
Magyarországon nincs olyan középkorú ember, aki ne hallott volna a szerencsi csokiról, a gyár története nem csak a helyieknek, hanem az egész országnak fontos – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára az idén 100 éves helyi csokoládégyártás történetét feldolgozó kötet bemutatóján Szerencsen, a Rákóczi-vár Lovagtermében, adta hírül az MTI.
Az államtitkár kiemelte, hogy Szerencsnek a cukor és csokoládégyártás mindent jelentett: a munkát, a megélhetést és a biztonságot. Hangsúlyozta, hogy az idei, centenáriumi évben, június 8-án megnyílt Édes évek – A szerencsi csokoládégyártás 100 éve (1923-2023) című kiállítás, valamint a most megjelent, A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című könyv „nem csak azért fontos, mert megörökíti a múltban történeteket. Hanem ezért, mert megmutatja, mennyire fontos, hogy a gyárakban felhalmozódott szellemi tudás, a szakmai hagyományok tovább éljenek”.
Koncz Zsófia kiemelte még, hogy
Majoros Judit a kötetben kétéves kutatás eredményei alapján tárja az olvasók elé a gyár minden eddiginél részletesebb történetét. A könyv bemutatja, milyen hatással voltak a gyárra a nagy történelmi sorsfordulók, a nagy gazdasági világválság az 1930-as években, valamint milyen hatást gyakorolt rá a 2. világháború. Az államosítást követő nehéz éveket az 1960-as évek virágzása követte, amikor világszerte népszerű lett a Szerencsen gyártott édesség.