elmaradt a költségek emelkedésétől, sőt, a frisspiaci fürtös paradicsomot olcsóbban adták, mint egy évvel korábban, és a paprikafélék őszi árai is elmaradnak a tavalyi őszi áraktól. Várhatóan a jövő év első fele is nehéz lesz a termelők számára, addigra ugyanis a termelés átlépi a gazdaságosság határát. Így pedig kérdéses lesz, meddig lehet csökkenteni az árakat a fogyasztás szinten tartásáért.

Az energiaár-robbanás okozta átalakított termelésről is beszélt, például a magyar termelők által preferált termálvizes üvegházfűtésről, amelyhez nagy segítség lenne, hogy a termálvízre vonatkozó moratórium továbbra is megmaradjon. A mintegy tíz éve létrehozott szabályozással számos üvegház-beruházás valósult meg, a jövőre beinduló vidékfejlesztési pályázatokkal pedig a 120 hektárt érintő üvegházas termelés tovább nőhet.

Nagypéter Sándor: a jövő év első felében lépheti át a termelés a gazdaságosság határát
Az elnök nem tartja megoldhatónak, hogy a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) címén bevezetett díjakból származó terheket teljes egészében beépítsék az árakba. Magát a szabályozás elvét elfogadja, a problémát inkább a díjtételekben látja. Magyarországon, más uniós tagállammal ellentétben, nem különböztetik meg a fogyasztói és a gyűjtőcsomagolást.

Az EPR miatti költségnövekedést jól érzékelteti, hogy a DélKerTÉSZ környezetvédelmi termékdíjként eddig ebben a negyedévben 8 millió forintot fizetett, ehelyett most 60 milliót. Mivel leginkább a második és harmadik negyedév erős a friss piaci termékeknél, éves szinten ez a korábbi 25 millió forintos termékdíjjal szemben nagyjából 150 millió forint kiadást jelent.

A cikk teljes egészében a Kertészet és Szőlészet 46. számában olvasható.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: