0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Nagyágyúkkal a pulykáért

Bizalmunk a genetikai haladásban és a nagyobb pulykahús-fogyasztásban lehet. A világ pulykatenyésztését két nagy világcég uralja, a pulykások mondhatni 95 százalékban az ő hibridjeikkel dolgoznak.

Prémiumtermék

A pulyka faji sajátosságánál fogva még ma is prémiumterméknek számít, főleg a brojlercsirkével összehasonlítva. Több takarmányból állít elő egységnyi élő testtömeget, igaz ennek a minősége és beltartalma is igen kiváló. A pulykára érvényes az a megállapítás, hogy 20 hét alatt az induló testtömegét 400-450-szeresére növeli meg, mert a pipe 4,5 grammos, a kakasokat pedig 22-25 kilósan vágják le.

A fogyasztásban – bár a terméktanács ezzel kapcsolatos adatokat nem gyűjt – a versenytársakkal kell megküzdeni. A kacsa nagy konkurenciának számít, miközben azt lehet megállapítani az elmúlt 20 év adatai alapján, hogy amikor jól megy a disznónak, akkor jól prosperál a pulyka is.

Természetesen a Pulykaszövetség keresi a választ az olyan kérdésekre, miként lehetne ennek a húsnak a fogyasztását nálunk növelni. Kellenek új piacok, de ahhoz szükség van új termékekre, új megoldásokra a darabolásban, csomagolásban, s legalább olyan automatizálást elérni a feldolgozás során, amilyet a legjobb brojleresek már fel tudnak mutatni.

A tenyésztésben és tartásban a genetikai előrehaladásra célzott figyelmet fordítanak. Tehát nem véletlen, hogy most éppen az ilyen elkötelezettségű nemzetközi szakembereket hívták meg Budapestre. Ehhez azért kell a pénz, ami önmagában nem elegendő, mert nagy szükség van a hozzáértő gondolkodó agyakra is. Horváth Lajos elnök fölvetette, hogy a sportot ez az ágazat évente 5 milliárd forinttal támogatja a TAO-n keresztül, ezért cserébe elvárhatnák, hogy az adott sportolók legalább a mezükön reklámozzák ezeket a termékeket. Amikor Magyarországon eljutottunk a fejenkénti 7 kilogrammos pulykahús-fogyasztáshoz, akkor az éves termelés 70 ezer tonnát tett ki, és a mai vélelmezett adatok szerint a fejenkénti fogyasztás hazánkban 3-3,5 kiló között mozog. Nem kell hozzá nagy fejszámolás, ez bizony összességében 30 ezer tonnás kiesés csak a pulykaágazatunkban.

Múlt, jelen és jövő

Richard Hutchinson: az állatjóllét ma már a marketingstratégia része kell legyen

Richard Hutchinson régi motoros, 1976 óta dolgozik ebben az ágazatban, ma nagy szakmai tekintélynek számít. Előadásában csak úgy röpködtek a magyar helységnevek, például Bábolna, Nádudvar, Sárvár, Zalaegerszeg, Szentes, ő tehát járatos a magyar pulykatenyésztők között.

Összehasonlító adatai szerint 1976-ban Európában az olaszok állították elő a legtöbb pulykát, 170 ezer tonnát, ezt követték a franciák 120 ezer tonnával, az Egyesült Királyság 90 ezer tonnával, Németország pedig 20 ezer tonnával. Világviszonylatban akkor is vezető szerepet vitt az USA, 680 ezer tonna pulykahús-előállítással.

Jó 4 évtizeddel később ez a sorrend alaposan megváltozott. A korábban jelentéktelen pulykahús-előállító Németország vezet Európában 400 ezer tonnával, utánuk jönnek a franciák 370 ezer tonnával, majd sorrendben következnek az olaszok 290 ezer tonnával, az Egyesült Királyság pedig 150 ezer tonnáról tud most számot adni.

Érdekes lehet, hogy mire számít­hatunk a közeljövőben a pulykánál. Észak-Amerikában 2,8 millió tonnát, Európában 2,2 millió tonnát állítanak elő, miközben Afrikában és Ázsiában együttesen 0,65 millió tonna pulykát értékesítenek, pedig a lakosság lélekszáma ez utóbbi térségekben növekszik a leginkább. Nagyon fontos mutatószám a pipetelepítés. A franciák évente 52 millió darabot, a németek 34 milliót, az olaszok 30 milliót, a spanyolok 30 milliót telepítenek. Itt látványos fejlődésről számolnak be a lengyelek, mert amíg 2014-ben az össztelepítésük 30 millió darab volt, 2019-re ez 50 millióra ugrott. A magyar adatokat is ide kell vennünk: 2014-ben még 10 millió pipét telepítettek le a magyar termelők, legutóbb (2019-es adat) 7 millió darabig jutottunk. Ha a 2022–2023-as pipetelepítést nézzük, akkor Ukrajnában 2,7 százalékkal, a franciáknál 1,6 százalékkal mérséklődött a létszám, Magyarországon ez a csökkenés 10 százalékos volt. Ugyanakkor az összes többi európai pulykatenyésztő országban növelni tudták a letelepítési létszámot. Az egyes országok a világon a véghizlalás testsúlya szerint különböznek egymástól.

A közepes súlyú pulykákat az angolok, a franciák, a spanyolok, a portugálok, a szerbek, valamint a skandinávok és a finnek szeretik, ők 18 hetes korig tartják az állatokat. Az összes többi európai országban a nagysúlyú nevelés dívik, ők adják az öreg kontinens pulykaelőállításának 69 százalékát.

Értékmérők

A genetikai munkáról szólva kiderült, hogy a szelekció 4 évig tart, ami most indul, az 4 év múlva jut el a végtermékbe. Azaz 4 évig csak befektetünk, s a megtérülés azután várható folyamatosan. Napjainkra megváltozott a szelekció módszere, mert míg valaha a legjobb állatokat kiválasztották, ma egy bonyolultabb eljárást követnek. Mostanában elsősorban a termékenységet, a produktivitást, a fejlődést és növekedést, a takarmányhasznosítás hatásfokát és az elért hozamot nézik, de nem kerülhető meg az állatjóllét, mint befolyásoló tényező. Ugyanis ez utóbbira a fogyasztók egyre jobban figyelnek, ez ma már a pulykahús-értékesítés marketingstratégiájába beletartozik. A jó súlygyarapodás és takarmányhasznosítás mellett az értékmérők megválasztásában eljutottak a vágóhidakig, azaz, hogy milyen az állatnál a húskihozatal aránya.

Szerencsére ma már ebben is változás történt, mert napjainkban már nem kell levágni az adott pulykát ahhoz, hogy tudjuk mekkora a melle, a szíve, a tüdeje, az aortája. CT-vizsgálattal oldják meg, és ha találnak egy kimagasló egyedet, azonnal tenyésztésbe fogják.

Nagyon odafigyelnek az állatok táplálkozására, mert ezzel a madarak naponta 40 percet töltenek el, és amiből következtetéseket lehet levonni. Jelenleg úgy tartják, hogy a jobb takarmányértékesítésű pulykák azért kedveltek, mert a versenyképességben ez a leginkább meghatározó faktor. Ezzel a módszerrel szinte milligrammra pontosan tudják előre jelezni, hogy a genetikai haladás miatt évről-évre mennyivel fognak többet termelni a pulykák. Az éves súlygyarapodás mértéke a B.U.T. 6-osnál 141 gramm, a prémium típusúnál pedig 170 gramm.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság