0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

A hangtompítóra vonatkozó szabályok

November 1-jétől minden magyar vadász használhat hangtompítót. A lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény és rendelet módosításával a következőképpen változtak a hangtompító tartására vonatkozó rendelkezések.

A hangtompító használatát elsősorban egészségügyi okokból legalizálták: a több lövést egymás után leadó (főként hivatásos), illetve évtizedek óta vadászó vadászok hallása a lehető legkevésbé sérüljön.

Az Országos Magyar Vadászkamara közleményében felhívta a figyelmet a hangtompító használata során a legfontosabbakra:
  • Mindig győződjünk meg arról, hogy a hangtompító felszerelésére a lőfegyver alkalmas, valamint hogy az adott kaliberjelű lőfegyverhez hangtompító használható!
  • Ha a fegyver átalakítása szükséges az eszköz felszereléséhez (menetvágás), ezzel kizárólag hozzáértő fegyvermestert bízzunk meg!
  • A hangtompítót a használati utasítás szerint tartsuk karban, rendszeresen tisztítsuk!
  • A fentiek be nem tartása az eszköz hatékonyságromlásához, rossz szórásképhez és balesethez vezethet!
Hangtompítót rendőrhatósági engedély nélkül az tarthat, aki a sportlőfegyver vagy a vadászlőfegyver tartására jogosító engedéllyel rendelkezik, és a hangtompító felszerelésére alkalmas lőfegyvert a tartási engedélyébe bejegyezték.

Hangtompítót rendőrhatósági engedély nélkül az tarthat, aki a sportlőfegyver vagy a vadászlőfegyver tartására jogosító engedéllyel rendelkezik, és a hangtompító felszerelésére alkalmas lőfegyvert a tartási engedélyébe bejegyezték.

Továbbra is rendőrhatósági engedély szükséges a hangtompító állategészségügyi célú tartásához. (Ez a gyakorlatban az arra feljogosított személyek által afrikai sertéspestishez kapcsolódóan végzett diagnosztikai célú elejtésekre vonatkozik.)  Az ezen tevékenységhez kapcsolódó rendőrhatósági engedélyt a kérelmező lakóhelye, szervezet esetén a tevékenység helye szerint illetékes vármegyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság engedélyezi.

Hangtompító adásvétele kizárólag vadászlőfegyver vagy a sportlőfegyver tartására jogosító engedéllyel rendelkezők (számukra értékesíthető) között zajlódhat.

Egyéb előírás nincs, így magánszemélyek között is történhet adásvétel. Az eladónak azonban – akár kereskedő, akár magánszemély – kötelessége meggyőződni arról, hogy a vásárló jogosult-e a hangtompító tartására, azaz rendelkezik-e vadászlőfegyver vagy sportlőfegyver tartására jogosító engedéllyel, abba be van-e jegyezve hangtompító felszerelésére alkalmas lőfegyver, állategészségügyi célú használat esetén pedig rendelkezik-e rendőrhatósági engedéllyel.

A hangtompító legálisan alkalmazható sportlőfegyver vagy vadászlőfegyver jogszerű használata során. Emellett továbbra is használható diagnosztikai célú elejtésekhez is.
A hangtompító legálisan alkalmazható sportlőfegyver vagy vadászlőfegyver jogszerű használata során. Emellett továbbra is használható diagnosztikai célú elejtésekhez is. (Forrás.OMVK)

A hangtompító belföldön történő szállítására a fegyverjogszabályok nem tartalmaznak előírásokat. Nincs szükség külön engedélyre a hangtompítónak az ország területére történő behozatalához, az ország területéről történő kiviteléhez, illetve az ország területén történő átszállításához abban az esetben, ha a hangtompítót jogszerűen birtokló személy rendelkezik a sportlőfegyver illetve a vadászlőfegyver tartására jogosító engedéllyel. Ilyen esetekben a behozatal, kivitel, illetve átszállítás a lőfegyver tartására jogosító engedély birtokában történhet, feltéve, hogy a hangtompító felszerelésére alkalmas lőfegyvert a tartására jogosító engedély meglétét igazoló hatósági igazolványba bejegyezték

Az eszköz Magyarországról történő kivitelére, hazánkba történő behozatalára, az országon való átszállítására külön engedélyre annak van szüksége, aki állategészségügyi céllal tartja az eszközt, és az ehhez tartozó rendelet szerint erre jogosító engedéllyel rendelkezik.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu