0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Magyarok Kenyere: Együtt, egymásba vetett hittel

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz november 11-én Tasson, Ágotafalván, 500 állami gondozott gyermekkel közösen ünnepelve köszönte meg az ajándékot mindenkinek, aki hozzájárult a Magyarok Kenyere programhoz.
Fotók: NAK/Lévai Zsolt

Ha nem tudósítás lenne, akkor valahogy így kezdődne a történet: Volt egyszer egy ember, aki úgy gondolta, a Magyarok Kenyere program adományaiból az állami gondoskodásban élő és veszélyeztetett fiatalok támogatásáért dolgozó Ágota Alapítványnak is részesednie kell. Volt, aki azzal köszönte meg az ajándékot, hogy felajánlotta, legyen náluk az adományozó ünnepség.

És volt még valaki, aki eldöntötte: a Kárpát-medencei Adományozó Ünnepséget idén Tasson tartják, Ágotafalván.

Így történt, hogy a program szervezői, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz 500 állami gondozott gyerekkel közösen ünnepelve köszönte meg az ajándékot mindenkinek, aki hozzájárult a program sikeréhez. A szervezők nem érkeztek üres kézzel: száz tabletet vittek ajándékba a gyerekeknek.

Idén mintegy 500 szervezet kap lisztadományt. A kiemelt támogatói okleveleket a rendezvényen adta át Jakab István, Győrffy Balázs és Fülöp Attila. Képünkön a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Csibész Ifjúsági Egyesület, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központ, a Kelet-Magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Ágota Alapítvány képviselői
A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében már több, mint egy évtizede segítik a rászoruló gyerekeket és családokat Magyarországon és a környező országok magyarlakta területein.

Idén Ágotafalva volt a programsorozat zárórendezvénye, a Kárpát-medencei Adományozó Ünnepség helyszíne. A háromszáz gyűjtőponton mintegy 1100 tonna búza gyűlt össze ebben az évben, azonkívül sok pénzt, vetőmag-, zöldség- és gyümölcsöt, és még számítástechnikai eszközöket is adományoztak a program keretében. Malmok, fuvarozók és pékek szintén támogatták a programot, így idén is sok ezer rászorulónak biztosítani tudták a mindennapi kenyeret a szervezők.

Jakab István: minden szem búza, minden adomány, minden fillér célba ér

A gazdák adományait Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke köszönte meg elsőként az ünnepségen.

A hála szavaival méltatta a 300 gyűjtőpont működtetői, a malmok és a szállítmányozók munkáját, akiknek köszönhetően „minden szem búza, minden adomány, minden fillér célba ér”.

Megköszönte Kothencz Jánosnak, az állami gondoskodásban élő és veszélyeztetett fiatalok támogatására létrehozott Ágota Alapítvány alapítójának, a Szent Ágota gyermekvédelmi szolgáltató főigazgatójának a baráti hozzáállást, és hogy minden pontosan úgy – sőt, még jobban is – teljesült, ahogy eltervezték.

A gyerekek megtapasztalhatták, hogy kik azok, akik a kenyéren kívül a másik legfontosabb táplálékot, a szeretetet adhatják nekik

Ezúttal is méltatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, amely jelentős anyagi támogatást ad a programnak. Szólt közvetlen munkatársai elkötelezettségéről, akik a megyékben szervezik a programot, és „akik minden percüket beáldozva szívvel-lélekkel dolgoznak”. Név szerint kiemelte Horváth Vivient és Kruppa Adrient, akik néhány nap alatt összeállították a gyerekeknek szánt kiadványt, amit mind az ötszáz jelenlévő megkapott egy ajándékcsomag részeként.

Végül bejelentette, hogy a Magosz és a Magyarok Kenyere Alapítvány száz tabletet hozott a gyerekeknek, hogy „felkészült, okos és méltó polgárai legyenek nemzetünknek”.
A program támogatói közül néhányan itt kapták meg a köszönőlevelet Győrffy Balázstól, Jakab Istvántól és Ökrös Oszkártól. Ilyen oklevelet kapott a búzaadományozók közül a Helvéciai Szőlősgazdák és Gazdák Köre, a Csanád és Térsége Gazdakör, az Aranykocsi Zrt., a Borsod Agroker Zrt., a Kinizsi 2000 Zrt., a Vetőmag és Szárító Kft. képviselője és Gorondi Albert kárpátaljai gazdálkodó. Megköszönték a Júlia Malom Kft., az Egri Malom Zrt., a GOF Hungary Kft., a Zala-Cereália Kft. és a Hajdú Gabona Zrt. támogatását. A fuvarozók közül Orosz Tibor és Drahos Zsolt mellett a Dél-Balaton Zrt.-nek és a szlovákiai Agrosid a.s.-nek mondtak köszönetet. A pénzügyi támogatók közül köszönőlevelet kapott az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (a szervezet támogatja a Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogramot) és a Hajdú-Bihar vármegyei Ifjú Gazda Gazdakör. Vetőmag-felajánlásukért járt köszönet az Elitmag Kft.-nek, a KITE Zrt.-nek és a Gabonakutató Nonprofit Kft.-nek. Egyéb támogatásért kapott köszönőlevelet a ZKI Zrt., Kelebia Község Önkormányzata, a Növényvédelmi Szövetség, a Hunorganic Kft., a Bau Mobil Trans Kft. és Csizmadi Imre egyéni vállalkozó

A magyar gyerekvédelmi szolgálat ikonikus helyszínének nevezte Ágotafalvát Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Mint mondta, olyan gyerekek találnak itt otthonra, akik kiemelten igénylik a társadalom odafigyelését és gondoskodását. A Magyarok Kenyere program is ezekre az elvekre, a másokról való gondoskodásra épül.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: