0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Vertikális farm elítélteknek

Vertikális beltéri farmot építenek egy amerikai női börtönben, amitől azt várják, hogy a növényekkel való foglalkozás pozitív hatással lesz az elítéltek rehabilitációjára.

A vertikális farmot, egy erre specializálódott  vállalt, az AmplifiedAg  1,2 millió dolláros beruházással hozza létre az egyik női börtönben Dél-Karolina fővárosában, Columbiában. A cég néhány napja kapta meg a dél-karolinai hatóságoktól az engedélyt arra, hogy az első ilyen jellegű ellenőrzött mezőgazdasági létesítményt egy börtönben hozza létre.

A tervek szerint a rabok saját maguk termeszthetik és dolgozhatják fel a friss salátát, és fűszernövényeket, amelyet a börtön konyhájában készítenek el, és az étkezdéjében szolgálnak majd fel.

A létesítmény nyolc mezőgazdasági modulból áll majd, és évente több mint 20 tonna saláta termesztésére lesz képes. A moduláris farmot úgy tervezték, hogy egész évben termeljen élelmiszert, és az időjárástól függetlenül tudjon működni. Egyetlen modul például minden betakarításkor 3400 fej salátát képes előállítani, és ezt évente több alkalommal is megismételhető.  A létesítmény hidroponikus termesztő rendszerekkel, LED-es világítással és olyan szoftverplatformmal lesz  felszerelve, amely figyeli és szabályozza a környezeti tényezőket, például a hőmérsékletet, a páratartalmat, a vizet és a levegőt.

Freepik/illusztráció
A rabok várhatóan tapasztalatot szereznek majd a vertikális mezőgazdasági termesztés minden területén, továbbá az élelmiszer-feldolgozásban és a csomagolásban is.

– Ez egy fontos és innovatív program, amely képes pozitívan befolyásolni a bebörtönzöttek mindennapi életét, csökkenteni a visszaesést, új munkahelyeket teremteni a mezőgazdaságban, és hozzájárulni az egészséges élelmiszer-biztonsági programhoz – mondta Don Taylor, az AmplifiedAg alapítója és vezérigazgatója.

Bár a beltéri farmok ágazata még gyerekcipőben jár és nehézségekkel küzd, a gazdák új generációjának felnevelésével a jövő élelmezésbiztonságának a kulcsa lesz.

A cég képviselői pedig azt remélik, hogy az ilyen kezdeményezések a jövőben általánossá válnak.

Forrás: farmer.pl

Magazin ajánló: