0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 3.

A vaddisznók már a kertben vannak!

Egyre gyakrabban előforduló probléma, hogy a vad betéved a lakott területre, és kárt okoz a kertekben. Ennek több oka is van, de miként tudunk védekezni a nem szívesen látott vendégek ellen?

A vadászható vadfajok településeken történő megjelenése egyfelől a táguló agglomerációnak, ezáltal a vad élőhelycsökkenésének köszönhető. Másfelől egyes fajoknak, mint a nyestnek, rókának vagy a vaddisznónak rendkívüli az alkalmazkodóképessége, emiatt lakott területen is megtalálják a számukra megfelelő életfeltételeket.

Különösen igaz ez a települések azon kertvárosi ingatlanjaira, amelyek nem műveltek, hanem gondozatlanok, gyomos-bozótosak, már-már visszaerdősültek. Itt a vad könnyen talál búvóhelyet és megfelelő táplálékot is, ha mégsem, akkor szomszédos kerteket látogatja meg, némi lehullott gyümölcs vagy zöldség reményében.

Egyes vaddisznókondák olyannyira domesztikálódtak, hogy teljes életüket a belterületen töltik

 

 

 

Területhasználatot vizsgáló kutatások bizonyították, hogy vaddisznóéknál egyes egyedek egész életüket a belterületen töltik. Magyarán nem a vadászterületről váltanak be a lakott területre, hanem városlakó, domesztikálódott sertevadról van szó.

Azonban mivel a jogszabály kimondja, hogy a belterület nem tekinthető vadászterületnek, így a vadászatra jogosultak, azaz a vadásztársaságok ott nem tudnak vadászati tevékenységet folytatni. Ez pedig azt eredményezi, hogy az elvárosiasodott vadfajok, természetes ellenség híján, vígan élik városi életüket.

A probléma jó ideje kezelés alatt áll, de érdemi megoldás egyelőre nem született. Marad a helyi lakosok bevonása és aktív közreműködése, hogy az elhanyagolt belterületi ingatlanokat, a vad számára táplálkozó- és búvóhelyeket biztosító területeket az érintettek felszámolják, és ha nincs kerítés, akkor bekerítsék, a meglévőt pedig karbantartsák!

És hogy mivel védekezhetünk a vad ellen? Először is jó állapotban lévő kerítéssel.

A kommunális és zöld hulladék zárt elhelyezésével, róka, nyest esetében a baromfi éjjeli zártan tartásával. Ezen kívül védekezhetünk kémiai vadriasztó szerekkel is (granulátumok, paszták), illetve a vad számára zavaró hanghullámokat, fényhatásokat kiadó eszközök kihelyezésével.

A ragadozók közül főként a róka és a nyest okozhat galibát, ezért érdemes a baromfikat zártan tartani, de sajnos néha még ez sem segít

A felsorolt tanácsok hosszútávon biztosíthatják a vad és ember közötti konfliktusok csökkenését, a zavartalan kertművelést, az élhetőbb környezetet.

Ne feledjük, minden lakos saját, jól felfogott érdeke, hogy lakókörnyezete védelmét elősegítse, így a vad által okozott károk megelőzésében, mérséklésében is részt vegyen.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: