Ha szükség van egy kis lendületre reggel az elinduláshoz, vagy a kimerítő és didergős nap után már csak egy finom, meleg itókára vágyunk, van választék, lehet ihletet meríthet.
A matcha egy vibrálóan zöld, japán teapor. Harsogó színét annak köszönheti, hogy a szedés előtti hetekben a növényeket mesterségesen árnyékolják, aminek hatására fokozódik a klorofill termelődése. A liszt finomságú őrlemény az egész levelet tartalmazza, ezáltal megnövekszik az egészségtámogató hatása.
Matcha latte
Olvasszunk fel óvatosan, folyamatos keverés mellett 15 g fehér csokoládét 350 ml mandulatejben. Vegyük le a tűzről, amint krémessé vált. Keverjünk el 2 teáskanál machaport 120 ml 80 °C- os vízben, adjuk hozzá a tejes keveréket és verjük fel habosra. Töltsük csészékbe és csipetnyi machaporral megszórva kínáljuk.
Illatos pagoda
Szórjunk másfél evőkanál Ezüst tűk (Jun Shan Yin Zhen) tealevelet egy kancsóba, öntsünk rá 450 ml 80°C- os vizet és két percig hagyjuk állni. Adjunk hozzá 5 csepp bodzaszörpöt és szűrjük át. Ez egy ritka és nagyon finom tea, ezért csak visszafogottan ízesítsük, hogy a tea zamata meghatározó maradjon.
Kukicha
Ez némi elfogultságnak tűnhet, de csak amíg meg nem kóstolja. Utánozhatatlan karakterét a magas L-teanin tartalmának köszönheti, ami éppen ezekben a máskor mellőzött részekben találhatók meg, a levelekben ugyanis a fotoszintézis során lebomlik. A forrázat íze édeskés, kissé virágos, füves, egyszóval felejthetetlen. Rendkívül kevés teint tartalmaz, ezért felettébb gyengéd. Nyugodtan fogyaszthatjuk délután is, nem fogunk miatta hajnalig pörögni. Kisgyermekek és várandósok is ihatják. Az első felöntéshez 90°C-os vizet használjunk és 1 perc múlva szűrjük le, a második és harmadik felöntéshez már kicsivel melegebb, 95°C-os víz az ideális, és 1 illetve 2 perces várakozás után fogyasztható.
Lapsang Souchong
Rengetegen rajonganak érte. Rengetegen elborzadnak tőle. Ön vajon melyik csoportba tartozik? Vitathatatlanul az egyik legfurcsább, legmeglepőbb ízű tea, ami vagy nagyon bejön, vagy zavart fanyalgást vált ki. De miért is? Fucsien tartomány híres füstölt ízű teája a teatörténelem egyik csodás és természetesen véletlen felfedezése. Amikor a császári hadsereg egyik generálisa szállást keresett a katonáinak, állítólag éppen a teafeldolgozók termét szemelte ki.
Fűszeres tea – indiai módra
Mozsárban zúzzunk durvára 3 szegfűszeget, 1 csillagánizst, 2 kardamom tokból származó magokat és egy 4 cm- es fahéj rudat. Tegyük a fűszereket egy lábasba, adjunk hozzá egy 2,5 cm- es gyömbért felszeletelve és 2 teáskanál asszámi fekete teát. Kevergetve melegítsük közepes lángon 3- 4 percig. Öntsünk rá 325 ml vizet és takaréklángon folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Adjunk hozzá 200 ml zsíros tejet és 2 evőkanál cukrot, folytatva a keverést. Főzzük további 2 percig lassú tűznél, majd szűrjük át egy teáskannába. Legalább 30 cm magasról töltsük ki, hogy hab képződjön a tetején.
Egy finom, forró tea segít elindítani vagy lezárni a napot. Felmelegít. Örömet szerez. És úgy a legjobb, ha megosztjuk valakivel.