0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

Egészségünk érdekében jó tudni: furcsaságok a szájüregben…

A száj könnyen hozzáférhető helyen van, ezért azt gondolhatjuk róla, hogy nem sok titkot rejt. De vajon tényleg mindent tudunk róla?

A száj nem rendeltetésszerű használatából rengeteg probléma eredhet. Mit kell érteni nem rendeltetésszerű használaton? Például ilyesmiket: a nagyvonalúan elhanyagolt rágást, ami emésztési zavarokat okoz; a szájon keresztül történő légzést, ami számos betegség gyökere; vagy a nagy mennyiségű cukor fogyasztását, ami fogszuvasodáshoz és a szervezet savasodásához vezet.

Szuvas fogak, meszes erek

Weston Price már a XX. század elején felfedezte, hogy a modern táplálkozási szokások nem csak romlékonyabbá tetszik a fogakat, de fejlődési zavarokat is okoznak a szájüregben.

Valamint úgy sejtette, hogy összefüggésbe hozhatók más egészségügyi panaszokkal is, például a kardiovaszkuláris betegségek megnövekedett előfordulásával.

Feltételezései beigazolódtak, mert a nyugati táplálkozás valóban belekontárkodik a test felépítésébe és károsodásokat idéz elő annak működésében. Munkássága mérföldkő volt a tekintetben, hogy segített meglátni a finomított szénhidrátokban gazdag táplálkozás és a szervezetben bekövetkező kóros elváltozások közötti összefüggéseket. Többek között azt, hogy

miután kikoptak  az étrendünkből a K-vitamintartalmú élelmiszerek, alapvetően megváltozott a szervezetben a kalcium-anyagcsere, mert nélküle a kalcium a csontok helyett a lágyszövetekbe, erekbe épül be.

Keskenyebb nyílás

Régebben az emberi állkapocs szélesebb volt. Viszont ma már ilyet -néhány kivételtől eltekintve- főleg csak a legelzártabb körülmények között, háborítatlanul élő, eredeti életformájukat megtartó természeti népeknél láthatunk.

A civilizált emberek között egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy nincs annyi hely a szájban, hogy kényelmesen elférjenek ezek a nagyőrlők. Az emberek 35%-nál már ki sem nőnek, és vannak olyanok, akiknek műtétileg szükséges eltávolítani. Valószínűleg a jövőben el is fognak tűnni.

A negyedik pár nyálmirigy

A nyál nagyon hasznos váladék. Rendkívül problémás, ha nincs, illetve, ha drasztikusan lecsökken a mennyisége, esetleg nem megfelelő az állaga. Négy pár fő és közel 1000 aprócska nyálmirigy termeli ezt a csodálatos folyadékot, amely segít az emésztésben, védi a nyálkahártyát, és harcol a patogén mikroorganizmusok ellen. 2020-ban fedezték fel az új mirigyeket az orrgaratban, melyek kiegészítik a korábbról ismert három pár (fültő-, állkapocs alatti és a nyelv alatti) nyálmirigyünk munkáját.

Egészségtelen légzés

A nyitott szájjal történő légzés néha szükségesnek érződik, mert éppen kifogytunk a szuszból, de jobb nem rászokni. E légzési mód gyengíti az egészségi állapotot, túllégzéshez vezet, nagyobb szén-dioxid-veszteséggel jár, növeli a dehidratációt, hozzájárul a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához, károsítja az emésztést, fokozza az étvágyat, kedvezőtlen folyamatokat indít el a szájban és hozzájárul a fogromláshoz.

Az orron keresztül végrehajtott légzés ellenben sokkal biztonságosabb, mert az orr megszűri, párásítja, és felmelegíti a levegőt. Ezáltal védi a tüdőt a hideg, száraz, szennyeződésektől (por, pollenek, egyéb idegen részecskék), kórokozóktól (baktériumok) hemzsegő levegő ártalmaitól, ezen felül egészségesebb szívritmust és több energiát biztosít.

Betegségek melegágya

A szájban időnként előfordulhat komolyabb gyulladás. Bizonyos értelemben mindig van benne gyulladás, de ezek többnyire enyhék és nem okoznak kellemetlenséget, tehát általában teljesen észrevétlenek maradnak. Az erősebb gyulladásokra azonban mindig oda kell figyelni, mert krónikussá válva súlyos problémák gerjesztői lehetnek.

 

Olyan betegségekkel is kapcsolatba hozhatók, mint a cukorbetegség, reuma, depresszió, vagy az autoimmun betegségek. A vérző íny már intő jel, amelynek okát feltétlenül ajánlott feltárni.

Szánk tehát akkor is árulkodik rólunk, ha meg sem szólalunk…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: