A népszerű, reggelire fogyasztott termékek többsége rendkívül magas szénhidráttartalommal bír, gondoljunk csak a gabonapelyhekre, péksüteményekre. A klasszikusok pedig, mint például a szalonnás tojásrántotta, zsírban bővelkednek. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, ezek természetesen képezhetik étkezéseink részét,
A Clean Eating dietetikusának ajánlása alapján öt előnyét mutatjuk be a reggeli proteinfogyasztásnak.
Támogatja szerveink működését
A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, a szénhidrátokkal és zsírokkal egyetemben elengedhetetlen a fogyasztása. Fehérjének köszönhetően tudnak épülni szöveteink, úgy mint a haj-, a köröm- vagy akár az izomszövet, nem beszélve a vér hemoglobinjáról. Az izomépítés nem csak annak növelésekor válik fontossá, hiszen kellő mennyiségű izomtömeggel tudja csak szervezetünk ellátni az alapvető feladatait, az emésztést, valamint lassítani a testünkben végbemenő öregedési folyamatokat.
Ha pedig már az első étkezés során bevisszük jelentős részét ennek a mennyiségnek, nem kell attól tartanunk, hogy a nap későbbi részében nem érjük el az ajánlott fehérjemennyiséget.
Optimalizálja vércukor- és energiaszintünket
A szénhidrát-források, főleg, ha nem tartalmaznak rostot, az egekbe emelik a vércukorszintet, ami aztán gyorsan le is zuhan. Ennek eredményeképp pedig fáradtnak, nyúzottnak érezzük magunkat, és rövidesen újból éhesek leszünk.
Reggelink akkor lesz teljes értékű, ha tartalmaz egészséges szénhidrátforrások és zsírok mellett fehérjét is, ezáltal garantáltan hosszabb ideig leszünk jóllakottak.
Kordában tartja az étvágyat
A fehérje nem csak, hogy eltelít, de számos kutatás bizonyította, hogy a fehérjedús reggeli fogyasztása kedvező hatással van a hormon- valamint idegrendszerünkre is. Ez abban nyilvánul meg, hogy a fehérjebevitel hatással van az úgynevezett gherin és peptid YY hormonok termelődésére. Előbbi az éhségérzet kialakításáért, utóbbi pedig megszüntetéséért felelős.
Segíti az izomzat növelését és megtartását
A kor előrehaladtával csökken a szervezet izomtömege, ez a folyamat 30 éves kor felett kezdődik. Az, aki megfelelő mennyiségű izomzattal rendelkezik, könnyebben kerüli el a betegségek kockázatát, kevésbé érintik az öregedés kellemetlen hatásai, és tovább tudja aktívan élni mindennapjait.
Ebben élenjáró tényező a kellő mennyiségű fehérjefogyasztás. A Journal of Human Nutrition and Dietetics egyik tanulmánya során pedig arra is bizonyítékot találtak a kutatók, hogy a fehérje reggelire illetve ebédre való fogyasztása jelentősen növeli annak egész napi összbevitelét.
Segíthet megőrizni szívünk egészségét
A reggeli kihagyása kedvezőtlen lipidprofil-értékeket eredményezhet, beleértve a koleszterin- és triglicerinszintet. Ha nem fogyasztunk reggelit, az hosszútávon akár magas vérnyomás, inzulinrezisztencia vagy anyagcserezavar kialakulásával is járhat.
Természetesen bármilyen reggeli jobb, mint a semmi, de a fehérjedús verzió még szívünkre is jó hatással van.
Hogyan növeljük reggelink fehérjetartalmát?
Fehérje nem csak a hústermékekben található meg, bár tény, hogy fogyasztásukkal sok proteint vihetünk be. Válasszunk reggelente alacsony zsírtartalmú húsokat, úgy mint pulykasonkát, csirkéből készült, magas hústartalmú virslit.
A tejtermékek is ideálisak reggelire, a görögjoghurt, a kefir, a cottage cheese fogyasztásával egészséges úton vihetünk be fehérjét, sőt, kalciumot és magnéziumot is.
Szintén jó választások a kevés zsiradék felhasználásával készült tojásételek, hiszen a tojásfehérje rendkívül gazdag fehérjében.
Ha pedig müzlit vagy zabkását fogyasztanánk reggelire, mindenképp egészítsük ki valamilyen fehérjeforrással. Olajos magvakkal, magvajakkal könnyen és ízletesen növelhetjük ezek fehérjetartalmát, vagy akár fehérjeport is keverhetünk hozzájuk.