0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 28.

Katasztrófa sújtotta területnek néznek ki a burgonyaföldek Írországban

Rég nem volt ilyen rossz évük a burgonyásoknak Írországban. A betakarítás néhol úgy fest, mintha katasztrófa sújtotta területen folyna valamiféle mentési művelet, és még így is a földben van a termés több mint fele, nyilatkozták helyi szakemberek.

A fruchthandel.de portál cikke az Agra Europe agrárhír-ügynökség információira hivatkozva arról számol be, hogy évek óta nem volt ilyen rossz szezonjuk az írországi termesztőknek.

A viszontagságos időjárású tavasz miatt eleve későn került a földbe a vetőgumó a legtöbb helyen, majd a nyáron végig esett az eső, de még most is jön utánpótlás, és a betakarítás alatt álló területek jó része víz alá került.

A cikk Sean Ryant, a gazdaszövetség burgonyás szekciójának elnökét idézi, aki szerint körülbelül hathetes csúszásban van a felszedés, országos szinten a burgonya 60%-a a földben van még, és bár már most is jókora veszteségek rajzolódnak ki,

a betakarítás során garantáltan további mennyiségi és minőségi hiányosságokra fog fény derülni.

Emlékeztetett rá, hogy az írországi meteorológiai szolgálat adatai szerint néhol már meghaladta az eddig leesett csapadék mennyisége a szokásos éves átlagot, másutt kevéssel van alatta. És további esők várhatók, nincs tehát remény a fellélegzésre.

A szakember attól tart, hogy sok gazdának nincs elég tartaléka, hogy kezelje a hatalmas terméskiesés miatti helyzetet, ezért szerinte sürgős pénzügyi segítségre van szüksége az ágazatnak a túléléshez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: