0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Sikeres lengyel gyümölcsfeldolgozás

A lengyel gyümölcsfeldolgozás technológiai színvonala és termelékenysége európai szintű, mintegy 90%-os részesedéssel Lengyelország az EU legnagyobb gyümölcslégyártója.

A lengyel gyümölcsfeldolgozás technológiai színvonala és termelékenysége európai szintű. 2018 és 2022 között Lengyelországban 1-1,2 millió tonna gyümölcsterméket készítettek, ennek kb. 36%-a volt fagyasztott gyümölcs, 32%-a sűrített gyümölcslé, a többi lekvár, pürék, ivólé. A kiszállított termékek értéke ebben az öt évben 1,4 milliárd euróról 1,9 milliárd euróra nőtt.  Ebben a termékcsoportban a sűrített almalé a meghatározó.

A világpiacot nézve Kína után Lengyelországban készítik a legtöbb almalésűrítményt.

Az alapanyagot legfőképpen a lengyel kertészetek gazdag kínálatából szerzik be. A termékeik iránt folyamatosan nő a hazai és külföldi kereslet. A lengyel gyümölcsleveket leginkább az Európai Unió országaiban – Németországban, Hollandiában és Ausztriában – értékesítik, de az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba is szállítanak. A fagyasztott gyümölcs exportja 2022-ben 13%-kal nőtt az előző évhez képest. Az ehhez felhasznált alapanyag a hazai termelésből származó ribiszke, eper, meggy, málna és szilva. Ezek is zömmel EU-s piacra kerülnek – Németországba, Hollandiába, Franciaországba és Belgiumba –, de értékesítenek az Egyesült Királyságba, Norvégiába és Fehéroroszországba is.

A lengyel gyümölcsfeldolgozó ágazat további fejlesztése a változó fogyasztói igények kielégítésére irányul majd, a minőség további emelésével és innovatív termékek bevezetésével.

Emellett a lakosság élelmiszerekkel kapcsolatos tudatosságának a növelése is hatással lesz a gyümölcstermékek piacára.

Forrás: Kertészet és Szőlészet / agroberichtenbuitenland.nl

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: