0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Kína, az apiterápia zászlóshajója, magasabb sebességre kapcsolt

Wulongban került megrendezésre a IV. Nemzetközi Apiterápia Konferencia. Az eseményt a Hagyományos Kínai Orvoslás Egyesületeinek Világszövetsége (WFCMS) szervezte, amely a legnagyobb tudományos közösség a kínai orvoslás területén.

Magyarországról két tagszervezete is van, a Kínai Orvosok Egyesülete és a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága (MAOT). A világszervezetnek több mint 30 ezer tagja van.

2012 októberében kerültünk szorosabb kapcsolatba a kínai apiterápiával, amikor is ott került megrendezésre az Apimondia szimpóziuma, az Apimedica rendezvény. A kínaiak szeretnék újra visszahozni a szimpóziumot, de egyelőre nem lehet, hiszen a rotációs elv miatt majd csak hosszabb idő múlva rendezhetnek.

A kínai apiterápia már önmagában nagy, így a nemzetközi konferencia szervezésére megfogalmazott igény sem kicsi.

A kínai apiterapeuták nemzetközi nyitására 2017-től jelentenek megfelelő platformot az önálló nemzetközi konferenciák (International Conference of Apitherapy, ICA). Nézzük a 2023. évi eseményeket!

Csungking (Chongqing)

Repülőgéppel, több átszállást követően végre megérkeztünk Csungkingba (Chongqing). A városban percek alatt minden ruhadarabunk átázott, a verejtékezést a metró 17 Celsius-fokos klímája erőteljesen hangsúlyozta, de kiszálláskor ismét megcsapott minket a páradús meleg. A Jangce folyó sajnos nem nagyon éreztette hűsítő hatását. A meleg egy része bizonyosan a hatmilliós város millió klímaberendezésének az eredménye. A metró kulturált, egyszerű a jegyvétel, minden ki van írva angolul, és nagyon sok a metróvonal. A jegyárak átszámítva 94–280 forint közöttiek, távolságtól függően. Csungking és Wulong településeken rajtunk kívül nem láttunk nem helyi embert, azaz európaiak csak mi voltunk. Sokan még a metrón is bennünket fotóztak.

Az időátállásra szánt napon egy pandaparkban élőben láthattunk óriás pandákat. A bocsok rendkívül virgoncak voltak: felmásztak, leestek, hátukon fordultak, lábuk az égnek állt. Amikor mindketten másztak a fára, és a felső leesett, az alsót is vitte magával.

A látványról eszembe jutott, hogy a pandák egymást mélybe rántó játéka mennyire rámutat a közösség fontosságára, a közösség szervező erejére. Ha egy bukik, a másik is megy vele.

Ezt az alapelvet a méhészeknek is ismerniük kellene! Ha az egyik méhész például elkezdi a termékét olcsón árulni, az idővel bekövetkező egyéni bukás a méhésztársadalom nehézségeinek fokozódásához vezet. Amikor a mi falunkban megjelenik a méhész 120 kilométerről, és a nehezen kialakított helyi mézárnál sokkal olcsóbban árulja a mézét, akkor a helyi méhészek piacát teszi tönkre. Ő sem fog az alacsonyan szabott áron túlélni, de magával rántja a többi méhészt is.

Wulong település Csungking tartomány hegyek között elterülő része. A konferencia az 1900 méter tengerszint feletti magasságban található Fairy Mountain Nemzeti Erdőpark üdülőtelepülés részén került megrendezésre. A helyválasztás biztosította, hogy a résztvevők figyelmét ne a hőség kösse le elsődlegesen. Gyönyörű természet, különleges tájak szolgáltak a kirándulások helyszínéül.

A kínai szállodák nagyon kitettek magukért. Mondjuk, aki nem szokta, annak erősen válogatnia kellett az ételeknél. Reggel, délben, este ugyanaz, óriási svédasztalok, néhány új fogással. Volt, amikor félbevágott veréb (vagy verébméretű madár) volt az egyik hús – még a fejét is rajta hagyták. Kétfelől sütött tükörtojás mindig volt, a negyvenféle fogásból mindenki talált ínyére valót.

A konferencia szakmai elnöke, Li Wanyao professzor
Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: