0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Kína, az apiterápia zászlóshajója, magasabb sebességre kapcsolt

Wulongban került megrendezésre a IV. Nemzetközi Apiterápia Konferencia. Az eseményt a Hagyományos Kínai Orvoslás Egyesületeinek Világszövetsége (WFCMS) szervezte, amely a legnagyobb tudományos közösség a kínai orvoslás területén.
Okoskaptár

A panel egy másik nézetében az apiterápiát is alkalmazó kórházak kaptak helyet, ahol a betegek száma elsődleges betegségeik szerint csoportosítva jelenik meg napi bontásban és összesítve is. A piaci szekcióban a méz, propolisz, virágpor és egyéb méhészeti termékek nagykereskedelmi, illetve piaci ára szerepel. A képen felül a méz ára szerepel. Az olasz méhekkel készített méz kilója 160 yüanról 150-re (5850 forint) csökkent, míg az őshonos méhekkel készítetté 90-ről 100-ra (3900 forint) nőtt. Ugyanitt alul az eladó méhcsaládok hirdetései láthatók. Nem aprózzák el, 195–300 családig vannak ajánlatok. De van hőmérséklet, páratartalom, légnyomás felület is, ahol a pillanatnyi és a várható időjárás kapott helyet.

A méhesekben okoskaptárakat helyeztek el, ezeken felül van egy kamera, amely számolja a kirepülő és hazatérő méheket, alul pedig mérleg található. Az okoskaptárakból gyűjtött minden adatot ábrázol a rendszer más-más ablakban.

A másik kórház, ahol jártunk, régebbi volt, de itt is minden kínai orvoslási módot alkalmaztak, a moxaterápiától kezdve a méh­méregig. Láttunk egy számomra megdöbbentő esetet is: egy építkezési állványról leesett férfi sajnos fél oldalára megbénult. Őt is itt, ebben a kórházban gyógyítják, ahol a vezető terápia az elektro-akupunktúra. Tapasztalatuk szerint 6 hónap alatt lábra áll a legtöbb beteg. A kezelés nyugatiaknak is elérhető, 500 ezer amerikai dolláros áron. (Ez az ár persze csak kérdésre válaszolt ár, a dollár érthető yüanként is, amint tapasztaltuk. Ilyenkor a dollár szót egyszerűen mint pénzegységet használják. Kell idő, amire megértjük, hogy mely angol szavak hogyan kerültek be a köznyelvi használatba.) Mi a moxaterápia egy speciális válfaját próbáltuk ki: a parázsló moxarúd elé valamilyen éghetetlen papírt tettek több rétegben. Ez megakadályozta, hogy a parázs közvetlenül érje a bőrt, másrészt a hamu sem esett a bőrre. Gyors mozdulatokkal masszírozták az érintett területet. Fájdalomcsillapítás volt a cél, ami ott sikerült is.

A „tibeti méhmérges, gyógynövényes viasz” „fájdalommentes apiterápiára” kész egy új, szépen dobozolt, profi termék, csomagolás, prospektus, betanító orvosok rendszere. Több mint 200 kórházban vezették be. Egy 40 perces kezelés 2980 yüan, ami 120 ezer forint. Sokkal kedvezőbb képet kapunk, ha a repceméz árához hasonlítjuk: ez 17 kilogramm repceméz ára (1 kiló repceméz 176 yüan, azaz 6900 forint).

A konferencia szállodája mellett volt ünnepi, a konferenciához tartozó piac.

A legdrágább méz, elég folyékony, fekete, ritka méz (vagy nem egészen beérlelt méz) kilója 2000 yüan (79 ezer forint). Félkilós volt a legnagyobb csomagolás, 999 yüanba került, ami 39 ezer forint. Na, ez jó drága.

A gyógyászati méz kilója 158 yüan (6200 forint), ezt kilósban árulták. Adtak negyedkilóst is, pontosan a negyedéért, 79 yüanért, azaz 1550 forintért. Ennek folyékonysága szemre megfelelő volt, íze is finom. Amikor megkérdeztem a méhészt, hogy miért nevezi gyógyászati méznek, az volt a válasza, hogy mert sokféle gyógynövényről gyűjtötték a mézet. Nem azt mondja, hogy vegyes virágméz. És milyen igaza van: ha végignézzük a növényeket, nagy részük tényleg gyógynövény. A fekete színű méz mézharmat volt, az is finom volt, eltekintve attól, hogy hígnak találtuk.

Úgy tűnt, ami nem alapvető létszükséglet, az nagyon drága (a mi forintunkhoz képest). Az alapdolgok (például metró, alapélelmiszerek) olcsók (a mi árainkhoz képest).

A méz annyira nem alapélelmiszer, hogy a három szálloda egyetlen étkezésekor sem volt kirakva. Nem úgy, mint nálunk vagy Törökországban, ahol meg léppel együtt tálalják, és mindenki vághat belőle magának.

Az utolsó nap reggelén mindenkit kivitt a busz a reptérre, ez 2,5 órás út Wulongból. Nekünk még 8 óra volt hátra az indulásig. Először furcsa volt ez a módszer, jobb lett volna csak később menni a reptérre, de a végén bevált. Egyrészt, amikor kiértünk, 11-kor azonnal le lehetett adni a nagy csomagokat a pultnál. Mivel az egyiket kiválasztották további vizsgálatra, nem kellett izgulnunk, hogy már csak kevés időnk van – idő, az volt bőven. Ránk néztek, látták, hogy nem igazán izgulunk, legyintettek, és vége volt az ellenőrzésnek. A repülőben oda-vissza maszkban ültünk, sokan köhögtek. Kicsit húzós volt a közel 11 órás út, különösen úgy, hogy a kínai légitársaság repülőjén ehetetlen volt az étel.

A Kínai Orvoslás Egyesületeinek Világszövetsége szabvány keretei között kiadta a „méhakupunktúra technikáját”, ICS 11.020/SCM-C 0016-2019. sorszám alatt. A nemzetközi szerzők között ott találjuk dr. Körmendy-Rácz Jánost. A magyar szakember munkájának elismeréseként talán nem meglepő, hogy a Kínai Orvoslás Egyesületeinek Világszövetségének Apiterápia Szakterülete újabb ciklusra megerősítette Körmendy-Rácz János alelnöki tisztségét, amelynek alkalmából díszoklevelet adtak át a részére.

– A Szerk. –

 

Körmendy-Rácz János

Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: