0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

A Jó hangulattól az Összebújósig

Fodor Kálmán, a Kézműves Tea vállalkozás alapítója, felesége, Fodorné Kecze Brigitta és gyerekeik közösen készítik a teakülönlegességeket.
Illusztráció (forrás: pixabay)

A családunk mindig nagyon kedvelte a borsmentát, dobozszámra vásároltuk a filtereset. Aztán elérkezettnek láttuk az időt, hogy saját magunknak termeljünk mentát. Leleveleztük, megszárítottuk, feldolgoztuk, lefőztük. Megdöbbentünk, hogy mennyivel finomabb, mint amit addig ittunk. A mentát követte a citromfű, majd a zsálya próbája. Készítettünk magunknak, családtagoknak, ismerősöknek, barátoknak, és sorra érkeztek az elismerő, vagyis folytatásra ösztönző visszajelzések. Beleszerettünk a növényekbe, az illatukba, az aromájukba.

Úgy gondoltuk, meg kell kóstoltatnunk a teáinkat másokkal is!

Fodor Kálmán, a Kézműves Tea vállalkozás alapítója, felesége, Fodorné Kecze Brigitta és gyerekeik közösen készítik a teakülönlegességeket.

Fodor Kálmán, a Kézműves Tea vállalkozás alapítója, felesége, Fodorné Kecze Brigitta és gyerekeik együtt készítik a teakülönlegességeket

A szüleinktől vettük át a termőföld szeretetét, tulajdonképpen háztájiban termelt zöldségen és gyümölcsön nőttünk fel. Mi sem volt természetesebb, mint hogy a nászajándékba kapott pénzen kertet vásároljunk.

Hosszú téli estéken teázgatva született az ötlet, mígnem 2015-ben, családi gazdálkodóként belefogtunk a gyógynövények termesztésébe

– idézte fel a kezdeteket a Kisújszálláson élő Fodor Kálmán. – Elsőre borsmentát, citromfüvet és zsályát telepítettünk, és a megtermelt herbát felvásárlónak értékesítettük. Több mint 6 ezer négyzetméteren termesztettük ezt a három fajt, de aztán nem volt megállás, folyamatosan bővítettük a gyógynövényeink körét. Az általunk készített teák kedveltté váltak, nemcsak a családunkban, hanem a barátaink, ismerőseink körében is. Emiatt vágtunk bele a munkába.

Sok kísérletezés, kóstolgatás követte az elhatározást, mire az általunk megálmodott esztétikus külsőbe csomagolva forgalmazni kezdtük első saját kézműves teáinkat.

A gyógynövényeket kézzel ültettük, kézzel szedtük és gyomláltuk. Semmiféle vegyszert nem használtunk.

A feldolgozás során a növények nagy részét külön üzemben szárítottuk, leveleztük, daráltuk és csomagoltuk. Igyekeztünk úgy összeállítani a teakeverékeket, hogy egyszerre legyenek egészségesek, jó ízűek és szerethetőek. Kistermelőként léptünk a piacra, de hamarosan gátolni kezdte a dinamikus fejlődést és a terjeszkedést a kistermelőkre vonatkozó területkorlátozás, úgyhogy léptünk egy nagyot.

A fejlődés érdekében vállalkozást alapítottunk, egyúttal kiszélesítettük a termékválasztékot és tetszetősebbé tettük a termékeinket.

Őstermelőként egy felvásárló üzemében adtuk le gondosan termesztett növényeinket, ahol hasonlóan gondosan válogatták át, szárították, vágták-darabolták őket, majd olyan vásárlóknak értékesítették, amilyenné mi magunk is váltunk. Tehát az alapanyagaink olyan minőségre törekvő őstermelőktől származnak, amilyenek mi is voltunk egykor. Ellenőrzött és minőségi tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokból dolgozunk, a HCCP minőségbiztosítási rendszer szerint. Több termékcsaládunk van.

Milyen teákat készítenek?

– Természetesen megtalálhatóak a hagyo­mányos értelemben ismert gyógynövény-teakeverékek. De fontosnak gondoljuk, hogy ne csak akkor fogyasszunk gyógyteát, amikor valamilyen problémánk van, vagy ha meg akarunk előzni valamilyen betegséget, hanem akkor is, ha szimplán jólesik. Ezért hoztuk létre az élvezeti termékcsaládot, amiben elsősorban a minél jobb ízre törekedtünk, nem pedig a jobb hatásra.

Hogy mi mindenből készülhet tea? Szinte mindenből.

Több, mint százféle gyógynövényt használunk keverékeink elkészítéséhez. Arra a kérdésre, hogy a jó teának mik az ismérvei, azt szoktam válaszolni, hogy ez minden gyógynövény esetében más és más.

A kézműves tea miben különbözik a nagyüzemitől?

– Sokan felteszik nekünk a kérdést, hogy tényleg kézzel készülnek-e a teáink? A Magyar Élelmiszerkönyv irányelve szerint azokat az egyedi jelleggel bíró termékeket lehet kézműves vagy kézmíves élelmiszernek nevezni, amelyek

előállításában a „különös gondosság”, a „mívesség”, a kézzel végzett, szaktudás által irányított munkafolyamatok dominálnak.

A procedúra részben gépesíthető, de kézi munkavégzésen, emberi erőfeszítésen, irányításon és tapasztalaton kell alapulnia. Elvárás, hogy a termék minőségét meghatározó eljárásokat, műveleti lépéseket egyedi megmunkálással, kézzel vagy egyszerű, hagyományos eszközökkel, gépekkel végezzék, amiket az iparszerű termelésben nem alkalmaztak vagy már nem alkalmaznak Magyarországon. Talán még fontosabb, hogy

az előírások szerint a kézműves termékek nem tartalmazhatnak pótanyagot, vagyis mesterséges színezéket vagy aromát (bár egyes termékcsoportoknál ez is megengedett), édesítőszert és ízfokozót sem.

Minden egyes tasak tea összetevőit külön-külön, hitelesített, tizedes pontosságú mérleggel mérünk ki. Ezzel tudjuk garantálni, hogy ízük és zamatuk állandó legyen. Nem használunk semmilyen mesterséges színezéket, aromát, édesítőszert vagy ízfokozót. Ezután következik a tasakok zárása és címkézése a csomagolási folyamatban. Az évek során végig igyekeztünk követni a kereskedelmi követelményeket: a termékek designját, a színeket és az összképet folyamatosan modernizáljuk. Mostanra vonalkód és QR-kód is kerül a csomagolásainkra.

Teakeverékeik nem tartalmaznak mesterséges színezéket és ízfokozót sem (A szerző felvételei)

Miként alakult az elmúlt évtizedekben a teafogyasztás, gondolok itt az általános és a gyógyteákra egyaránt?

– Külön kell beszélnünk az általános teákról (zöld, fekete) és a gyógynövényteákról, hiszen teljesen más tendenciát mutatnak.

Míg a világ teafogyasztása nőtt az elmúlt tíz évben, az európai országokban csökkent a fogyasztási szint, az általános teák tekintetében.

Kontinensünk teapiaca összességében telítettnek mondható. Az egy főre jutó teafogyasztás alulmarad a más italokkal való versenyben. A nyugati országokban a következő évtizedben sem várható ebben különösebb változás, sőt, az Egyesült Királyságban a teafogyasztás várhatóan csökkenni fog – részben a kávé miatti – megcsappant népszerűsége miatt. Ezzel szemben az kétségtelen, hogy a természetesség és az egészségesebb életmód egyre nagyobb „divat”, és

úgy tűnik, hogy mi, magyarok is előszeretettel iktatjuk be a mindennapjainkba a gyógynövényeket.

Ezek népszerűsége óriási, önmagukban is igen divatosak a gyógynövényes termékek. A magyar háztartások egészségüggyel, illetve egészséggel összefüggő kiadásai folyamatosan növekednek. Ennek oka egyrészt az elmúlt évek zöldhulláma és az egészségtudatos életmód népszerűsége, valamint a részleges bizalomvesztés a szintetikus hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel szemben, ami egyben lehetőséget teremt a természetes gyógymódok, természetes hatóanyagok felhasználására. Dinamikus a növekedés a megelőzés területén és az egyéb gyógyszer kategórián kívüli termékekkel (gyógytermékek, étrendkiegészítők, reformtermékek, egészséges élelmiszerek) kapcsolatos kiadásokban.

Melyek a kedvencek?

– Nehéz ezt pontosan megmondani, talán nem is tudnék egyértelműen „legnépszerűbb keveréket” kiemelni. A Pikkelysömör keveréktől kezdve, a nyugtató „Jó hangulat”-on át, a téli fűszeres „Összebújós” keverékek egyformán népszerűek. Ez egy remek visszajelzés nekünk, hogy jó, amit készítünk, és emellett segítséget nyújt a fogyasztóknak.  Hogy idősek vagy inkább fiatalok fogyasztják, keresik a teákat? Úgy gondolom ez is átalakulóban van, rendszeresen megjelenek vásárokon fesztiválokon, termelői piacokon és elmondhatom, hogy

a fiatalok körében is hasonlóan népszerű a gyógynövények fogyasztása, mint az időseknél.

Már a fiatalok is próbálnak tudatosan élni, nagyobb hangsúlyt fektetnek a prevencióra. Az biztos, hogy folyamatosan keresik az újdonságokat a vásárlóink, és ez ösztönöz minket, hogy újabb és újabb keverékeket készítsünk.

Mik a terveik a jövőre nézve?

– Hatalmas terveink nincsenek a jövőre nézve, mert úgy látjuk, ez a piac viszonylag zárt. Az a célunk, hogy családi vállalkozóként tisztességesen meg tudjunk élni belőle. Azért, természetesen,

tervezzük a termékkörünk további bővítését, mégpedig tinktúrákkal, cseppekkel és szirupokkal.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: