0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

A 7 legrosszabb étel, amely mentálisan beteggé tesz

Nem meglepő, hogy vannak olyan ételek, amelyek a fizikai egészségre károsak, de kevésbé tudott, hogy a mentális egészséget is rombolják. Íme néhány a legrosszabb élelmiszerek közül.
Reggeliző pelyhek

A reggeli hajárban  kevés egyszerűbb és gyorsabb van, mint a gabonapehely, csak ki kell nyitni a  dobozt, és előkészíteni egy kis tejet. Bár fontos, hogy a nap reggelivel kezdődjön, ha olyan gabonapelyhet választ, amely erősen feldolgozott és hozzáadott cukrokkal teli, akkor lehet, hogy rosszul indítja a napját. A feldolgozott élelmiszerek finomított szénhidrátokból, stabilizátorokból, emulgeálószerekből és egyéb összetevőkből készülnek, hogy javítsák a tárolhatóságot, az ízt és a textúrát. A cukros reggelizőpelyhek a legrosszabb feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak. Finomított szénhidrátokat, valamint finomított cukrot, ételfestékeket és mesterséges aromákat tartalmaznak.

Nem minden gabonaféle erősen feldolgozott, és nem mindegyik káros a mentális egészségre. Vásárláskor érdemes a gabonapehely összetevőit átnézni, és kerülni a finomított cukrokat és a túlzott szénhidrátokat. A reggeli akkor tud egészséges lenni, ha otthon állítjuk össze, lehetőleg bio összetevőkből és cukor helyett mézet vagy gyümölcsöket választunk az édesítésre.

Fagyasztott pizza

Nem meglepő, hogy a fagyasztott pizza nem éppen egészséges étel, mert sok transzzsírt tartalmaz, amely a telítetlen zsírok egy fajtája, és nagy mennyiségben megtalálható sok feldolgozott élelmiszerben. A transzzsírokban gazdag étrend követése a fizikai egészség mellett a mentális egészségre is negatív hatással lehet, hiszen erősen gyulladáskeltőek, és az agyban is gyulladást okozhatnak, ami általános memória romlásához, hangulatváltozásokhoz, sőt, még a függőség érzéséhez is vezethet. Emellett a magas transzzsírtartalmú élelmiszerek magas koleszterinszintet, szívbetegségeket és magas vérnyomást eredményezhetnek. Az otthon készített pizzával ez elkerülhető és sokkal finomabb is.

Szénsavas üdítők

Akár az íze, akár a szénsavtartalma miatt, akár csak megszokásból, egyesek hajlamosak sok üdítőt inni. A szénsavas ital túlzott mennyiségű fogyasztása a cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatát eredményezheti, és oxidatív stresszhez is vezethet, magas cukortartalma miatt. Ez  oxidatív stresszhez vezethet, ami a káros szabad gyökök termelődése és a szervezet azon képessége közötti egyensúlyhiányt jelenti. Az oxidatív stressz károsíthatja az agysejteket, és szerepet játszik különböző mentális egészségügyi rendellenességekben.

Szomjúság ellen és a hidratálás szempontjából legjobb a tiszta víz. Emellett egészségesek a gyümölcslevek, a gyógyteák, limonádék.
Sült krumpli

Gyakran előfordul, hogy sokan a stressz oldására olyan kényelmi ételekhez fordulnak, mint a sült krumpli, a chips vagy más sült ételek. Bár ezek az ételek az adott pillanatban enyhülést nyújthatnak, de hozzájárulhatnak további mentális egészségügyi problémákhoz.

Azt már tudjuk, hogy a sült ételek nem tesznek jót a szívnek, de az is kiderült, hogy az elménknek sem tesznek jót. A legújabb tanulmányok szerint a sült ételek fogyasztása összefügg a szorongás és a depresszió magasabb kockázatával. Ennek oka a sütés során keletkező akrilamid lehet, amely oxidatív stresszt és az idegrendszert érintő megbetegedést okoz. ha sült ételekre vágyunk, ne bő olajban, hanem csak kevés zsiradékon, vagy olajmentes ütőben (air fryer) készítsük.

Forrás: cleanplates.com

Magazin ajánló: