0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Különleges teák…

 ...amikkel kellemes meglepetést szerezhetünk családunknak és elkápráztathatjuk barátainkat. Jól bekeményített mostanában az időjárás, esik, fúj, fagy, aztán megint esik. Szóval ritkán ússzuk meg szárazon.

Ha szükség van egy kis lendületre reggel az elinduláshoz, vagy a kimerítő és didergős nap után már csak egy finom, meleg itókára vágyunk, van választék, lehet  ihletet meríthet.

A matcha egy vibrálóan zöld, japán teapor. Harsogó színét annak köszönheti, hogy a szedés előtti hetekben a növényeket mesterségesen árnyékolják, aminek hatására fokozódik a klorofill termelődése. A liszt finomságú őrlemény az egész levelet tartalmazza, ezáltal megnövekszik az egészségtámogató hatása.

 

A matcha rengeteg antioxidánst tartalmaz, energizál, felpörgeti az anyagcserét, segít a méregtelenítésben, erősíti az immunrendszert. Koffeintartalma természetesen magas, így túl későn nem ajánlott fogyasztani.

Matcha latte

Olvasszunk fel óvatosan, folyamatos keverés mellett 15 g fehér csokoládét 350 ml mandulatejben. Vegyük le a tűzről, amint krémessé vált. Keverjünk el 2 teáskanál machaport 120 ml 80 °C- os vízben, adjuk hozzá a tejes keveréket és verjük fel habosra. Töltsük csészékbe és csipetnyi machaporral megszórva kínáljuk.

Illatos pagoda

Szórjunk másfél evőkanál Ezüst tűk (Jun Shan Yin Zhen) tealevelet egy kancsóba, öntsünk rá 450 ml 80°C- os vizet és két percig hagyjuk állni. Adjunk hozzá 5 csepp bodzaszörpöt és szűrjük át. Ez egy ritka és nagyon finom tea, ezért csak visszafogottan ízesítsük, hogy a tea zamata meghatározó maradjon.

Kukicha

Egy rendkívül különleges zöld tea, ami alig tartalmaz zöld teát. Hogy érthetőbb legyen a dolog, ez a készítmény csak a teacserje gallyacskáit és szárát tartalmazza. És mégis ezek az egyébként másodrangúnak tűnő részek adják a világ egyik legfinomabb italát.

Ez némi elfogultságnak tűnhet, de csak amíg meg nem kóstolja. Utánozhatatlan karakterét a magas L-teanin tartalmának köszönheti, ami éppen ezekben a máskor mellőzött részekben találhatók meg, a levelekben ugyanis a fotoszintézis során lebomlik. A forrázat íze édeskés, kissé virágos, füves, egyszóval felejthetetlen. Rendkívül kevés teint tartalmaz, ezért felettébb gyengéd. Nyugodtan fogyaszthatjuk délután is, nem fogunk miatta hajnalig pörögni. Kisgyermekek és várandósok is ihatják. Az első felöntéshez 90°C-os vizet használjunk és 1 perc múlva szűrjük le, a második és harmadik felöntéshez már kicsivel melegebb, 95°C-os víz az ideális, és 1 illetve 2 perces várakozás után fogyasztható.

Lapsang Souchong

Rengetegen rajonganak érte. Rengetegen elborzadnak tőle. Ön vajon melyik csoportba tartozik? Vitathatatlanul az egyik legfurcsább, legmeglepőbb ízű tea, ami vagy nagyon bejön, vagy zavart fanyalgást vált ki. De miért is? Fucsien tartomány híres füstölt ízű teája a teatörténelem egyik csodás és természetesen véletlen felfedezése. Amikor a császári hadsereg egyik generálisa szállást keresett a katonáinak, állítólag éppen a teafeldolgozók termét szemelte ki.

A kizavart munkások, hogy megmentsék a teát, fenyőágakból rakott tűz fölé helyezve, a lehető leghamarabb akarták elvégezni a szárítást. Ennek eredményeként viszont a tea megfüstölődött. Mivel fekete teáról van szó, ezért dukál neki a 100°C-os víz, és az 1 perces áztatási idő.

Fűszeres tea – indiai módra

A mászálá csáj nemzeti italnak számít a fekete teák előállításában jeleskedő Indiában. A fűszerekkel ízesített, tejjel és cukorral gazdagított teát a helybeliek napközben bármikor szívesen fogyasztják.

Mozsárban zúzzunk durvára 3 szegfűszeget, 1 csillagánizst, 2 kardamom tokból származó magokat és egy 4 cm- es fahéj rudat. Tegyük a fűszereket egy lábasba, adjunk hozzá egy 2,5 cm- es gyömbért felszeletelve és 2 teáskanál asszámi fekete teát. Kevergetve melegítsük közepes lángon 3- 4 percig. Öntsünk rá 325 ml vizet és takaréklángon folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Adjunk hozzá 200 ml zsíros tejet és 2 evőkanál cukrot, folytatva a keverést. Főzzük további 2 percig lassú tűznél, majd szűrjük át egy teáskannába. Legalább 30 cm magasról töltsük ki, hogy hab képződjön a tetején.

Egy finom, forró tea segít elindítani vagy lezárni a napot. Felmelegít. Örömet szerez. És úgy a legjobb, ha megosztjuk valakivel.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: