0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Borgőzös évszázadok: 500 éves utazás hat országon át

Egy könyv amely nem antialkoholistáknak szól, amin átüt, hogy a szerzők nem vért izzadva rótták a sorokat, hanem maguk is élvezték az írás folyamatát. A Borgőzös évszázadok – Az újvilági bortermelés szórakoztató története már elérhető.

Miért féltek annyira a férfiak a nőktől a 20. század elején? Hogyan indította el a Jacqueline Kennedy és egy bunyó az amerikai borokat a fejlődés útján? Mi köze a monogámiának a borfogyasztáshoz? Vagy hogyan járult hozzá a meztelen fürdőzés az ausztrál borok sikeréhez? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatunk Kovács Tibor és Kupa Enikő Borgőzös évszázadok – Az újvilági bortermelés szórakoztató története című könyvéből, amit egy sajtótájékoztató keretében mutattak be.

A könyv szerzői nem csak a munkában, az életben is egy párt alkotnak. Enikő és Tibor már 24 éve, a megismerkedésük óta borkedvelők. Akkoriban borkóstolókat és borvacsorákat szerveztek, aztán elkezdtek együtt bortúrákat tenni Európa különböző országaiba. A könyv ötlete azonban nem egy külföldi borvidéken, hanem idehaza született meg.

A Covid alatt bezárva rendkívül hiányzott az utazás, mindannyiunknak. Mi borwebshopot üzemeltettünk és elkezdtünk virtuális túrákat írni. Minél messzebb annál jobb alapon. Elutaztunk olyan helyekre, ahol még soha nem voltunk. És hát jóval többet megtudtunk, mint amit odautazva megtudhattunk volna. Ehhez volt egy elvünk. Nem iszunk olyan bort, amit már ittunk életünkben, amíg tart a Covid. Ezt egy évig képesek voltunk fenntartani. Aztán rájöttünk, hogy már annyit olvastunk és írtunk ezekről az országokról, hogy akár egy könyv is kijöhet belőle” – mesélte a történész végzettségű Kovács Tibor.

A könyv egy virtuális utazásra hív hat országon és 500 éven át azzal a céllal, hogy bebizonyítsa: bor nélkül ugyan lehet élni, de nem érdemes, mert abból mindig valami felfordulás származott a történelemben. A kötetből az is nyilvánvalóvá válik, hogy a bor áldás az emberiségnek. Thomas Jefferson szerint a borissza népek soha nem olyan részegesek, mint a töményivók. Az emberiség legrészegebb korszakai ugyanis a töményekhez kötődtek. A vadnyugat a viszkihez, az ausztrál gyarmatosítás a rumhoz és az angol ginőrület, nem meglepően a ginhez, amihez azért némi terpentint és kénsavat is adtak a biztos hatás kedvéért.

A szerző azt is elmondta, a könyvben szereplő országok közül leginkább Chilébe és Argentínába szeretnének eljutni, mert ezeket tartják a legvadregényesebb országoknak. Az újvilági országokból az argentin Malbecet szeretjük legjobban. Alapvetően különbözik a többi fajtától, sokkal selymesebb, balzsamosabb”tette hozzá Tibor.

A tájékoztatón is kiderült, az Újvilág sokkal rugalmasabban alkalmazkodik a változó körülményekhez. Mindezt újzélandi, ausztrál, dél-afrikai, kaliforniai, argentin és csillei borokon keresztül mutatták be. Megtudtuk, a dél-afrikai bor története, a hollandok története – akik a kénezést elkezdték használni -, hogy a világon Izlandon volt leghosszabb ideig alkoholtilalom, hogy Buenos Aires a világ második – Párizs után – legnagyobb borfogyasztó városa, és Chillét, mivel ott nem volt filoxéra, a szőlészek paradicsomának tartják.

Hihetetlen háttérinformációk, könnyedén és közérthetően megírva. Egy könyv nem antialkoholistáknak szól, amin átüt, hogy a szerzők nem vért izzadva rótták a sorokat, hanem maguk is élvezték az írás folyamatát. A Borgőzös évszázadok – Az újvilági bortermelés szórakoztató története már elérhető online és a könyvesboltok kínálatában.

Forrás: magyarmezogazdasag

Magazin ajánló: